Студирање во Словенија

Член од
11 август 2011
Мислења
45
Поени од реакции
2
Јас нареднава година ќе сум 4-та средно и сакам да се запишам на информатика. Последниве 3 години имам просек 5.00. Ако има некој шо студира информатика во Словенија, да ми кажи дали има и некоја друга стипендија освен Зоисовата (некој да ми кажи и оваа колку изнесува), и шо ти треба за да ја добиеш? :)

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Јас нареднава година ќе сум 4-та средно и сакам да се запишам на информатика. Последниве 3 години имам просек 5.00. Ако има некој шо студира информатика во Словенија, да ми кажи дали има и некоја друга стипендија освен Зоисовата (некој да ми кажи и оваа колку изнесува), и шо ти треба за да ја добиеш? :)
drzavnata stipendija e ukinata. zoisovata vazi...site cekame nekoj dr vid na stipendijs ama kako sto gledam ke si ostanime samo so boncinjata →_→

Член од
14 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
0
koi se dokumenti se potrebni i na koi treba da se stavi apostil pecat

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Какви бонови?
Кога одиш да студираш таму, се регистрираш за бончиња!
Тоа е за храна!
Едно бонче = 2,68 еур....... Во Словенија е многу добро, затоа што скоро 100% услужните локации обезбедуваат храна на бончиња за студентите! Имаш места каде си земаш храна само во вредост на 1 бон, а имаш и места каде доплаќаш)
Пример каде што сум јас во една сендвичара за 1 бонче си земам сендвич/бургер/2парчиња пица, јогурт и овошје (овде не доплаќам ништо). А ако одам во ресторанче или пицерија (таму се доплаќа) во оброкот имам да речеме: супа, салата, средна пица, сок - и си плаќам 1 бон + 2,29 еур!

O

< O >

Гостин
Кога одиш да студираш таму, се регистрираш за бончиња!
Тоа е за храна!
Едно бонче = 2,68 еур....... Во Словенија е многу добро, затоа што скоро 100% услужните локации обезбедуваат храна на бончиња за студентите! Имаш места каде си земаш храна само во вредост на 1 бон, а имаш и места каде доплаќаш)
Пример каде што сум јас во една сендвичара за 1 бонче си земам сендвич/бургер/2парчиња пица, јогурт и овошје (овде не доплаќам ништо). А ако одам во ресторанче или пицерија (таму се доплаќа) во оброкот имам да речеме: супа, салата, средна пица, сок - и си плаќам 1 бон + 2,29 еур!
А за зоисова стипендија прво морам да обезбедам статус на редовен студент па да конкурирам? Се претплатив на некој сајт за неделно инфо околу стипендии ама хаос се информациите...

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
А за зоисова стипендија прво морам да обезбедам статус на редовен студент па да конкурирам? Се претплатив на некој сајт за неделно инфо околу стипендии ама хаос се информациите...
За било каква стипендија најпрво ти треба словенечка виза, која најверојатно ќе ја добиеш средината на октомври! Во меѓувреме се запишуваш на факултет и си земаш потврди од уписот! Значи мора да имаш виза, да иставиш даночен број, и да отвориш сло сметка! И сите пропратни документи, кои ти се наведени!.. Тука е малце критично затоа што рокот ти е до 10 октомври, а визата ја добиваш покасно ( тоа не беше проблем при државната стпендија, затоа што ако за неа аплицираш првпат немаше рок - но ја укинаа за жал), но проблем е тоа што Словенците не примаат странска сметка...... за ова мораш да се информираш со службите таму!
Во моментов донесоа нов правилник за Зоисовата стипендија при кој на 1200 студенти кои земаат ваков вид на стипендија им се намалува истата од 21 до 55 еур - што значи самите словенечки државјани - студенти се оштетени...!
Зоисовата е многу тешка да ја добиеш освен ако не си Златен ученик т.е. меѓу првите 5 најдобри на генерацијата! За неа мора да одржуваш секоја година висок просек, за кој реално треба мн да се испотиш!

O

< O >

Гостин
За било каква стипендија најпрво ти треба словенечка виза, која најверојатно ќе ја добиеш средината на октомври! Во меѓувреме се запишуваш на факултет и си земаш потврди од уписот! Значи мора да имаш виза, да иставиш даночен број, и да отвориш сло сметка! И сите пропратни документи, кои ти се наведени!.. Тука е малце критично затоа што рокот ти е до 10 октомври, а визата ја добиваш покасно ( тоа не беше проблем при државната стпендија, затоа што ако за неа аплицираш првпат немаше рок - но ја укинаа за жал), но проблем е тоа што Словенците не примаат странска сметка...... за ова мораш да се информираш со службите таму!
Во моментов донесоа нов правилник за Зоисовата стипендија при кој на 1200 студенти кои земаат ваков вид на стипендија им се намалува истата од 21 до 55 еур - што значи самите словенечки државјани - студенти се оштетени...!
Зоисовата е многу тешка да ја добиеш освен ако не си Златен ученик т.е. меѓу првите 5 најдобри на генерацијата! За неа мора да одржуваш секоја година висок просек, за кој реално треба мн да се испотиш!
Ништо од зоисова значи па добро и со бонови не е лошо...
Благодарам, и да знаеш ако имам нешто тебе ќе ти се обраќам од сега! =]

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Ништо од зоисова значи па добро и со бонови не е лошо...
Благодарам, и да знаеш ако имам нешто тебе ќе ти се обраќам од сега! =]
Уживај, што треба прашај, колку што знам ќе ти кажам! :)

O

< O >

Гостин
Уживај, што треба прашај, колку што знам ќе ти кажам! :)
А подобро е во студентски дома или во стан? И каде е поевтино јас најдов еден студентски дом без менза со мала кујна во собата... Имаш ли некој други предлози за студентски домови?
http://www.studentskidom-lj.si/eng/studentski-dom-bezigrad

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.930
Мислам дека без словенски пасош, шансите ти се минимални да влезеш во студентски дом.

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
А подобро е во студентски дома или во стан? И каде е поевтино јас најдов еден студентски дом без менза со мала кујна во собата... Имаш ли некој други предлози за студентски домови?
http://www.studentskidom-lj.si/eng/studentski-dom-bezigrad
Не е дозволено за странци да живеат во дом!
http://www.dostop.si/Kamrica.aspx
http://www.bolha.com/
Барај на овие две страници!

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
Да прашам нешто..дали ДИПЛОМА оригинал пративте? се бара за нострификација оригинал диплома ама шо ако ја пратам после како ќе аплицирам за УКИМ ? За уким требало оригинал да се прати исто и оваму и сеа не знам што да правам..Дали може нешто да се направи ВЕрно на оригиналот или не..Ај пишете вие шо ќе праите..

O

< O >

Гостин
Не е дозволено за странци да живеат во дом!
http://www.dostop.si/Kamrica.aspx
http://www.bolha.com/
Барај на овие две страници!
Само не го разбирам пребарувањето инаку благодарам, но кога ќе селектирам соба ќе живеам со некој рандом словенечки луѓе или други студенти... и всеено е најверојатно да бара за сите предходни три така?

Член од
23 јули 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Сакам да студирам менаџмент во Словенија, има некој некои информации во врска со тоа, да предложи некои факултети, на државниот Љубљански неможев да најдам

Фала однапред!

Kajgana Shop

На врв Bottom