Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување
Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Не можев да го изменам постот.

Ја клонирав МАС адресата од стариот рутер кој што работи без проблеми и пак истиот проблем. Изгледа ќе треба да си купам Linksys WRT54GL

Sprema mene bi trebalo da raboti jas imam D-link DI-524 za da uklucam internet na desktop kom. i na lap top preku Wi Fi morav da ja kloniram mac adresata da uklucam DHCP Server.
Inaku sum na kablovski internet od Prilep.

ErT

Console Dude
Член од
17 ноември 2007
Мислења
2.208
Поени од реакции
265
Sprema mene bi trebalo da raboti jas imam D-link DI-524 za da uklucam internet na desktop kom. i na lap top preku Wi Fi od kablovskiov operator morav da ja kloniram mac adresata da uklucam DHCP Server.
Земи го рутерот под рака, и пробај го кај некој другар кој што има АДСЛ од Т-хоум. Нема да работи. :uvo:

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Земи го рутерот под рака, и пробај го кај некој другар кој што има АДСЛ од Т-хоум. Нема да работи. :uvo:

Ti od koj grad si .... jas sum siguren deka bi mozel da go pustam ako ne bi mozelo so routerov togas bi probal so switch i preku nego routerot bi go konektiral i taka bi trebalo da dobie net ;)
Ako najdam nekoj sto ima net od adsl t-home bi probal da go konektiram.

ErT

Console Dude
Член од
17 ноември 2007
Мислења
2.208
Поени од реакции
265
Ti od koj grad si .... jas sum siguren deka bi mozel da go pustam ako ne bi mozelo so routerov togas bi probal so switch i preku nego routerot bi go konektiral i taka bi trebalo da dobie net ;)
Ako najdam nekoj sto ima net od adsl t-home bi probal da go konektiram.
Хех, пробај :). Иначе јас сум од Струга.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Еве сум од денеска на Call&Surf со 25gb и 500 минути.

Опремата си ја задржав од voice пакетот, т.е. Thompson е уредот и за Call&Surf.

Тоа значи дека добивате ADSL2+ опрема која е декларирана за 24mbps/2,4mbps, ќе си имате WIFI router, 4 портен рутер, 2 телефонски и 1 усб порт.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Принц, и јас ќе ти потврдам, штотуку ми ја наместија опремата и на мене
значи овој уред го добив THOMSON ST780, и го конфигурираа т-хоумците
а и старата опрема ја задржав :)

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Сега мало разочарување.

Гласот има некое ехо што ме нервира, сите разговори сега одат преку интернет и се е ВОИП.

Можам да кажам дека Skype дефинитвно има подобар звук на било какви просечни слушалки и микрофон, од voice од Т-хоме.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
а ќе може некој да ми објасне како да користам IPTV?

P

Princ

Гостин
Нема IPTV сеуште иако уредот е спремен за IPTV, кога и да почне да се нуди и таа услуга.

Инаку и мене денес ми го мигрираа пакетот во Comfort+ од MaxADSL 100 и чекам ваљда утре да дојдат да ми го наместат рутерот... Ама едно ме чуди, зошто ни е брзината 5 Mbps а не 6 Mbps? И кај вас (тенеке) се извадија дека толку држи телефонската линија?

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
а ќе може некој да ми објасне како да користам IPTV?
Немаш IPTV, освен ако не си некој превилигиран.

Ти имаш VOIP.

Само прикачи телефон во некој од phone line на Thompson от и тераш.

секое вртење на број е VOIP

За да звониш аналогно мораш да притисниш 9 xxxxxx бројт, ама и така ќе ти наплаќаат.

500 мин или 100 сати ти се само преку VOIP.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Нема IPTV сеуште иако уредот е спремен за IPTV, кога и да почне да се нуди и таа услуга.

Инаку и мене денес ми го мигрираа пакетот во Comfort+ од MaxADSL 100 и чекам ваљда утре да дојдат да ми го наместат рутерот... Ама едно ме чуди, зошто ни е брзината 5 Mbps а не 6 Mbps? И кај вас (тенеке) се извадија дека толку држи телефонската линија?
Јас до сабајле имав 8mbps/1mbps на Thompson-от со МаксАДЛС100, 10 дена беше конектиран до сабајле, пред десет дена снема струја, конекцијата и линијата беа коска, латенцијата ниска, милина беше интернетот.

Сега сум на Call&Surf so 25gb и таму е 5мбпс/768кбпс.

Што си барав си добив!:wink:

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Немаш IPTV, освен ако не си некој превилигиран.

Ти имаш VOIP.

Само прикачи телефон во некој од phone line на Thompson от и тераш.

секое вртење на број е VOIP

За да звониш аналогно мораш да притисниш 9 xxxxxx бројт, ама и така ќе ти наплаќаат.

500 мин или 100 сати ти се само преку VOIP.
па незнам бе, овој со беше монтерот ми рече
- сега ќе можеш да користиш и IPTV...
енивеј интернетот е закон, а и може да си го конфигурираш рутерот, што не беше случај со некои адсл2+ модеми

едит: Принц, брзината кај Comfort e 5mb, а кај Comfort+ e 6mb
значи кај тебе би требало да е 6144/768 Kbps

Kajgana Shop

На врв Bottom