Samurai Jack
Penspinner
- Член од
- 15 април 2012
- Мислења
- 3.659
- Поени од реакции
- 8.660
Има ли некој што се бања со вклучен бојлер ?
Која црна метална шипка во земја ?Друже не знам зошто велиш дека никаде не се носи 3 жици до бојлерот јас од скоро почнав да работам електро инсталации и секогаш носам по 3 жици за сите уреди освен на лустерите, на многу места кај што сум бил на доградба или измена на инсталации сум го сретнал баш истиот принцип секаде се носат 3 жици од кој заземувањето е врзано насекаде и се носи до спратните табли а од таму до главната табла кај што се главните осгорувачи па од таму се носи жица со металната шипка во земја.
Да не била таа жица немаше да раскажуваш за пецкањето.Кај мене имат една жица излегвит од долниот дел на бојлерот и е заврзана за цевка метална, излеа океј е чим сум жив.
Иначе пред некое време ко ќе ја фатев чешмата во купатило ме дрмаше стуја, малце едно неубо чуство
ЈасИма ли некој што се бања со вклучен бојлер ?
Ианку да на лентата мислев грешка се изразив.Која црна метална шипка во земја ?
Лента се вкопува за заземјување истата таа што се става за громобранска мрежа.
Ова е лента за заземјување, ни цевки ни арматури ни бутури,точно си има пропис колкава должина треба да биде истата и на колкава длабочина треба да биде вкопана. Се друготие бедна и несигурна импровизација која што може глава да кошта.
По куќи сигурно си сретнал да има од разводна табла до боилер заземјување со жолто зелена, но заземјување не се пушта за да се заземји боилерот се пушта за машина за перење или друг штекер, оние трожилни кабли што се ставени на постари изведби се ставени од некој приучен недоучен мајстор кој што мисли дека така треба,дури и во куќа боилерот се заземјува на металните цевки од хидрофор или водовод, може и на општо заземјување , но на цевка е нај ефикасно. Пошто во сите згради заземјувањето оди на водоводна мрежа на боилерите се монтираа двожилни кабли пошто заземјувањето го добиваа од цевките.
Или ако има уште една жица не води до разводна табла туку води до цевката во ѕидот.
Зошто мислиш дека порано боилерите се монтираа директно над када ? Луд е некој ако може да те утепа струја да ти го постави боилерот над кадата ?
--- надополнето: 24 октомври 2012 во 14:37 ---
Да не била таа жица немаше да раскажуваш за пецкањето.
--- надополнето: 24 октомври 2012 во 14:37 ---
Јас
Муња македонската електрична мрежа,тоест заземјувањето некој го планирал да оди преку цевките од водоводот кој што се вкопани во земја, е сега зошто треба боилерот да биде заземјен,дали ако избие грејач струјата ке се заземји преку жицата која што си ја ставил на заедничко заземјување или ке бега по најкраткиот пат ?Ианку да на лентата мислев грешка се изразив.
Е сега довагаме до друг момент во заземувањето како што велиш се правело по водоводните цевки но тоа веке паѓа во вода бидејки со новите пластични цевки а поготово со најновиот Ротекс ситем кој на големо зима замав таквото заземување е невозможно, Кај мене во зградата до бојлерот има 3 жици и жицата за заемуванјето е поврзана со жицата за заемување која се наога на доводниот кабел кој доаѓа од спратната табла а до спратната тавбла доага жица за заемуванње која е сметенеа во кутијата со електричното броило од таму жицата за заемуванје со лентата за заемување одат во земја, инаку сите водоводни цевки се заменети со пластични за надворешна монтажа.Друго не ми е јасно зошто велиш дека бојлерот треба посебно да се заземи во случајот дискутиравме за голем бојлер но што е со малите кој штп се уклучуваат на штекер за нив заземувањето оди преку комплетното заземјување можеби делумно по цревата што се приклучени до чешмата но во многу случаи имам сретнато гумено армирано црево наместо металните.
