Срце или разум?

Член од
22 август 2007
Мислења
550
Поени од реакции
16
РАЗУМРАЗУМРАЗУМ! Инаку мислам дека сите знаеме дека срцето е орган -.-, но мислам дека прашањето е јасно - дали се водите преку емоциите или со разумот. А јас како што веќе кажав, со разумот. Сум го следела и срцето и не ме однело на добар пат...
Е баш сакав тоа сега да го пишам пошто гледам некои се фатија за тоа дека срцето е орган............ изразот е обично срце или разум, а под "срце" се подразбира она што го чувствувате и што обично му се противи на разумот, наречете го како сакате........ не сфаќајте буквално ве молам :wink:

Tired..

of fаke fаces
Член од
16 октомври 2010
Мислења
150
Поени од реакции
19
Е баш сакав тоа сега да го пишам пошто гледам некои се фатија за тоа дека срцето е орган............ изразот е обично срце или разум, а под "срце" се подразбира она што го чувствувате и што обично му се противи на разумот, наречете го како сакате........ не сфаќајте буквално ве молам :wink:
Не дека сме безчувствителни, и дека се сме сфатиле во буквална смисла.:raz:
Она што всушност му се противи на нашиот разум е моменталната страст , а не "срцето со неговите чувства".
Човекот чувствува и мисли , а сето тоа доаѓа од мозокот. Чувствата се дело на мозокот. Сигурно сите знаете дека во мозокот имаме посебни центри кои ни ги контролираат емоциите како и останатите функции.

T

Tetro

Гостин
Како може срцето да биде обично? Јас те разбрав тебе, ама не се тоа моите лични убедувања. Дека срцето го сфаќам како нешто што креира емоции, нема да биде така.
Уствари, зошто се замарате со нешто што сум кажал? Па, нели темата е Срце или разум? Јас останувам на моето мислење искажано на претходната страна. Срце имам, чука ли чука, ама пумпа крв, тоа му е намената. :)

Член од
20 ноември 2009
Мислења
8.150
Поени од реакции
8.891
И двете :) а доколку треба да се одбере од овие две,одбирам РАЗУМ.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.277
Поени од реакции
30.599
Технички, разумот е функција на мозокот, а мозокот е главен орган, така да, слушајте го главниот.

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Зависи,
некад со долна глава,
некад со горна глава.
Зависи кој хормон повеќе ми делува во тој даден момент за одлучување.

Член од
22 август 2007
Мислења
550
Поени од реакции
16
Не дека сме безчувствителни, и дека се сме сфатиле во буквална смисла.:raz:
Она што всушност му се противи на нашиот разум е моменталната страст , а не "срцето со неговите чувства".
Човекот чувствува и мисли , а сето тоа доаѓа од мозокот. Чувствата се дело на мозокот. Сигурно сите знаете дека во мозокот имаме посебни центри кои ни ги контролираат емоциите како и останатите функции.
Не реков дека некој е безчувствителен. И пак ќе речам наречете го како сакате, јас така се изразив и верувам дека повеќето сфатија што е работава со темава. Како и да е ако некогаш сте се двоумеле помеѓу што е правилната одлука што треба да ја донесете или нешто да направите и сте дошле до внатрешен судар на емоции итн. епа за тоа се работи :)

--- надополнето ---

Како може срцето да биде обично? Јас те разбрав тебе, ама не се тоа моите лични убедувања. Дека срцето го сфаќам како нешто што креира емоции, нема да биде така.
Уствари, зошто се замарате со нешто што сум кажал? Па, нели темата е Срце или разум? Јас останувам на моето мислење искажано на претходната страна. Срце имам, чука ли чука, ама пумпа крв, тоа му е намената. :)
Зборот "обично" во мојата реченица не се однесуваше на именката срце......
Не никој не се замара не се секирај, барем јас не, јас отворив тема каде што луѓето може да си го искажат своето мислење за тоа дали повеќе се склони кон слушање на разумот или на своите емоции, доста едноставно прашање и тоа е тоа. Секој си има право да си каже што сака така да it's all good :smir:

Tired..

of fаke fаces
Член од
16 октомври 2010
Мислења
150
Поени од реакции
19
Не реков дека некој е безчувствителен. И пак ќе речам наречете го како сакате, јас така се изразив и верувам дека повеќето сфатија што е работава со темава. Како и да е ако некогаш сте се двоумеле помеѓу што е правилната одлука што треба да ја донесете или нешто да направите и сте дошле до внатрешен судар на емоции итн. епа за тоа се работи :)
Епа мило ми е што се разбравме.:wink:
А за тоа бесчуствителни се однесуваше за еден од претходните постови.

С

Сатори

Гостин
Не се сакам нешто посебно ни со разумот, ни со срцето, во последно време не се фини со мене.
Нема да лажам и да дрндам како јас верувам во љубов или секогаш го слушам разумот зошто тоа е најдоброто за мене, бидејќи никогаш не го правам ниту едното, ниту другото, туку се водам по моменти, по зборови, по расположенија и потреби и сум среќна затоа што сум човек а не робот.Единственото што вреди, се принципите, така што се обидувам да се водам по нив, ама ... само се обидувам.

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
За жал искуството кога тогаш ќе ти укаже да се водиш според разумот. Како и да е, на крај секогаш завршуваш или среќен или несреќен. Нема тука делење, секоја важна работа е афективно обоена, без разлика колку ја анализираш, и тоа не е за џабе така.
Затоа јас бирам да го правам тоа што го сакам, така мислам дека може најмалку да се изгуби. А кога има конфликт на привлекување и одбивање, секогаш тука е вагата :) Неизмерно важно во целава работа е да имаш интегритет. Прави го тоа што го збориш, збори го тоа што го правиш, и држи се за тоа.
Инаку, технички, и емоциите се пројавуваат во мозокот. А луѓето кои денес се сметаат за најрационали, всушност биле водени од опсесија.

Kajgana Shop

На врв Bottom