Студирање во Италија

Член од
6 септември 2012
Мислења
3
Поени од реакции
1
Дали некој знае нешто повеќе за факултетите во Италија? Колку се плаќа годишно, и други информации? Ве молам ако знае некој нешто да ми каже :)

Cannabinoid

Cannabinologist, MMD
Член од
18 јануари 2008
Мислења
597
Поени од реакции
466
Дали некој знае нешто повеќе за факултетите во Италија? Колку се плаќа годишно, и други информации? Ве молам ако знае некој нешто да ми каже :)
За студирање во поголемите градови (Рим, Болоња, Торино, Милано, Фиренце...) имај си на ум дека 1000 евра месечно ќе ти одат за: смештај, сметки, храна, превоз, книги, ноќен живот... + годишна чланарина од над 1000 евра.

Секако имаш опција за стипендија, но за да ја задржиш збогувај се со ноќниот живот и шетањата низ Италија. Нормално сето ова ќе зависи од видоt и тежината на факултетот како и јазикот на кој ќе студираш...

Еве неколку официјални линкови од државните универзитети во Италија:
www.unimi.it (милано)
www.unibo.it (болоња)
www.unito.it (торино)

In bocca al lupo! ;)

Член од
6 септември 2012
Мислења
3
Поени од реакции
1
За студирање во поголемите градови (Рим, Болоња, Торино, Милано, Фиренце...) имај си на ум дека 1000 евра месечно ќе ти одат за: смештај, сметки, храна, превоз, книги, ноќен живот... + годишна чланарина од над 1000 евра.

Секако имаш опција за стипендија, но за да ја задржиш збогувај се со ноќниот живот и шетањата низ Италија. Нормално сето ова ќе зависи од видоt и тежината на факултетот како и јазикот на кој ќе студираш...

www.unimi.it (милано)
www.unibo.it (болоња)
www.unito.it (торино)

In bocca al lupo! ;)
Па немора баш во поголемите градови, ме интересираат само цените :) и сеуште немам размислено што би студирала..па ако имате некој предлог добро би ми дошол :P
--- надополнето: 6 септември 2012 во 19:03 ---
zavisi na so fax sakas da odes...
Па тоа уште немам размислено

Член од
23 март 2012
Мислења
34
Поени од реакции
35
Според информациите што јас ги знам Италија и Франција се држави од Европа со најголеми предности за студенти од странство. И мојот план е да студирам во Италија, но секако не на во некој поголем град пошто сите такси таму се поскапи отколку во помалите. Ако планираш економски или туризам Виченца не е лош избор, добар и не толку скап град во Венето. Сум бил таму и таму планирам да студирам откако ќе завршам 4та год. :)
--- надополнето: 6 септември 2012 во 19:55 ---

www.unimi.it (милано)
www.unibo.it (болоња)
www.unito.it (торино)

In bocca al lupo! ;)
Инаку Cannabinoid ти студираш во Италија? :)
Ај те молам ако знаеш нешто повеќе кажи ми и мене. Фала.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
во Чешка на пример - можеш да студираш како странец бесплатно - но под услов студиите да ти се на чешки јазик
затоа најдобро е земи научи си го јазикот- пропушти една година и потоа иди упиши се:)
истото важи и во Полска -но таму покрај јазикот битен е и успехот

Член од
2 јули 2007
Мислења
472
Поени од реакции
27

Сестра ми студира во Парма,трошоци за фах 500е семестар немаш други трошкови околу фах...сметки зависи во кој град ке живееш...Парма е поскапо место за живеење а трошковите 500-600е месечно ако живееш нормално/студенски да не се расфрлаш

Член од
6 септември 2012
Мислења
3
Поени од реакции
1
Сестра ми студира во Парма,трошоци за фах 500е семестар немаш други трошкови околу фах...сметки зависи во кој град ке живееш...Парма е поскапо место за живеење а трошковите 500-600е месечно ако живееш нормално/студенски да не се расфрлаш
На кој факултет студира сестра ти?
--- надополнето: 8 септември 2012 во 01:24 ---
На кој факултет студира сестра ти?

Kajgana Shop

На врв Bottom