Студирање во Словенија

Член од
14 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
0
Малце ќе те разбијам пошо немам спиено а само што го напишав најдолгото формално писмо... И Фала!
За нострификација/апликација/одлука за препознавање:(не знам колку облици доби процесов изминатите неколку денови)
1 - Апостил печат, нотарски заверени(без судски превод) и фотокопија од свидителствата за завршена 1-4 година средно.
2 - Апостил печат и нотарски заверена диплома за завршено средно, и фотокопија или копија верна на оригиналот, преку суд/нотар што се издавала?
3 - Образец Н; рачно потполнет.
4 - Јас тоа го прочитав како Опис на средното образование, мене ми е нешто како СиВи или мотивационо писмо... Тоа на кој јазик да го напишам? Мислам можам на англиски но мислев да не треба да се заверува/преведува...
5 - Фотокопија од пасош

За апликација/упис:
1 - Апостил печат, нотарска заверка, судски превод и фотокопија од свидителствата од третта и четвртта година средно
2 - Апостил печат, нотарска заверка, судски превод и фотокопија од дипломата
3 - Апликацијата што ја линкна

Сега сакам да те прашам уште дали процесот за препознавање треба да оди во посебен коверт и на адресата на основната зграда на Универзитетот таа на Конгресни Трг што е или на мојот Факултет?
Мене ме оставија до десетти од факултетот па затоа прашувам бидејќи ако е на иста адреса можам да се смирам ако не морам се денес, а ако треба уште нешто за превод, преведувачот ми замина вчера...
motivacionoto pismo mozes da go pisas na koj sakas jazik samo da bide na latinica Pismoto go prakjas na osnovnata zgrada na univerzitetot taa sto e na kongesni trg.Mene mi kazaa deka mora do 5 dokumentite sto ti se prevedeni ne mi gi zedoa na mene mi kazaa posle deka gi zemaat tie od fakultetot na sto si primana .Izvini za toa sto nemas spieno :D
--- надополнето: 3 август 2012 во 12:12 ---
Sega znae li nekoj koga od prilika ke ima rezultati da znam dali da pisam vo mkd -_-

O

< O >

Гостин
motivacionoto pismo mozes da go pisas na koj sakas jazik samo da bide na latinica Pismoto go prakjas na osnovnata zgrada na univerzitetot taa sto e na kongesni trg.Mene mi kazaa deka mora do 5 dokumentite sto ti se prevedeni ne mi gi zedoa na mene mi kazaa posle deka gi zemaat tie od fakultetot na sto si primana .Izvini za toa sto nemas spieno :D
Sega znae li nekoj koga od prilika ke ima rezultati da znam dali da pisam vo mkd -_-
Сега ми вратија од факултетот ама не пишаа конкретно каде/што а многу ми значи некој да ми потврди, јас по моја логика сфатив дека документите за уписот треба да се пратат на адресата на факултетот каде што ќе се запишувам, а писмото со документите за препознавање на образованието со Н-Формата треба да оди на Конгресни Трг, ваљда или не?

Резултати после 10-ти септ. уписите тука веќе се поминати, мислам првиот рок. А ние немаме оригинал диплома за упис =]

Овие пак сега рекоа дека се работи само за различни канцеларии а е една иста адреса...
--- надополнето: 3 август 2012 во 14:33 ---
Сега ми вратија од факултетот ама не пишаа конкретно каде/што а многу ми значи некој да ми потврди, јас по моја логика сфатив дека документите за уписот треба да се пратат на адресата на факултетот каде што ќе се запишувам, а писмото со документите за препознавање на образованието со Н-Формата треба да оди на Конгресни Трг, ваљда или не?

Резултати после 10-ти септ. уписите тука веќе се поминати, мислам првиот рок. А ние немаме оригинал диплома за упис =]

Овие пак сега рекоа дека се работи само за различни канцеларии а е една иста адреса...

