Стан во Скопје или Охрид чини колку апартман на море

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Дури владеј политиката Се во Скопје, и Ак не вичинит неидајте, ќе имаме вакви цени. И да не се изненадувате воопшто.

За паѓање, тешко. Многу тешко.
hehe ako ne e ohrid nema da postoi makedonija
abre brat tipicen narcisoiden ohriganec
ne me zaebavaj 1800 evra mQ vo italija na more ke kupam stan
presmetaj malku matematika sto ke napravam so 100 banki kakva vila ke napravam EXTRA bilo kade
ne vikam ne ubav e ohrid ne mozam da go plukam ama malku treba da se zemat na sebe
jas tesko deka ke kupam stan vo ohrid
ke odam 1 vo godinata ke rentam apartman ke me kosta 300 evra i ke imam cel zivot da odam pari vo ohrid i da uzivam otkolku da gi opnam 100 banki
eeeej znaete li kolku pari se 100banki da gi imas ili pak da si opnes eden kredit od 100 banki
ke ti sviri glavata a da gi brojam NE blagodaram
ke rentam

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
И не само пазарот! Инаку точно е дека цената е десетина години горе-доле тука! Но тоа значи дека станот денес е поевтин! Да објаснам. Пред десет години квадратот во Скопје чинеше 3 унци злато, додека денеска чини само една 1,100,-Евра) http://goldprice.org/charts/history/gold_10_year_o_b_eur.png?0.12462305295515241.... сакам да кажам дека куповната моќ на 1000 Евра пред 10 години беше доста поголема од денешните 1,000.... ако не се лажам реалната инфлација на Еврото е 2% годишно! Така да она што тогаш било 900 Евра според инфлацијата денес би одговарало на куповната моќ на 1,100,- Ера.... така да во најмала рака би рекол дека цената на станот во Скопје последните 10 МИРУВА!
На Пазар3 погледнав една понуда станови во новоградба (минизграда 7-8 стана): Влае - новоградба = 950,- Евра/м2.....Влае новоградба/стараградба, неможам да се сетам кога било под иљадарка!
Сепак мислам дека цените во Ск стагнираат....
Реков погоре во написот на Капитал - цените во Охрид ме зачудија!? 1,800,-!?
Не сум нашол некој аселен идекс на цени на недвижности во МК мисла дека и непостои такво нешто ако некој најде баш би сакал да го видам. Инаку и јас мислам дека во последниве 2-3 години цените во СК стагнираат или се благо опаднати. Најголем раст имаше од 2002-2008. Споредено со регионот цените се превисоки и мора да паднат. Според Австриската економска школа како што вика Томсасо се работи за т.н. малинвестиции непродуктивни инвестоции кој го билдаат БДП а се резултат на нерелано ниски каматни стапки. Така настануваат тие меури на долгорочни инвестиции според највалидната теорија за економски циклуси.
Инаку сега камата на благајничи записи на НБРМ е 4% и единствена причина за таа да се зголеми е инфлациона закана. А тоа не е нереално сценарио да се зголемат каматните стапки поради инфлација во иднина. Но балонот на недвижности може и сам да пукне пред тоа. А кога ќе биде тоа никој неможе тоа да го каже. Нешто што го држи балонот е чиста психа и јавно мислење дека `недвижностите може само да растат и се сигурна инвестиција`.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
828
Поени од реакции
842
За неколку години ќе паднат становите и тоа драстично прогнозира Стефус Рефус. Кој шпекулира и инвестира во недвижнини во Македонија ќе изгоре и тоа прописно.Најдобар показател на тоа се кириите кој се само окулу 2-3% од номиналната вредност на недвижнината. Народот верува дека цената на недвижноста само може да расте. Ама гадно се лаже.
:) Колку само не си во право...

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Се сложувам со тебе Томи, сосема.... но имам впечаток дека ти не ме разбра (велиш заборави рента од 1% годишно).... Јас воопшто не мислам дека рента од недвижнини овде во Ск или во Ох е нешто добро, профитабилно исплатливо, со самото тоа ни инвестирањето во недвижнини... тоа малку погоре кога го критикував *Капитал* можеш да го прочиташ.

