Телекабел интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

Christian Lovato

stonecold
Член од
2 април 2012
Мислења
601
Поени од реакции
272
Мислам дека сме на телекабел...ама не сум сигурен иакот ака мислам..Земав вчера рутер за да поврзам и кога го поврзав ама снема на компјутерот интернет а на другите уреди фаќаше и без пасворд без ништо! И сега шо треба да праам?Ваљда до модемот е , брат ми вика купи антена и ќе можело така, после му дадов него тоа што е за местење пасворт и јусер ама за тоа треба интернет да има!Хелп?Знам дека прашањево е надвор од тема ама...

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
Да, проблемот не можеше да се среди од таму, затоа рекоа дека ќе дојдат. Нема врска, барем веќе не ми паѓа, на овој начин, или на оној.
Значи најверојатно проблемот неможел да биде разрешен софтверски од страна наекипите од техника и затоа откако направиле налог да дојдат до кај тебе они попатно ги провериле евентуалните проблематични места каде што интервенирале по што веднаш се констатирало дека проблемот веќе е решен ... тоа се гледа најчесто од нивото на сигналите, шум и слично ... и кога инсталацијата кај корисникот е тазе проблемот неможе да е таму и затоа нема поента од доагање на екипа на лице место ...

• Ми се допаѓа
Reactions: VLJ
Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667

Секоја чест, ова е врв у последно време....А таман мислев малку се поправија...подолго време не бил вака спор.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031

Секоја чест, ова е врв у последно време....А таман мислев малку се поправија...подолго време не бил вака спор.
И минатиот септември исто беше, се оправи кон крајот на ноември. Ваљда нема да биде исто ко лани. :mad:

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
И минатиот септември исто беше, се оправи кон крајот на ноември. Ваљда нема да биде исто ко лани. :mad:
И тоа кога се дешава се дешава во временски интервал 18-01 часот отприлика. Значи...ми иде да шизнам, не можам нишо да играм! Ни YouTube не можам да гледам, освен да го чекам да се „наполни“ .....катастрофа. Еве сега се зголеми на 2.33 Mb/s ама пингот е ептен голем. Пингтест не можам ни да направам.

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
И тоа кога се дешава се дешава во временски интервал 18-01 часот отприлика. Значи...ми иде да шизнам, не можам нишо да играм! Ни YouTube не можам да гледам, освен да го чекам да се „наполни“ .....катастрофа. Еве сега се зголеми на 2.33 Mb/s ама пингот е ептен голем. Пингтест не можам ни да направам.
Проблемот всушност е стандардната потреба од рекалибрација на појачалата за сигнал/шум поради драстичните промени во температурата. Тоа е слично на фамозното летно-зимско сметање на време ...

Генерлано тоа како процес трае околу 10 дена, но најчесто комплакиации настануваат ако времето е променливо бидејќи до денеска имавме темпаратури од околу 32 степени и сега сме на околу 24. Ако Телекабел почне со рекалибрација а темпаратурите повторно рипнат согласно фамозното скомпско продолжено лето пак ќе треба рекалибрирање на летна шема, па пак ако залади идеме пак рекалибрација ...

Да имавме умерена клима со приблични правила и нормални премини на годишни времиња, а не како последниве 3-5 години само зима и лето тогаш овој проблем нема да го чуствуваме толку ...

Бидејќи на повеќето неи е пркеу глава од +40 степени сварно се надевам дека времево ќе се нормализира и олади за да не се случи како лани да треба едно 3-5 реконфигурации ...

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Мислам дека е редно време да се зголемат брзините, макар и да ни додадат некои 2-3 мегабита...

peter

Петар Пан...
Член од
6 септември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
165
Може некој да ми каже кои се ДНС серверите за ТК? Ги мењав рачно пошто од некои причини и заборавив да ги запишам старите...

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
На некој да не му е драстично намален bandwidth-от? Ја од 8 - 9 MBit/s паднав на 1,5 - 2, и уште ми викаат од техничка "Па океј, тие 8 мегабита се максимум, ти може да имаш и 1 мегабит па шо?"...... :гомце:

Член од
11 ноември 2009
Мислења
2.809
Поени од реакции
2.631
На некој да не му е драстично намален bandwidth-от? Ја од 8 - 9 MBit/s паднав на 1,5 - 2, и уште ми викаат од техничка "Па океј, тие 8 мегабита се максимум, ти може да имаш и 1 мегабит па шо?"...... :гомце:
И кај мене шљајфува , вчера им падна цела мрежа во Штип

Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.948
Поени од реакции
1.500

Кај мене еве Септември е релативно океј, било и нешто подобро ама добро е и сега.

Kajgana Shop

На врв Bottom