Студирање во Словенија

O

< O >

Гостин
Значи вака јас планирав да се запишам на факс во Словенија ама најверовато ќе паднам на матурата математика дали има шанси да се запишам на третиот уписен рок или пак да земам училишна матура ?HELP PLEASE :place::mad:
Постои трет рок сега не сум сигурен дали е Август или Септември но мислам дека имаш шанси ако поправен Математика положиш во Август, за останатите регуларно што се запишуваат рокот е до петти Август, а финалните резултати се на десетти Септември меѓутоа одма после положувањето ќе треба по брза пошта да ги пратиш да не те лажам провери добро на нивниот вебсајт или распрашај се во Амбасада.
--- надополнето: 14 јуни 2012 во 22:15 ---
Значи вака јас планирав да се запишам на факс во Словенија ама најверовато ќе паднам на матурата математика дали има шанси да се запишам на третиот уписен рок или пак да земам училишна матура ?HELP PLEASE :place::mad:
Постои трет рок сега не сум сигурен дали е Август или Септември но мислам дека имаш шанси ако поправен Математика положиш во Август, за останатите регуларно што се запишуваат рокот е до петти Август, а финалните резултати се на десетти Септември меѓутоа одма после положувањето ќе треба по брза пошта да ги пратиш да не те лажам провери добро на нивниот вебсајт или распрашај се во Амбасада.

Член од
14 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
0
--- надополнето: 14 јуни 2012 во 22:15 ---

А дали може да земам училишна ?

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
А дали може да земам училишна ?
Ако сакаш да запишиш факултет мора државна да полагаш!
За да се испратиш документи ти е до 5 август! Првата недела на Септември добиваш резултати дали е успешна апликацијата! А средината на Септември мора да се запишеш! Сега имаш многу документи за превод и за на нотар! Зошто на дипломата треба нострификација да и направиш!
Најдобро е да испратиш емаил на факултетот што сакаш да се запишиш, ние неможиме од памет да ти кажеме!

Член од
22 јуни 2012
Мислења
8
Поени од реакции
2
Zdravo decki :) Nova sum na forumot.. Citam sto ste pisuvale za studiranjeto, duri sega mi tekna da otvoram da vidam sto se ima pisuvano.:oops: Inace sum maturantka, imam golema zelba da se zapisam vo Slovenija, pa aplicirav i mi vratija i mene pismo so rokot i dokumentite koi treba da se pratat. Stoi tamu i za N Obrazecot (N Form)- go razgledav i ne mi bese jasno zosto pisuva: original of the certificate/diploma, a na aplikacijata sto ja isprativ, pa i na oficijalniot sajt pisuvase deka site dokumenti koi sto treba da se pratat treba da se zavereni kopii kaj notar.. Kje moze li da mi kazete dali treba da se isprati diplomata original ili ne?

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Zdravo decki :) Nova sum na forumot.. Citam sto ste pisuvale za studiranjeto, duri sega mi tekna da otvoram da vidam sto se ima pisuvano.:oops: Inace sum maturantka, imam golema zelba da se zapisam vo Slovenija, pa aplicirav i mi vratija i mene pismo so rokot i dokumentite koi treba da se pratat. Stoi tamu i za N Obrazecot (N Form)- go razgledav i ne mi bese jasno zosto pisuva: original of the certificate/diploma, a na aplikacijata sto ja isprativ, pa i na oficijalniot sajt pisuvase deka site dokumenti koi sto treba da se pratat treba da se zavereni kopii kaj notar.. Kje moze li da mi kazete dali treba da se isprati diplomata original ili ne?
Нема потреба да ја праќаш оригинал дипломата! Ќе ја преведеш, оригиналната диплома и нејзиниот превод ќе ги однесеш на нотар, таа назад на преведениот лист ќе удри печат дека е нотаризиран, и истиот треба да го носиш во суд да ти го верификуваат т.е да ти удрат апостил печат!