Член од
14 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
0

--- надополнето: 3 август 2012 во 14:33 ---

Vo slovenija ne ti ja zimaat orginal diplomata ja vrakjaat vednas barem na mene mi taka napravija mozebi zatoa sto bev licno tamu neznam .A da toa se dve razlicni kancalarii vo edna zgrada i se odi na taa adresa .Vo studenski mnogu tesko odnosno ne primaa brucosi od stranstvo posebno ne od drzava sto ne e clenka na eu ako znaete nekoja strana za barenje na stanovi ili nesto slicno kazete :D

O

< O >

Гостин
Vo slovenija ne ti ja zimaat orginal diplomata ja vrakjaat vednas barem na mene mi taka napravija mozebi zatoa sto bev licno tamu neznam .A da toa se dve razlicni kancalarii vo edna zgrada i se odi na taa adresa .Vo studenski mnogu tesko odnosno ne primaa brucosi od stranstvo posebno ne od drzava sto ne e clenka na eu ako znaete nekoja strana za barenje na stanovi ili nesto slicno kazete :D
Знам, знам, ете сврти некоја страна има постнато вебсајт за издавања на стан/соби/апармтани него ме интересира на која основа луѓево ќе ни ја чуваат собата/креветот уште сега, кога резултатите се на десетти септ.?

Член од
14 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
0
Знам, знам, ете сврти некоја страна има постнато вебсајт за издавања на стан/соби/апармтани него ме интересира на која основа луѓево ќе ни ја чуваат собата/креветот уште сега, кога резултатите се на десетти септ.?
E toa neznam :D Cudno e malku :D Prvo da ne primaat za soba e posle lesno :D

Член од
14 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
0
Aplicirav vo ljubljana elektro informatika i ekonomija.Matrurata ja utnav matematika poloziv so 3 (epten me bese strav da ne padnam ) makedonski so 4 dr so 5 .
Sekako imam back up plan apliciravi i vo bugarija :D vo sekoj slucaj .Vie ?

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
Aplicirav vo ljubljana elektro informatika i ekonomija.Matrurata ja utnav matematika poloziv so 3 (epten me bese strav da ne padnam ) makedonski so 4 dr so 5 .
Sekako imam back up plan apliciravi i vo bugarija :D vo sekoj slucaj .Vie ?
Ја на биомедицина,медицина во љубљана и медицина во марибор. На матурата све 5.

П

Пепси_

Гостин
Како бе аплицирате на повеќе места,бидејќи колку што ве читав пишавте дека оригинал диплома бараат секаде ? јас имам уште оваа година фора да размислувам после ме чека смрт од што ве читам главата ме фркна колку трчкање и документи има (плус пари да не зборувам) :mad:

со среќа на сите патем што имате аплицирано

Член од
14 јуни 2012
Мислења
22
Поени од реакции
0
Како бе аплицирате на повеќе места,бидејќи колку што ве читав пишавте дека оригинал диплома бараат секаде ? јас имам уште оваа година фора да размислувам после ме чека смрт од што ве читам главата ме фркна колку трчкање и документи има (плус пари да не зборувам) :mad:

со среќа на сите патем што имате аплицирано
Orginal diploma somo vo Makedonija na dr mesto nikade :D mozes da ja nosis vo stranstvo ama ne ja zemaat samo ke ti napravat kopija od nea i toa e orgnalo samo vo makedonija mozes i treba da go koristis

DelPiero10

10ka
Член од
25 февруари 2012
Мислења
583
Поени од реакции
251
Nekoj da ne znae za postdiplomski sto dokumenti treba koga treba, ima li nekoj stipendii, sega sum 3 godina-na profesionalni, do 15 septmvri vajda ke zavrsam i diplomska, ke moze ovaa godina ili drugata?

Член од
6 февруари 2012
Мислења
6
Поени од реакции
0
има некој што може да ми каже за живеење во љубљана? Во стан? во студентски? И колку да очекувам месечно да ме кошта животот таму?

O

< O >

Гостин
има некој што може да ми каже за живеење во љубљана? Во стан? во студентски? И колку да очекувам месечно да ме кошта животот таму?
Имаш на некој од предходните страници сајтови за изнајмување станбени објекти, во просек не верувај се зависи од тебе сите пренесуваат исксуства од 200-500 евра...

Член од
6 февруари 2012
Мислења
6
Поени од реакции
0
и можеби некој ако сака да ми биде цимерка:)
--- надополнето: 7 август 2012 во 10:40 ---
Имаш на некој од предходните страници сајтови за изнајмување станбени објекти, во просек не верувај се зависи од тебе сите пренесуваат исксуства од 200-500 евра...
ок, фала
нека не е над 500:D,
на стан мислеше нели? и сериозно барам некој ако сака за цимер/ка да се договориме

Kajgana Shop

На врв Bottom