Молимте смени ги со пластични, ќе бидеш модерен и кул ( ептен ладен )Од кај мене од бољер нема никаква жица да излегува..само две црева прикључени на водоводна мрежа,цевките ми се гусани/железни,алуминиумски незнам какви.
1.Е па сношти сакав да се бањам па се премислив озбилно Мака ќе имам сега долго времеAbe pred ovaa tema se banjavte kako bilo, sea ova opasno li e, ona opasno li e... gasete boljer prv i osnoven nacin na zastita, a za ponatamosna zastita neka kazat ekspertive vo temava. (Od mobilen, nemam kirilica...ke se banja nekoj i ne pustam pc sepak struja si e struja moze da otide nakaj cesmata brrrrr se shalam be na chas sum )
Добро сега,без цепажа,незнам а ме интересира,кажи ако знаеш..Молимте смени ги со пластични, ќе бидеш модерен и кул ( ептен ладен )
И кај мене исто. Не знам за какви жици зборуваат овие. Т.е поима немам за што воопшто зборуваат. Првите 2-3 страни добро, ама кога почнаа да го тупат за тоа спојовите, наизменичната струја итн прекинав со читањеОд кај мене од бољер нема никаква жица да излегува..само две црева прикључени на водоводна мрежа,цевките ми се гусани/железни,алуминиумски незнам какви.
Остави ги какви што се цевките во купатилото, ако си во куќа пушти си една лента која прво ке ја укопаш во земја и после од боилер директно на лентата или ке најдеш бакарна лента па таа ќе ја поврзеш на боилер и траката за заземјување, и батали мењање цевки ако до сега не измрзнале и не испукале нема ни од сега, можеш и надворешно да ставиш метални цевки и после да ги офарбаш,или да ставиш бакарни цевки. Ич те нејќум ама чим ме праша сериозно сериозно и ти одговарам.Добро сега,без цепажа,незнам а ме интересира,кажи ако знаеш..
Имам заземјување,значи лента и е приклучена за куќата,прееска видов,затворена е со капаче ..значи заземјување имам.
Имам гусани цевки,а планирам да ги мењам за пластични...или да не,подобро е вакви.??.али има опасност од мрзнење во зима,па после да рушам цело купатило..
Трето,во ваква ситуација треба ли да спроведам жица од бољерот,кај да иде таа жица,од кај до кај..и каква жица обична ли ,бакарна ли..?
Ќе те надживеамм ја ако ме нејќеш тиОстави ги какви што се цевките во купатилото, ако си во куќа пушти си една лента која прво ке ја укопаш во земја и после од боилер директно на лентата или ке најдеш бакарна лента па таа ќе ја поврзеш на боилер и траката за заземјување, и батали мењање цевки ако до сега не измрзнале и не испукале нема ни од сега, можеш и надворешно да ставиш метални цевки и после да ги офарбаш,или да ставиш бакарни цевки. Ич те нејќум ама чим ме праша сериозно сериозно и ти одговарам.
Инаку навивам да не ме послушаш и да си ставиш пластичи
ПС :Уште еден случај сега пред малку со неисправно заземјување на боилер, се приклучиле на водоводот со пластични цевки, и го исклучиле хидрофорот пошто и таму ке ставале пластично црево за спој, му изгоре индикаторот и термостатот, па сега пак ги враќаше назад цевките за да направи како што треба заземјување
Абе ако изгине македонецов ке изгине од струја додека се бања,пошто сака да биде модерен со пластични цевки
Да не се лажеме дека се бањаш или дека не шириш арома на свинско и онака во редовна постапкаЌе те надживеамм ја ако ме нејќеш ти
Значи имам заземјување,т.е. лента од страна на куќата повржава со некои жички мислам,ама немам никаква лента внатре! Што сакаш да кажеш исто таква громобранска лента да спроведам и внатре,или со жица од бољерот до заземјувањето?? Па ќе ми треба 100м жица и плус да бушам или низ прозор да ја протнувам жицата..Дај бе кажи ама просто најпросто да те разберам пошто не се разбирам. Не сум од завчера бањан,ќе се усмрдам како свиња