Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Неможе да споредувате градови од 10 милиони жители и 5 пати повеќе бдп по глава на жител. Со град од 400.000 жители и 1/50 од економската моќ. Едноставно е глупо и нереално. Воопшто не сте реалисти.

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.249
Неможе да споредувате градови од 10 милиони жители и 5 пати повеќе бдп по глава на жител. Со град од 400.000 жители и 1/50 од економската моќ. Едноставно е глупо и нереално. Воопшто не сте реалисти.
Pa eve sporedi go so Ljubiana, Zagreb, Bratislava Riga,Dublin, Lisabon site gore dolu okolu 500k da gi redam li uste ??

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Pa eve sporedi go so Ljubiana, Zagreb, Bratislava Riga,Dublin, Lisabon site gore dolu okolu 500k da gi redam li uste ??
Знаеш колку е буџетот на Скопје во споредба со тие градови за да се направи нешто големо?
Или пишуваш нешто колку да пишеш без некоја поента.

Ирска најде да ја споредуваш каде бдп по жител е 104,000 УСД и е втора во свет по куповна моќ.:pos:
Мајсторе тешки тенекии сте

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.249
Знаеш колку е буџетот на Скопје во споредба со тие градови за да се направи нешто големо?
Или пишуваш нешто колку да пишеш без некоја поента.

Ирска најде да ја споредуваш каде бдп по жител е 104,000 УСД и е втора во свет по куповна моќ.:pos:
Мајсторе тешки тенекии сте
Znacit sea bitno e Stanka od Kam da imat pogolem minimalec i zelba da kupit vo Centar?? Tuka nekolku likovi ste teski pingvini kontradiktorni na max, sami so sebe se karate vo nedostig od poznavanja, ete onda sporedi so Pristina ili Tirana valda ke svatis kolku e satot I koja e prava vrednost vo SK

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Не е тоа реална споредба тоа се се побогати и земји и друга култура. Реално е да се споредува со Пловдив, Тирана, Темишвар, Приштина, Крајова и такви. Не може ни со Софија ни Солун ни Белград. Дури ни со Сараево ни Подгорица евентуално може со Ниш иако е помал.

Последно уредено:
Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Znacit sea bitno e Stanka od Kam da imat pogolem minimalec i zelba da kupit vo Centar?? Tuka nekolku likovi ste teski pingvini kontradiktorni na max, sami so sebe se karate vo nedostig od poznavanja, ete onda sporedi so Pristina ili Tirana valda ke svatis kolku e satot I koja e prava vrednost vo SK
Знам дека немаш познавање и тоа е ваш проблем како и тие како тебе на темава.
Станка во Скопје има поголема куповна моќ него Станка во Тирана.
Пошто Станка во Тирана зема 2,000 повеќе плата него Скопје, а плаќа 25% поскап стан во Тирана.
Станка во Лондон зема 30-40,000 фунти годишно а неможе да си дозволи ниту имот во периферие со тие пари.

Немате елементарно економско образование за да знаете зошто цените се такви какви што се.
Во странство живеете во села и 100 км надвор од градовите а тука сите во центар во Скопје сакате да купите со 30,000 денари плата.

Спореди кој сакаш град, страницата ти е Numbeo.

1718124771679.png
1718124821916.png

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Пошто Станка во Тирана зема 2,000 повеќе плата него Скопје, а плаќа 25% поскап стан во Тирана.
Станка во Лондон зема 30-40,000 фунти годишно а неможе да си дозволи ниту имот во периферие со тие пари.

Немате елементарно економско образование за да знаете зошто цените се такви какви што се.
Во странство живеете во села и 100 км надвор од градовите а тука сите во центар во Скопје сакате да купите со 30,000 денари плата.

Прегледај го приврзокот 419969
Прегледај го приврзокот 419970
А да ставаат слики од најлошо домашно пиво на попуст во најбуџет супер маркет во најзафлено село. Исто ти е како да пиеш Крали Марко во Мариово пред кооперација.

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.435
Поени од реакции
2.435
А да ставаат слики од најлошо домашно пиво на попуст во најбуџет супер маркет во најзафлено село. Исто ти е како да пиеш Крали Марко во Мариово пред кооперација.
Добро напишано хаха само ова требит да го префрлиш на тема кај ДПСНЕ овците

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Добро напишано хаха само ова требит да го префрлиш на тема кај ДПСНЕ овците
Во Мариово ти даваат гратис куќа за живеење само ако малку го средиш покривот.

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.249

Прегледај го приврзокот 419969
Прегледај го приврзокот 419970
Dzabe google koa ne ja razbiras motorikata na istiot, ocigledno ne si bil Tirana pa da znajs realna slika, samo za ilustracija istata taa pred 15god bese selo za SK, denes e na isto ramniste a mozda I nijansa podobra od SK, avarage m2 ti e okolu 1000e..btw ne ziveam vo stranstvo a SK osven stan vo Centar iam I kuka na periferija koja I te kako poke ja prefriram

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.302
Иначе да Скопје нема возови, трамваи или подземна железница. Само не ја гледам потребата од тоа пошто сме град од пола милион, а инвестицијата да се направи тоа е ОГРОМНА. Обично тоа е пракса во градови што се големи пример 5Милиони и више.
Повеќе од 12 години живеев во странство, времето што го трошев на патување кола или воз/автобус/трамвај е далеку далеку поголемо негошто го трошам моментално одејќи на работа со кола во најголемата гужва моментално сега низ Скопје.
Војводо, да не си малку јанглаш?

