Студирам психологија

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Добро, а предметов е интересен? Имаше заинтересираност за него или?
Зошто имам слушнато од несигурни извори дека од годинава во прв семестар ќе предавала.
Абе не е нешо посебно интересен и професорката малце не се појавува на предавања али многу лесно се проаѓа сите земаа 9ки и 10ки, препишување има ненормално.

:confused:Koи други предмети се во прв семестар на психологија ?!
Ако не е сменета програмата, еве ти линк можеш за кој сакаш семестар да си видиш, најдоле ги имаш предметните програми: http://fzf.ukim.edu.mk/index.php/mk/2010-08-10-09-07-45/2010-08-10-09-09-00/2009-10-12-14-20-19

Член од
24 март 2012
Мислења
137
Поени од реакции
119
Фала :)
Од изборниве предмети...- филозофија ,социологија,педагогија физиологија, генетика...од овие неколку кој ни посочувате да го одбериме, нормално и поинтересен да е :)

Член од
31 мај 2012
Мислења
228
Поени од реакции
145
Ааа ја подобриле страницава, имало некои измени.
Ми се свиѓа.
А кои се асистенти, тие имаат право да не оценуваат?

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Фала :)
Од изборниве предмети...- филозофија ,социологија,педагогија физиологија, генетика...од овие неколку кој ни посочувате да го одбериме, нормално и поинтересен да е :)
Јас имав одбрано социологија педагогија и физиологија. Социологија е заебан професорот малце, никој не доби повеќе од 8ца, а материјалот е лесен. И предавањата досадни, и не дава поени за присуство, иако по правило мора да даде. Педагогија беше океј, професорката не ја ни запознавме, цело време имавме предавања со асистентката и она е многу фина, имаше високи оценки таму, и предметот не е многу досаден. Тие што беа на филозофија викаа дека им е супер, повеќето имаа 10ки, кај таа професорка постои можност поради високи поени од активност да бидете ослободени од втор колоквиум. Ама за жал мислам дека професорката е отидена во пензија. Не сум сигурна, ама така иам слушнато. Физиологија и генетика, физиологија го предава проф. д-р Ицко Ѓоргоски, НАЈЗАКОН професор на сите времиња :) Иако е предметот тежок, професорот ненормално добро објаснува, многу е фин и фер и све, неам еден негативен збор за него :) Генетика неам појма мислам дека многу малце колеги отидоа на тоа и неам ништо слушнато како било. Инаку физиологија има и друг професор (истиот предава и генетика) проф. д-р Владимир Трајковски (мислам дека беше, ако не се лажам) и не знам ништо посебно за него, освен што кога ни се претстави ми остави впечаток како да е строг, ама тоа е мој впечаток, неам појма како е.

Ааа ја подобриле страницава, имало некои измени.
Ми се свиѓа.
А кои се асистенти, тие имаат право да не оценуваат?
Асистентите и демонстраторите не бе, они зависи кај кој професор, негде помагаат за вежби, негде они ги држат вежбите, негде они држат и предавања и вежби... Имаат удел у давање поени, ако држат вежби на пример може они да дадат поени за активност, али не ја носат оценката.

Член од
31 мај 2012
Мислења
228
Поени од реакции
145
Троа глупичко прашање, ама да си прашам јас за секој случај овде.
На предавања носите книги и тетратки? Или само некоја помала тетратка и тефетерче за фаќање белешки?
Баш со една моја идна колешка правевме муабет дали ќе треба да тегнеме и книги со нас.
И на кој начин ми предлагате да фаќам белешки или тоа си е индивидуално? На начин на кој полесно ќе сфатам и разберам што сум слушала на предавања, ако има некој посебен начин со цртање, со реченици, зборови кажете ми го принципот на фаќање белешки ако не ме врзи.
Фала однапред:)

