draganask
те сакам СОНЦЕ
- Член од
- 4 декември 2007
- Мислења
- 401
- Поени од реакции
- 24
Еве ви еден поинаков тип на пица
Pizza мусака
Pizza мусака е многу слично на обичната pizza, со тоа што тестото врз кое ги ставаме намирниците е направено од компир.
Состојки:
~1.5kg компир
350ml млеко
2 варени јајца
100gr шунка или некое сувомеснато по ваш избор
100-150gr кашкавал или сирење
150gr печурки, свежи или маринирани, сеедно, јас лично повеќе ги сакам свежите
оригано
сол
Постапка
1. Одкога ќе го излупите, компирот исецкајте го на ситни коцкички а еден изрендајте во некој сад. Во изренданиот компир сипајте го млекото, ставете оригано и сол по вкус.
2. Плехот во кој ќе печете обложете го со хартија за печење и тоа убаво опфатете ги и рабовите, за после да си немате работа со рибање на плехот. Плехот благо подмачкајте го со зејтин. По целата површина распоредете ги коцкичките од компир и малку посолете, а потоа прелијте со мешавината од рендан компир и млеко за да се пополнат сите дупчиња кои останале меѓу парчињата компир. Плехот покријте го со алуминиумска фолија и ставете го во добро загреана рерна да се пече 20-25 минути.
3. Додека се пече кората, спремете ги намирниците. Исецкајте ги јајцата на тркалца, шунката и печурките на листови, кашкавалот на листови или рендано, сеедно. Сето ова поредете го врз кората од компир и ако сакате одозгора полијте и со кечап. Потоа вратете го плехот во рерна уште десетина минути, непокриен.
Добар апетит
Pizza мусака
Pizza мусака е многу слично на обичната pizza, со тоа што тестото врз кое ги ставаме намирниците е направено од компир.
Состојки:
~1.5kg компир
350ml млеко
2 варени јајца
100gr шунка или некое сувомеснато по ваш избор
100-150gr кашкавал или сирење
150gr печурки, свежи или маринирани, сеедно, јас лично повеќе ги сакам свежите
оригано
сол
Постапка
1. Одкога ќе го излупите, компирот исецкајте го на ситни коцкички а еден изрендајте во некој сад. Во изренданиот компир сипајте го млекото, ставете оригано и сол по вкус.
2. Плехот во кој ќе печете обложете го со хартија за печење и тоа убаво опфатете ги и рабовите, за после да си немате работа со рибање на плехот. Плехот благо подмачкајте го со зејтин. По целата површина распоредете ги коцкичките од компир и малку посолете, а потоа прелијте со мешавината од рендан компир и млеко за да се пополнат сите дупчиња кои останале меѓу парчињата компир. Плехот покријте го со алуминиумска фолија и ставете го во добро загреана рерна да се пече 20-25 минути.
3. Додека се пече кората, спремете ги намирниците. Исецкајте ги јајцата на тркалца, шунката и печурките на листови, кашкавалот на листови или рендано, сеедно. Сето ова поредете го врз кората од компир и ако сакате одозгора полијте и со кечап. Потоа вратете го плехот во рерна уште десетина минути, непокриен.
Добар апетит