Остави ти економска оправданост кога таква инвестиција значи збогум сообраќаен хаос. Сакаш да ми кажиш дека во 30+ години држава доколку не се крадеше на ангро и доколку не го прееба градот урбаната мафија Скопје немаше да има еден нормален трамвај?

Еве Лисабон ти е град од пола милион жители, има трамвај, дури и атракција е во старите делови од градот по тоа ридовите горе долу да се движиш. Што ја спречи Македонија во цела оваа нели трансформација на општествениот капитал да направи добри булевари во Скопје и да направи една функционална трамвајска мрежа?

Викаш си живеел и функционирал во милионски градови, абе другар, живеам во град од 400.000 жители, има автобуси, има трамваи и има подземна железница. Како овие тука глупите не се сетиле дека на толку жители НЕ им се исплати истото?

Пропорционално со платите картите биле смешна цена за превоз, а сигурно и кај нас ќе беа и веќе се смешна цена бидејќи ќе си извадиш месечна или годишна кога веќе имаш избор.
Колку ќе ти е терет тебе на буџет ако одиш со јавен превоз, а колку со сопствено возило кое бара регистрација, одржавање, гориво, паркинг?
Смешно е да се вадиме на муабети као „куповна моќ“ и слично.

И не, не е муабетот зборање од инат туку колку реално од сè што се случува во државата е во главниот град, а колку тој главен град малку нуди во споредба со градови од иста големина во поразвиени земји.

Се крадело кај нас мајсторе, па никој не инвестирал во тоа што треба туку никнувале некои вили на водно и што ти ја знам каде, куќи во Злокуќани и ју нејм ит, наместо Стојан или Трајанка да имаат ќар од тоа што плаќаат даноци имаат некои што биле изгласани воопшто да не прават такви глупости.

На крај, се работи и за култура бе пријател.
Еве дојди, одбери во најголемиот шпиц според тебе кога е тука и ќе те возам од центар до некои 8-10км надвор од центар во кој сакаш правец.
Доколку не излезиш макс за некои 15 минути колата ти ја оставам гратис во твоја сопственост.
Проблемот е што се почитува зелен бран на семафори, колку год да е гужва кога е жолто на семафор се застанува, а не се пичи уште повеќе за да го „фатиш“ + уште 3 по тебе на црвено да се вденат. Има доволно сообраќај и гужва ама и доволно се почитува некоја основна култура на возење за тоа да не е затка.

Најди ми во Ск во 4 попладне од центар во кој правец можам да дојдам на 10км од град за 15 мин?

Крај краева, со кој сакаш град спореди го Скопје од негова величина на Балканот, ако не се веќе пред нас инфраструктурно верувај дека тоа ќе бидат за пар години. Ние стагнираме децении друже, децении и тука е главниот проблем.

Последно уредено:
Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Dzabe google koa ne ja razbiras motorikata na istiot, ocigledno ne si bil Tirana pa da znajs realna slika, samo za ilustracija istata taa pred 15god bese selo za SK, denes e na isto ramniste a mozda I nijansa podobra od SK, avarage m2 ti e okolu 1000e..btw ne ziveam vo stranstvo a SK osven stan vo Centar iam I kuka na periferija koja I te kako poke ja prefriram
"џабе гугл" :pos:
Ми ја затегна таа Тирана ти ја споредив со Скопје дека луѓето имаат помала куповна моќ и поскапи станови таму сега заеби тоа?
Се гледа само на памет дека зборите, незнам ни зошто си го трошам времето со вас. Ок заеби све тогаш просечна плата во МК е 5,000 евра заеби статистики минимална плата прошетај низ центар да видиш странски компании

Последно уредено:
Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.249
"џабе гугл" :pos:
Ми ја затегна таа Тирана ти ја споредив со Скопје дека луѓето имаат помала куповна моќ и поскапи станови таму сега заеби тоа?
Се гледа само на памет дека зборите, незнам ни зошто си го трошам времето со вас. Ок заеби све тогаш просечна плата во МК е 5,000 евра заеби статистики минимална плата прошетај низ центар да видиш странски компании
Centar go setam edno 8god ne mislis da od Ohrid dojden deka Gjorce i K Voda ke mi se preokupacija , a edni dobri 70% od tie stranskite kompanii sho gi pisa se tokmu na luge od diasporava sho tolku gi hejtate po forumov

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Centar go setam edno 8god ne mislis da od Ohrid dojden deka Gjorce i K Voda ke mi se preokupacija , a edni dobri 70% od tie stranskite kompanii sho gi pisa se tokmu na luge od diasporava sho tolku gi hejtate po forumov
Од луѓе на дијаспората на форумов? Хахахаххахахахахахсхахсхсххсхсхахахабхахахахабабхабаба

уште под кирија живеат овие овде, 50-100 км центар или во мал град. На другата тема јајцата ми ги подуја како со социјална помош ок се живеело во странство:vozbud:

Ајде обрукај се уште повеќе кажи уште некој Бисер.

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.249
Од луѓе на дијаспората на форумов? Хахахаххахахахахахсхахсхсххсхсхахахабхахахахабабхабаба

уште под кирија живеат овие овде, 50-100 км центар или во мал град. На другата тема јајцата ми ги подуја како со социјална помош ок се живеело во странство:vozbud:

Ајде обрукај се уште повеќе кажи уште некој Бисер.
Ne mislev na clenovi od forumov ebate pingvin eden, citaj malce Ali daj boze nekoj I od Kajganava da investirat

Kajgana Shop

На врв Bottom