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Имам информација од мој роднина кој лани купи 2 стана на Албанското крајбрежје дека цената е 700 евра за 1м2 сега. Лани била 550-600.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Цена по квадрат во Охрид на пристојна локација е околку 1000 евра на веќе изграден стан ама тешко нешто убаво да се најде за таа цена.

На топ локација веројатно ќе иде 1400 или повеќе.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Читам во оглас куќа во Злокуќани луксузно опремена 830 м2 со базен 2.500.000 евра. Овие се нормални или не.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Читам во оглас куќа во Злокуќани луксузно опремена 830 м2 со базен 2.500.000 евра. Овие се нормални или не.
Ако израчунаш дека за стан од 45 квадрати бараат 50/55 000 евра тогаш ова ефтино ке ти дојде :)
Или евентуално им смрдат чорапите

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Јас да ви кажам искрено, да имам пари би ја зела (нормално ако ми се свиѓа, мада се сомневам дека луксузно опремена куќа не би ми се свиѓала). Злокуќани е закон место за живеење, ако сакаш да живееш во Македонија. Ем си во главен град, ем ништо од замарањата не ги осеќаш. Шибнеш у гаража џип бесен, едно “поефтино“ количе за низ град, и завршена работа.
Она што сакам да кажам е да не се чудите, па не е тоа за обичен народ да му сневиди, не се нуди за нас, по станови што живееме, си има богаташи, за кои оваа сума е дури смешна, особено за толкав простор. Тоа ти е исто ко да се буниш што ролс ројс или не знам таму, бентли ли, не е битно, многу скапи им биле колите. Па да де, за нас си има соодветни возила (југце да речеме :D ).

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Hmm da kupis stan vo Sk i da go rentas do negde se isplati ama da kupis vo Ohrid i da ti stoi celo vreme prazen osven leten period a da platis tolkava suma za stanot ne razbiram koja e logikata ..Koga bi imal kolku pari bi vlozil samo vo nekoj golem grad kade ima stranci i bi mozel od kirija da ziveam ovde vo mk zo sprotivno e glupo da se razmisluva (spored mene )

karlovic

имам срце ама имам и фрижидер
Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
Ове луѓето претерват тука,стан на Менхетен кошта поефтино од еден „луксусен“ стан во Охрид
Џек Николсон куќата во Малибу ја продава за 1.800.000 $...абе да ти пукни душата:confused:

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Ове луѓето претерват тука,стан на Менхетен кошта поефтино од еден „луксусен“ стан во Охрид
Џек Николсон куќата во Малибу ја продава за 1.800.000 $...абе да ти пукни душата:confused:
koj e be toj???
seljak ne ide da si kupi stan vo ohrid ili skople odbral Malibu
sto znae toj sto e ubavina
ccccccccc
:P

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.379
Поени од реакции
1.968
Ни мене не ми изгледаат реални цифрите објавени во капитал,можеби ваделе некој просек па затоа така испаднало.Има големи разлики во висината на рентите и во стапките на принос изразени како процент од вредноста на објектот во еден ист град,па дури и во една иста населба.
Знам луѓе кои имаат и по 14-15% принос а има и такви кои имаат и по 2-3%,така да одговорот на прашањето дали и колку е исплатлив тој бизнис ќе биде- "за кого како". Зависи од многу фактори. Локацијата,намената и опременоста на објектот ги определува и потенцијалните муштерии.Кај побогатите муштерии емоционалниот и културолошкиот фактор има пресудно влијание при изборот на станбен простор,додека кај посиромашните рационалниот.
Кај деловните објекти најголемо влијание има локацијата.
Конкретно за во Скопје,мислам дека не се исплаќа да купиш стан за да го ренташ,но многу се исплаќа да најдеш добра локација со стар или без никаков објект на неа па сам да изградиш објект кој би го издавал или продал.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
У Турција куќиве на море колку се ефтини во споредба со становите во Скопје, мајко мила :ROFLMAO:

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Интересна е обзервацијата дека во Македонија во основа народот и јавното мислење е дека треба да има поефтини недвижнини. Т.е. народов сака да падне цента а токму тие ја држат висока. Државата речи си и да нема улога во движеањето на цената на недвижностите. Додека во САД е сосема спротивно тие сакаат повисоки цени а државата неможе дури и на вештачки начин да ги подигне.

Kajgana Shop

На врв Bottom