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Троа глупичко прашање, ама да си прашам јас за секој случај овде.
На предавања носите книги и тетратки? Или само некоја помала тетратка и тефетерче за фаќање белешки?
Баш со една моја идна колешка правевме муабет дали ќе треба да тегнеме и книги со нас.
И на кој начин ми предлагате да фаќам белешки или тоа си е индивидуално? На начин на кој полесно ќе сфатам и разберам што сум слушала на предавања, ако има некој посебен начин со цртање, со реченици, зборови кажете ми го принципот на фаќање белешки ако не ме врзи.
Фала однапред:)
Види, на факултет никој нема да ти каже дека мораш да носиш книга или тетратка. Моеш и без ништо да дојдеш, нема врска тоа. Само прашање е ти како се осеќаш што ти треба. Ја обично носам една тетратка - сваштарник и све си пишувам таму. А некад и коа не ме мрзи, носам и по некоја книга и коа предаваат ги следам у книгата до кај се, заокружувам, подвлекувам, допишувам... Али не мора. Предавањата иначе кај некои професори се со слајд шоу, со проџектор, кај некои се само зборење, кај некој подосадно, кај некој поинтересно, некои се водат стриктно по книга, некои абер немаат шо пишува у книгата... Зависи кај кој како. Некои професори се и фини па пред полагање на мејл ги праќаат слајд шоуата за полесно учење. У втора година, Фрицханд дава и хенд-аути за време на предавања за полесно да ја следиш и да си допишуваш таму. Ок, нема врска, не знам дали си посреден тип, сакаш се да ти е средено и под ред, или ти е гајле (како на мене), само битно да ги имаш стварите некаде, ќе си видиш дали ќе носиш посебни тетратки за сите предмети или една сваштарник као мене.
Принцип на фаќање белешки нема. Цртежи мислам дека многу не би ти послужиле зошто е претежно теоретски материјал, вербален, освен некои набројуванки или поделби да моеш сликовито да си ги прикажеш, другото би можела или со реченици, ако успееш се битно да запишеш или со кратенки. Најбоље начин (ама ова е за тие амбициозните шо не ги мрзи) е да си ги читаш лекциите однапред да знаеш од прилика шо е муабетот па на предавања коа ќе слушаш ќе знаеш што не го има во книгата па да си го запишеш. Али ова никој не го прави хаха, иако е доста корисно. И после учењето доста полесно би ти идело.
М, и не се потресувај толку, знам дека сте сеа у еуфорија пред почеток, ова она, али ќе видиш после како функционираат работите, коа ќе влезеш у штосот после ич нема да се замараш :)

Член од
31 мај 2012
Мислења
228
Поени од реакции
145
Фала Жозефин на одговорот, знаеш ново ми е па низ глава ми се врткаат секакви прашања.
Уште едно прашање... дали треба да се подготвам нешто или да прочитам некоја книга, што ќе ми користи за понатака додека имам време.
Може прашањава звучат глупаво, но овде решив да се обратам.;)

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Фала Жозефин на одговорот, знаеш ново ми е па низ глава ми се врткаат секакви прашања.
Уште едно прашање... дали треба да се подготвам нешто или да прочитам некоја книга, што ќе ми користи за понатака додека имам време.
Ја нишо немав прочитано пред да почнам, а и шо знам, со предавања почињаат скроз од почеток, од дефиниција за психологија, па надаље. Не знам шо би ти препорачала, другиве членови ако имаат некој предлог нека споделат слободно...

Член од
24 март 2012
Мислења
137
Поени од реакции
119
И јас ќе бидам студент на филозофски/психологија па не се замарам многу пред да започниме....:P

Член од
31 мај 2012
Мислења
228
Поени од реакции
145
Абе и јас не се замарам, ама многу нормално е да те интересираат некои работи. Па добро е што постои темава за да можеме да прашаме.:)

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Министерството за образование, Академијата на науки и уметности и советот на старци го препорачуваат овој прирачник:
http://mk.wikipedia.org/wiki/Контрацепција

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Член од
31 мај 2012
Мислења
228
Поени од реакции
145

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Многу духовито, ама има друга тема за "прирачников".
Лукси бејб, ќе дојде еден ден да појдеш на факс и да ја видиш Мери од Струмица со стомакот до заби, обложена со сало, и со карлица што едвај ја собира низ врата. Тогаш, ќе го погледнеш своето витко, секси тело, ќе воздивнеш, и ќе си речеш: "Ах тој Змејко и неговиот прирачник..."

Kajgana Shop

На врв Bottom