Стигнав на граница, сега шо прам!?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Прво да кажам дека листав закони службени весници, уредби, правилници... шо најдов на ентернето али не најдов конкретна информација, поткрепена со “закон тој и тој, члено оној, став овој“
Што се подразбира под личен багаж на лице које ја преминува границата а кое не е подложно на даночење и царинење. Најдов колку цигари, вино, парфем, тутун... можам да пренесам, но нема ништо за лаптоп, мобилен дигитален апарат, златен накит...... имено се спремам за одење странство, до сега без проблем врвев и со телефон в џеп и апарат в ранец али пред некое време еден приател имаше непријатности на граница, имено отишол кај нашиот јужен сосед на море и си го зел дигиталниот апарат со се еден објектив. По одморо , враќајчи се назад сакаа да му го даночат. Одвај куртулил, покажувајќи и м дека е стар апарат (гребнаот овде онде, слики во апарат направени во МК...) па ме интересира што можам како личен багаж да пренесам и вратам од мк, што треба да пријавам и како (пополнувам формулари, сериски броеви... слично и во кој правилник или закон тоа е регулирано.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Тоа ти е по личен увид на цариникот :icon_lol:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Тоа ти е по личен увид на цариникот :icon_lol:
А бе се некако ми се чини дека негде некогаш имав прочитано и тоа посебно ми остана во сеќавање една реченица “еден апарат со еден објектив.....“ и знам дека се споменуваа и телефон и лаптоп, лекови и уше нешто...

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.826
Поени од реакции
11.455
Сум пренесувал опрема од 1000-2000 евра и никогаш никој не ми направил проблем. И лаптоп и сајзери и се останато.
Во глобала не пријавувај зошто некогаш, не секогаш може да се најде некое копиле кое што ќе ти бара папир за нешто кое на пример веќе го имаш година две, ама оди разбери се. Нејсе, немаш гајле, ќути и еби ;)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Јас еднаш му напоменав дека носам лаптоп и дали треба да го пријавам на излез од земјава, тој ми рече дека нема проблем за персонален лаптоп. Во друг случај бев сведок каде на еден дечко му го царинија лаптоп. Инаку мене ми царинија гитара гоја чини 200 долари, 50 евра ама немав ниту време, ниту пак енергија да се расправам.
Мој совет е пред да излезиш кажи му на нашиот цариник дека носиш апарат, лаптоп и што веќе имаш вредно, но сними си го разговорот на телефон во случај ако утре некоја будала сака истото да ти го царини.

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Најдобро е се да пријавуваме кога ќе ја преминуваме границата се што мислиш дека можат да ти направат проблеми, пред некое време не се сеќавам на која граница прашав дали треба да го пријавам лаптопот и ми рекоја нема потреба, меѓутоа сепак пријавувајте се што е скапо и нема да имате воопшто галје. На аеродром прашуваат дали имаш лаптоп дали немаш што имаш.
А правилото е дека нема потреба да пријавуваш лични предмети во кој е вклучен и лаптопот и апаратот меѓутоа подобро ништо не е проблем а какви формулари треба појма немам затоа што јас сум прашувал секогаш и никогаш не ми рекле да пополнам нешто само ми викале нема проблем за ова нема проблем за тоа.

P

Princ

Гостин
Кај ќе клецкаш бе?
Инаку според нешто што го читав на нет, смееш да носиш до 350 евра во предмети и тоа не спаѓа под царина, ама сепак би ти рекол да не пријавуваш... Секако не смееш да носиш 5000 вредна роба под образложение демек за лична употреба ти е.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
а
Кај ќе клецкаш бе?
Инаку според нешто што го читав на нет, смееш да носиш до 350 евра во предмети и тоа не спаѓа под царина, ама сепак би ти рекол да не пријавуваш... Секако не смееш да носиш 5000 вредна роба под образложение демек за лична употреба ти е.
а бе ако земеш се вкупно, телото од апаратот е некои 500 евра, објектив 600 блиц 300 грип 50.... то ми е апаратот, со него сликам и родендени и одмори и комшивката ко ќе вади цвеќињата на лето.... то ми е за лична употреба сакам да го однесам на лето за одмор и да си го вратам назат. Некој има и 5000 евра апарат за домашна употреба, спрема закон не смее де го изнесува нигде ни да се слика надвор од МК со него... а бе мора да е некако регулирано, шо ако на себе имам армани костум од 1000 евра? ќе ме царинат?

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.204
За излез/влез од Македонија:
еден лаптоп, еден мобилен телефон, еден апарат се сметаат како личен багаж.

На влез во земјата освен нив, царинската повластица е 350 евра за увезени предмети за домаќинство (бела техника и мебел).
Ова e од Царински закон:
СТОКА КОЈА НЕ СЕ ПРИЈАВУВА И НЕ ПОДЛЕЖИ НА ПЛАЌАЊЕ УВОЗНИ ДАВАЧКИ

Mакедонските и странските државјани се ослободени од плаќање на увозни давачки (царина, ДДВ и акциза) за:

• стока за лична употреба во текот на престојот (личен багаж) *• преработки од тутун:
- 200 цигари, или
- 100 цигарилоси (цигари со максимална тежина од 3 гр.по парче), или
- 50 пури, или
- 250 грама тутун за пушење, или
- сразмерна количина на различни преработки на тутун

• алкохол и алкохолни пијалоци:
- дестилирани и жестоки алкохолни пијалоци со процент на алкохол над 22%: 1 литар или
- дестилирани и алкохолни пијалоци и ап еритиви со винска или алкохолна основа со процент на алкохол што не надминува 22%: 2 литри и
- вино: 2 литри и

• парфеми: 50 мл
• тоалетна вода: 250 мл.
.Ослободувањата за преработки од тутун и алкохол и алкохолни пијалоци не важат за патници помлади од 18 години.