Член од
8 октомври 2010
Мислења
47
Поени од реакции
13
Za priznavanje na diplomata treba da se prati i originalot, zaveren so apostile pecat.
Po razgleduvanje na dokumentite, originalot go vrakaat po posta.
http://www.uni-lj.si/en/files/ULJ/userfiles/ulj/vpis_na_ul/priznavanje_izobrazbe/N-form-ang-2012.pdf

Член од
22 јуни 2012
Мислења
8
Поени од реакции
2
Фала многу :) Дали има некој што во последните години се запишал на Универзитетот во Љубљана да ни каже дали документите за нострификација ги праќал посебно, па одобрувањето што стигнало отпосле го приложил со документите за апликација; или заедно сите документи (оние што се праќаат со апликацијата со која се поднесуваат документите вклучително и N Образецот)? Затоа што ако се праќаат одделно ќе треба некои документи, пр. дипломата и свидетелствата фактички двапати да се испратат?o_O

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Za priznavanje na diplomata treba da se prati i originalot, zaveren so apostile pecat.
Po razgleduvanje na dokumentite, originalot go vrakaat po posta.
http://www.uni-lj.si/en/files/ULJ/userfiles/ulj/vpis_na_ul/priznavanje_izobrazbe/N-form-ang-2012.pdf
Јас испратив копија од дипломата, пошто ми беше на друг факултет и не ми направија проблем!
Било како и јас мислам дека оригиналната е добро да се прати, зошто Словенците се многу организирани, па не се сомневам воопшто во нив!

Член од
8 октомври 2010
Мислења
47
Поени од реакции
13
Фала многу :) Дали има некој што во последните години се запишал на Универзитетот во Љубљана да ни каже дали документите за нострификација ги праќал посебно, па одобрувањето што стигнало отпосле го приложил со документите за апликација; или заедно сите документи (оние што се праќаат со апликацијата со која се поднесуваат документите вклучително и N Образецот)? Затоа што ако се праќаат одделно ќе треба некои документи, пр. дипломата и свидетелствата фактички двапати да се испратат?o_O
Da, treba site dokumenti dvapati da gi spremite. dokumentite sto gi prakas za nostrifikacija ne ti gi vrakaat. Ja vrakaat samo diplomata. Taka da treba dva kompleta dokumenti, samo malku razlicni. Za upis ne ti trebaat svidetelstva od I i II godina, no ti treba zaverena kopija od pasos ( najdobro e ) ili drzavjanstvo, isto taka zavereno na notar i prevedeno.
Za nostrifikacija, site cetiri svidetelstva. Diplomata i vo dvata slucai. Zaverena na notar i prevedena i uste edna kopija, samo obicna fotokopija. Sledete go pravilno upatstvoto, se e dobro napisano.
Pozdrav.

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
Да ве прашам а резултатите од Матурата треба да се испратат во документите за нострификација и уписот или само во уписот?

Член од
8 октомври 2010
Мислења
47
Поени од реакции
13
Да ве прашам а резултатите од Матурата треба да се испратат во документите за нострификација и уписот или само во уписот?
Rezultatite od matura ti se napisani na diplomata, taka da ke odat i na nostrifikacija i na upis.

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Само не заборавајте да ги верифицирате документите ( оние за кои е наведено во упатствата ) на суд!
Треба да имаат АПОСТИЛ печат! (y)

Член од
7 март 2009
Мислења
74
Поени од реакции
8
Нема потреба да ја праќаш оригинал дипломата! Ќе ја преведеш, оригиналната диплома и нејзиниот превод ќе ги однесеш на нотар, таа назад на преведениот лист ќе удри печат дека е нотаризиран, и истиот треба да го носиш во суд да ти го верификуваат т.е да ти удрат апостил печат!
зависи дали сака марибор или љубљана, у марибор не е потребна оригинал диплома,со некои шо имам разговарано викат оти испраќале оригинал диплома и свидетелства за љубљана..

Kajgana Shop

На врв Bottom