- Член од
- 21 декември 2012
- Мислења
- 924
- Поени од реакции
- 452
ок.
Se nadevam gi dobi
.Sufizam je srce Islama i duhovna dimenzija islama. Sufizam je vertikala njegova. Sufizam je okean po kojem plovi ladja, koja se zove tarikat. Ladja poput Nuhove a.s. ladje, koja je spasila ljudski zivot na zemlji. Dok je Nuhova a.s. ladja koju je i sam gradio, spasila covjecanstvo, dotle je Titanic, koji su gradili najveci strucnjaci brodogradnje s pocetka proslog stoljeca, potonuo zajedno sa ljudima. Sufizam je duhovna ladja spasa muslimana odanih Kelimei-Sehadetu. Zato je h. Alija rekao: "Pripremite ladju, jer more je duboko."
Oni ljudi od vas,koji ljubav milu ne cuteБриз на зората има тајни да ти кажe. Не биди заспан. Мора да побарате она што навистина го сакате. Не биди заспан. Има луѓе што одат напред и назад низ вратата каде што двата света се допираат, вратата е во круг и отворена. Не биди заспан.
Џалал-уд-Дин Руми
Гледам дека си научил доста работи, имаш познавање ....мада имаш доста да учиш.Oni ljudi od vas,koji ljubav milu ne cute
nek’ spavati nastave,slobodno, neka ušute.
Kod kojih osjecaj ljubavne tuge svoje krake nije stig’o da svije
nek’spavati nastave kad’ im u srcima ljubav ta ne vrije.
Onaj ko ne cezne silno,“susretu” koji nimalo nije sklon,
nek’ spavati nastavi,kad’ vec ne pita stalno: “A gdje li je Allah?”
Nacin ljubavi je izvan,niti jedne sekte ne ogrce skut,
nek’ spavati nastavi –kom’ su varanje i licemjerstvo iskreni, pravi put.
Ak’ se k’o bakar ne topiš traganje iskreno ako ti nije,
nastavi da spavaš –kad’ vec ne cezneš za zlatom alkemije.
Ideš li cas lijevo cas desno k’o kod pijanice ako ti je stanje,
nastavi da spavaš,ak’ ne znaš da je vrijeme za klanjanje.
Vjera Islam odnese mi san od nje nemam nimalo mira,
ti nastavi da spavaš kad’ tvoj san vec niko nece da dira.
U ruke ljubavi smo pali ne dira nas više nikakva tama,
ti nastavi da spavaš kad’si vec ost’o u svojim vlastitim rukama.
Ja sam taj covjek ljubavlju sav opijenti
nastavi da spavaš –kad’ si hranom sav ovijen.
Više ništa reci nemam predala se ova moja glava,
tvoja u halje rijeci nek se zavuce i nek i dalje mirno i slobodno spava.
Hazreti Mevlana Dželaluddin Rumi k.s.
Problemot e kaj vas gospodine Gurdji sto se macite napusto Sufizmot da go odvoite od Islamot. Napusto se grabite da go odvoite naj vrednoto od Islamot,ama NAPUSTO. Tuka sum po glava da ve tupam so sekoja iskrivena laga koja mu ja prepisuvate na Mevlana Rumi. Sufizmot e OD ISLAMOT i NAPUSTO se macis da go dokazes sprotivnoto,jas voopsto ne se obiduvam da go islamiziram,toa e opsto poznato,osven za tebe i spiros.Гледам дека си научил доста работи, имаш познавање ....мада имаш доста да учиш.
Имаш само еден пробљем.....си се околвал со ланците на догмите.
Кога ќе научиш дека Алах=Бог? ..и да го смениш терминот?
Мислиш дека со таков назив го исламизираш суфизмот?
отепувањеMnogu za zaspani zboruvas ama ti kako voopsto ne mi deluvas kako da si pominal ni den razbuden.
Брат, нема проблем, како сакаш така го нарекувај.Problemot e kaj vas gospodine Gurdji sto se macite napusto Sufizmot da go odvoite od Islamot. Napusto se grabite da go odvoite naj vrednoto od Islamot,ama NAPUSTO. Tuka sum po glava da ve tupam so sekoja iskrivena laga koja mu ja prepisuvate na Mevlana Rumi. Sufizmot e OD ISLAMOT i NAPUSTO se macis da go dokazes sprotivnoto,jas voopsto ne se obiduvam da go islamiziram,toa e opsto poznato,osven za tebe i spiros.
Da kazes deka Sufizmot mu pripagja na drugo mesto a ne na Islamot e kako da kazes deka kabalata mu pripagja na hristijanstvoto. Isto kako da kazes deka Talmud e Hristijansko ucenje,DRASTICNA RAZLIKA. Nemam nisto protiv sto se grabite da go pripoite,da go "ukradete",sekoj se grabi po nesto vredno,prazna kukja nikoj ne napagja.... Islamot e kukja polna so bogatstva,toplina,mir i sekoj od zavist saka da go narusi toj mir.
Otvorete si ti i spirko edna religija,dogovoritesi se koj ke vi bide "bog" od vas dvajca a koj "bozji pratenik" i terajte si. Mnogu za zaspani zboruvas ama ti kako voopsto ne mi deluvas kako da si pominal ni den razbuden.
Poimot BOG ne e isto sto i poimot ALLAH
Ako se obides i Arapski da me poducuvas,uste poveke ke se obrukas.
Maksimata na Rumi e onaa sto e na sekoj Musliman: LA ILAHE ILALLAH MUHAMMEDUR RESULALLAH.
Prevod: "NEMA DRUG BOG OSVEN ALLAH A MUHAMMED E ALLAHOV PRATENIK"
Ako primetuvas,Gurdji,vo RECENICATA koja e pecat i svedocenje na sekoj Musliman,postojat dvata poima BOG i ALLAH.
Tebe Gurdji ustvari toa i te boli sto pisuva ALLAH i sto znaes deka toa ne moze da bide bas sekoj nekoj Bog i sto ne mozes bas da mu go prepises na bilo koj. Ako pisuva Bog,kako sto ti sakas,bi rekol deka se odnesuva i na Isus i na Starozavetniot Jahve ili na Buda ili mozebi se odnesuva na tebe ama,Gurdji,NE,mozes da si puknes ako ti e maka,ama jasno pisuva ALLAH dz.s. tek da si znaes na Kogo se misli.
Gurdji.... odi so tvoite propagandi i lagi siri gi onamu kade sto nema Muslimani,ili ako ima,gledaj da bidat Takanarecenite Vehabii ako sakas poddrska za glupostite od nekoj musliman.