Домашните патници се ослободени од увозни давачки за увоз на стока од некомерцијална природа со вредност до 350 евра. Во овие 350 евра ослободување не влегуваат алкохолни пијалоци, преработка од тутун, парфеми и тоалетна вода.
* употреба која не е поврзана со било каква дејност од професионална или комерцијална природа, стока во личен багаж на патникот подразбира предмети за лична употреба, неопходни на патникот за време на неговото патување.

СТОКА ОД ЖИВОТИНСКО ПОТЕКЛО
Физичките лица имаат право да внесат производи од животинско потекло (сирење, кашкавал, сувомеснати производи) во вкупна количина до 1 кг.
Производи од животинско потекло во вкупна количина поголема од 1 кг не може да се внесе во РМ без потврда за извршен задолжителен преглед од Ветринарно-санитарниот испекторат.

ГОТОВИ ПАРИ

.
Резиденти* можат слободно да внесат ефективни странски пари во износ до 10.000 евра и 120.000 денари по лице. Доколку се внесуваат ефективни странски пари над 10.000 евра, тие се задолжени истите да ги пријават на царинскиот орган.

Резиденти можат слободно да изнесат ефективни странски пари во износ до 2.000 евра и 120.000 денари по лице. Доколку изнесуваат ефективни странски пари над 2.000 евра тие се должни да ги пријават на царинскиот орган со презентирање на потврда од овластена банка или менувачница. Изнесување на ефективни странски пари над 10.000 евра од страна на резиденти е забрането.

Нерезидентите** можат слободно да внесат ефективни странски пари во износ до 10.000 евра и до 120.000 денари по лице. Доколку се внесуваат ефективни странски пари над 10.000 евра, тие се должни истите да ги пријават на царинскиот орган, кој за тоа издава писмена потврда.

Нерезидентите можат слободно да изнесат ефективни странски пари во изноз до 10.000 евра и до 120.000 денари по лице. Доколку изнесуваат ефективни странски пари над 10.000 евра тие се должни да ја дадат на увид на царинските органи писмената потврда во која е евидентиран износот при влез од страна на царинскиот орган.

* Правни лица со седиште во РМ и нивни претставништва во странство, подружници на странски друштва регистрирани во РМ, физички лица со постојано место на живеење во РМ, физички лица со регулиран привремен престој во РМ и дипломатски и конзуларни претставништва на РМ во странство.
** Сите други правни и физички лица кои немаат статус на резиденти.

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756

На влез во земјата освен нив, царинската повластица е 350 евра за увезени предмети за домаќинство (бела техника и мебел).
Ова од кога е во сила?
И јас малце да се замешам во муабетов. Што кога како што имаа пишано погоре, му викаш на цариникот дека имаш за царинење и он ти вика “Шибај бе, нема гајле“, ти шибаш и на крај кога ке се враќаш ке те “шибаат“ на граница сите по ред како што му направија на еден познаник. Фино, учтиво им кажа дека има за царинење, не му царинија ништо со нивното шибај и кога се врати го изгореа.

Значи што ако ви рече ШИБАЈ?

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.204
Ова од кога е во сила?
И јас малце да се замешам во муабетов. Што кога како што имаа пишано погоре, му викаш на цариникот дека имаш за царинење и он ти вика “Шибај бе, нема гајле“, ти шибаш и на крај кога ке се враќаш ке те “шибаат“ на граница сите по ред како што му направија на еден познаник. Фино, учтиво им кажа дека има за царинење, не му царинија ништо со нивното шибај и кога се врати го изгореа.

Значи што ако ви рече ШИБАЈ?
1. Официјално Јуни 2011, неофицијално отсекогаш :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Е тоа официјално ми треба да го најдам на папиру во некој службен весник или закон - оп на принт оп в џеп...
Приателот мој имаше пред неколку месеци ваков проблем на граница и сакам да гоимам законот со мене

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
1. Официјално Јуни 2011, неофицијално отсекогаш :)
Не може да е отсекогаш. Ти кажувам на мој познаник го е*аа на лаптопот. Првото поќе вода држи :)

stormspeaker

Бекрија
Член од
4 октомври 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.343
Едни другари знам имаа извадено АТА Карнет за носење на инструментите надвор од земјава, за да не им праат проблеми низ граници. Сеа не знам точно шо како се вади документот, ама знам дека собираа потписи на документот на сите граници од цариниците и не им праеа проблеми за опремата. Ако ти е и тебе за нешто слично види за тоа.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.488
Поени од реакции
9.249
Koga stanuva zbor za Laptop, fotoapart i slicno sum vnesol i iznesol vo/od MKD bez nikoj da me prasa ni kade ni zosto, nitu prijaviv nitu nekoj me prasa nesto, mozebi e samo individualen slucaj, ne znam, ne mozam da tvrdam.

Kajgana Shop

На врв Bottom