The`bItCh
AdJuStAbLe mAdNeSs
- Член од
- 22 јануари 2005
- Мислења
- 4.605
- Поени од реакции
- 112
Тесто за пица
# 1 kg брашно
# 1 свеж квасец или 80 gr сув квасец
# сол
# шеќер ( само малку на врвот на ножот )
# малку вода
# 1 dl масло
Сите состојки потребни за брашното ги приготвуваме заедно. Брашното го ставаме на работната маса во облик на еден куп и му ги додаваме солот, квасецот, маслото и шеќерот.
Свежиот квасец го раствораме во млака вода. Го ставаме во средината на брашното и го замесуваме. Со свежиот квасец за стасување на брашното ќе ни се потребни 2 часа. Затоа е подобро да користиме сув квасец. Сувиот квасец не мора да се раствора во вода и потребниот волум за тестото ќе го добиеме само за еден час.
Постепено ја додаваме водата и месиме се додека смесата не ја упие цела вода. Со лажица се додава масло.. и повторно се меси се додека тестото не стане меко. Така добиено тесто го обликуваме во топки, и под влажна крпа го ставаме настрана.
Како се обликува тестото?
Тоа барем е лесно
Тестото се развлекува со сукало (но, може и со миксер) го равлекуваме на посакувана дебелина. Идеалната дебилина на тесто за пица е од 5mm до 1cm. За оние што се гурмани на подебелна пица дебилината може да е од 1cm до 2cm.
Вака добиеното развлечено тесто се остана некое време да се одмори.
Ја правиме пицата по соодветен рецепт и ја ставаме на наместена тава да се пече околу 20 минути на температура до 250 степени.
Вегетаријана
# тесто за пица
# кечап
# кашкавал
# печурки
# пиперки
# домати
# пченка
# маслинки
Тестото го мачкаме со дебел слој кечап, над кечапот ги ставаме печурките кои предходно добро ги миеме. Над печурките го ставаме ренданиот кашкавал, па над него ги ставаме пиперките заедно со доматите фино исечкани во крукчиња, ја ставаме пченката и декорираме со маслинките и останатиот рендан кашкавал. Печиме во рерна до 225 степени негде околу 20-25 минути.
Капричиоза
# тесто за пица
# кечап
# печурки
# шунка
# маслинки
# органо
Тестото го мачкаме со дебел слој келчап, над кечапот ги ставаме печурките кои предходно добро ги миеме, шунката ја сечкаме на крукчиња. Над сето ова го ставаме ренданиот кашкавал и го украсуваме со маслинките, го додаваме ориганото и правиме некои декорации со кечапот. Печиме во перпна на температура од 200 до 250 степени само 20 минути.
QUATTRO STAGGIONI
# тесто за пица
# кечап
# печурки
# шунка
# јајца
# кулен
# маслинки
# оригано
Тестото го мачкаме со кечап, го покриваме со рендан кашкавал, ситно ја сечкаме шунката и ја распоредуваме така што таа ја дели пицата на четири еднакви дела. Во еден дел го кршиме јајцето и над него ставаме оригано, и неколку коцки путер, и малку посолуваме. Во другиот дел го ставаме куленот, во третиот ја ставаме шунката, a во четвриот ги ставаме печурките. Декорираме со маслинки, купчиња рендан кашкавал, шунка и кечап од тубата. Го ставаме ориганото. Печиме во рерна на 250 степени.
Потребно време: 20 минути
# 1 kg брашно
# 1 свеж квасец или 80 gr сув квасец
# сол
# шеќер ( само малку на врвот на ножот )
# малку вода
# 1 dl масло
Сите состојки потребни за брашното ги приготвуваме заедно. Брашното го ставаме на работната маса во облик на еден куп и му ги додаваме солот, квасецот, маслото и шеќерот.
Свежиот квасец го раствораме во млака вода. Го ставаме во средината на брашното и го замесуваме. Со свежиот квасец за стасување на брашното ќе ни се потребни 2 часа. Затоа е подобро да користиме сув квасец. Сувиот квасец не мора да се раствора во вода и потребниот волум за тестото ќе го добиеме само за еден час.
Постепено ја додаваме водата и месиме се додека смесата не ја упие цела вода. Со лажица се додава масло.. и повторно се меси се додека тестото не стане меко. Така добиено тесто го обликуваме во топки, и под влажна крпа го ставаме настрана.
Како се обликува тестото?
Тоа барем е лесно
Тестото се развлекува со сукало (но, може и со миксер) го равлекуваме на посакувана дебелина. Идеалната дебилина на тесто за пица е од 5mm до 1cm. За оние што се гурмани на подебелна пица дебилината може да е од 1cm до 2cm.
Вака добиеното развлечено тесто се остана некое време да се одмори.
Ја правиме пицата по соодветен рецепт и ја ставаме на наместена тава да се пече околу 20 минути на температура до 250 степени.
Вегетаријана
# тесто за пица
# кечап
# кашкавал
# печурки
# пиперки
# домати
# пченка
# маслинки
Тестото го мачкаме со дебел слој кечап, над кечапот ги ставаме печурките кои предходно добро ги миеме. Над печурките го ставаме ренданиот кашкавал, па над него ги ставаме пиперките заедно со доматите фино исечкани во крукчиња, ја ставаме пченката и декорираме со маслинките и останатиот рендан кашкавал. Печиме во рерна до 225 степени негде околу 20-25 минути.
Капричиоза
# тесто за пица
# кечап
# печурки
# шунка
# маслинки
# органо
Тестото го мачкаме со дебел слој келчап, над кечапот ги ставаме печурките кои предходно добро ги миеме, шунката ја сечкаме на крукчиња. Над сето ова го ставаме ренданиот кашкавал и го украсуваме со маслинките, го додаваме ориганото и правиме некои декорации со кечапот. Печиме во перпна на температура од 200 до 250 степени само 20 минути.
QUATTRO STAGGIONI
# тесто за пица
# кечап
# печурки
# шунка
# јајца
# кулен
# маслинки
# оригано
Тестото го мачкаме со кечап, го покриваме со рендан кашкавал, ситно ја сечкаме шунката и ја распоредуваме така што таа ја дели пицата на четири еднакви дела. Во еден дел го кршиме јајцето и над него ставаме оригано, и неколку коцки путер, и малку посолуваме. Во другиот дел го ставаме куленот, во третиот ја ставаме шунката, a во четвриот ги ставаме печурките. Декорираме со маслинки, купчиња рендан кашкавал, шунка и кечап од тубата. Го ставаме ориганото. Печиме во рерна на 250 степени.
Потребно време: 20 минути
Последно уредено од модератор: