Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување
Член од
9 јануари 2015
Мислења
173
Поени од реакции
131
dali vi se slucuva na korisnicite na telekom internetot da paga da gubi vrska barem ednas vo denot?
Автоматски споено мислење:

dali vi se slucuva na korisnicite na telekom internetot da paga da gubi vrska barem ednas vo denot?

Да

Да

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017

Дечки, како можеш да го користиш овој рутер?
Со СИМ картица.
Ставаш СИМ во него, го уклучуваш во струја и имаш wifi.
Можеш да си подигнеш дополнителна сим картичка од веќе постоечки број на Телеком која ќе ја користиш само за интернет....

Член од
30 септември 2019
Мислења
17
Поени од реакции
2
i vo sto e problemot zasto od telekom ne go saniraat problemot?

Член од
24 април 2008
Мислења
11.076
Поени од реакции
12.628
Кој проблем - рестартирањето на линијата еднаш на секои 12 часа ?

Доколку си поврзан на оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком, тоа не е проблем, туку техничко правило - наводно за заштита од напади и вируси, во пракса тоа го прават за да можат редовно да ги избројат потрошените гигабајти секој ден.

Единствено што можеш да направиш е да одлучиш кога ќе се рестартира оптичката телекомуникациска линија, на пример да речеме, ако не си дома во 7:00 часот наутро и во 19:00 часот навечер, тогаш исклучи го рутерот од струја во 7:00 часот наутро или во 19:00 часот навечер и веднаш потоа повторно вклучи го во струја, и воопшто нема ни да забележиш дека линијата паѓа бидејќи нема да бидеш дома во тој временски период.

А доколку си поврзан на бакарната телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком, тогаш биди среќен доколку само еднаш во денот паѓа линијата, бидејќи сигналот на бакарната телекомуникациска мрежа варира од повеќе фактори, почнувајќи од оддалеченоста од локалната телекомуникациска централа и точките на спојување, а потоа и од други фактори, како на пример дали рутерот кој ти го дале на користење е исправен, дали адаптерот за рутерот е со соодветна моќност и ампеража, дали параметрите на бакарната телекомуникациска линија се соодветно подесени во локалната телекомуникациска централа - доколку користиш MaxTV можно е рисиверите непотребно да влечат од Интернет брзината повеќе отколку што им треба, поради што ќе треба од централата на Македонски Телеком да им ја ограничат Интернет брзината на рисиверите за да не трошат повеќе отколку што навистина им е потребно, како и бројни други фактори.

Член од
30 септември 2019
Мислења
17
Поени од реакции
2
sekoj den po 2 pati paga internet mi smenija ruter pred 1 god problem nemase sea pak istoto se javuvam se vo red od kaj nas se menuvaat ip adresite mi davaat odgovor bilo normalno.neznam so e normalno tuka jas da otanuvam bez internet 2 do min sekoj den na najdobrata mreza ???

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
sekoj den po 2 pati paga internet mi smenija ruter pred 1 god problem nemase sea pak istoto se javuvam se vo red od kaj nas se menuvaat ip adresite mi davaat odgovor bilo normalno.neznam so e normalno tuka jas da otanuvam bez internet 2 do min sekoj den na najdobrata mreza ???
Нормлано е бидејќи имаш динамична ИП адреса. На 12 часа се мења од самиот сервер (на оптика), на бакар знае и на пократок временски интервал поради варијации во сигналот.

Член од
30 септември 2019
Мислења
17
Поени од реакции
2
normalo e za vas za paga internet na 1 ili 2 min pa dajde ne koristime adsl?kako e normalno so nov ruter pred 1 god da nemav problem sea pak so istiot ruter po 1 god pak istiot problem? da mi rekoja resenie na problem so staticna ip adresa doplata 350 den i ke nemam problemi so netot????

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
normalo e za vas za paga internet na 1 ili 2 min pa dajde ne koristime adsl?kako e normalno so nov ruter pred 1 god da nemav problem sea pak so istiot ruter po 1 god pak istiot problem?
Да нормално е. И во Германија на Дојче Телеком е истиот систем (нова ИП на 12 часа). Рутерот нема врска.....тоа не е технички проблем, ти објаснивме мислам.

G@rfielD

Модератор
Член од
10 февруари 2007
Мислења
10.753
Поени од реакции
9.790
И ја го имав истиов проблем, ама еве задњиве 2-3 дена се среди само од себе. И знам дека се мењаваат ип адресите, увек се мењавале на 12 саати ама у задњо време мн подолго немав нет кога се мењаваа, од 5 до 10 минути можда и јаче. Порано не беше така, дури и неприметно беше кога се мењаваше ип адресата.

Периодов катастрофа им е нетот општо, и со други сум зборел, сите имаат некакви проблеми.

Член од
30 септември 2019
Мислења
17
Поени од реакции
2
znam pred 1 god so trista kavgi mi smenija ruter i nemav ama bas nikakov problem skoro 1 god od pred 1 mesec pak istiot problem i pazi so najtragicno use lazat normalno e toa da snemuvas internet n 2 do 3 min????

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
И ја го имав истиов проблем, ама еве задњиве 2-3 дена се среди само од себе. И знам дека се мењаваат ип адресите, увек се мењавале на 12 саати ама у задњо време мн подолго немав нет кога се мењаваа, од 5 до 10 минути можда и јаче. Порано не беше така, дури и неприметно беше кога се мењаваше ип адресата.

Периодов катастрофа им е нетот општо, и со други сум зборел, сите имаат некакви проблеми.
Ако си на бакар.....да така знае да биде во зависност од оддалеченоста на локалната централа, во последно време зачестено поради поголема оптовареност. На оптика нема проблем.
ПС Ако имате услови за оптика (према локација), поднесете барање за трансфер.

Последно уредено:
Член од
30 септември 2019
Мислења
17
Поени од реакции
2
da na bakar ama mislam deka ne e do toa ama so e najtragicno site korisnici na telekom go nemaat ovoj problem sum razgovaral so poveke ljuge jas mislam deka telekom nekje da si go resi problemot ili nemaat vrska za centralata eden prodavac na salter vi vika da moze nema problem na centralata imas uslovi da se prefrlis na pogolema brzina drug vi vika ne nema sansi daleku si rabotava mi izgleda mizi da ti baam

i neznam kako etoa normalno sekoj den po 2 do 3 min da nemas internet i nekoj da te ubeduva da se e vo red cudna rabota

Последно уредено:

Skorp

That guy...
Член од
30 јуни 2010
Мислења
1.205
Поени од реакции
2.315
znam pred 1 god so trista kavgi mi smenija ruter i nemav ama bas nikakov problem skoro 1 god od pred 1 mesec pak istiot problem i pazi so najtragicno use lazat normalno e toa da snemuvas internet n 2 do 3 min????

Сигурно ти бил наместен рутерот да менува IP адреса во период кога не си го користел интернетот.
И мене ме напнува што мења адреса али кај мене е само 30 секунди. Рестартирај го рутерот кога најмалце го користиш.

Член од
30 септември 2019
Мислења
17
Поени од реакции
2
Da ama menuvanje na ip adresa i milisekunda nesusedno e ama 5 min da snema internet pa pak da se konektira

Kajgana Shop

На врв Bottom