- Член од
- 3 април 2008
- Мислења
- 64
- Поени од реакции
- 11
Мислам дека храната не може така лесно да се класифицира се во Топло/Ладно...Таа се приготвува на милиони начини, па се со својот стил си оди...Има некои јадења кои се најдобри доколку се јадат топли, и обратно.
Само битно е да не се претера со ништо, затоа што ако јадењето е премногу топло (па се изгориш) или мраз ладно од фрижидер (па ти смрзни јазикот), после тоа рецепторите на јазикот не фунционираат како што треба, и нема да можеш да го доловиш оној вистинскиот вкус на јадењето и да целосно уживаш во него...
(ова, вака кажано, е од гурманска гледна точка каде мора на се да се мисли за крајното задолволство да е ТОП!!! :wink
А иначе, јас лично, тие јадења што ги готвам секако дека ги јадам топли додека се тазе, ама од кога ке се оладат не ги затоплувам пак. А други ствари, салати или овошје, исклучиво само на собна температура...
А од пијалоците, кафе/чај - топли....а други секако ладни, ама никогаш не кочан ладни...дури ни во лето...:ne:
Само битно е да не се претера со ништо, затоа што ако јадењето е премногу топло (па се изгориш) или мраз ладно од фрижидер (па ти смрзни јазикот), после тоа рецепторите на јазикот не фунционираат како што треба, и нема да можеш да го доловиш оној вистинскиот вкус на јадењето и да целосно уживаш во него...
(ова, вака кажано, е од гурманска гледна точка каде мора на се да се мисли за крајното задолволство да е ТОП!!! :wink
А иначе, јас лично, тие јадења што ги готвам секако дека ги јадам топли додека се тазе, ама од кога ке се оладат не ги затоплувам пак. А други ствари, салати или овошје, исклучиво само на собна температура...
А од пијалоците, кафе/чај - топли....а други секако ладни, ама никогаш не кочан ладни...дури ни во лето...:ne: