Српската економија пукна, дали нас не` чека истата судбина?!

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Колку не си во право:))
Еве, за да го скратиме муабетот. Бујрум.

Член од
10 јануари 2009
Мислења
25
Поени од реакции
0
Економската криза не е поради недостиг на храна. Овие графикони кои ги имаш прикажано се од 2005 до 2007 и сите сме свесни зашто цената на храната растеше во тој период, проблемот е тоа што на графиконите не е прикажана 2008 година кога на храната повторно почна да и се намалува цената. Не знам зашто сте толку песимисти, не ми е јасно како Србија ќе успее да се спаси од таков долг само со житарици. А според твоите сфаќања, одлично би се сложувала со една професорка на Економски Факултет. Само што таа со сфаќањата, како што кажува еден мој драг голега, живее пред 50 години.

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Првите два графици (првата слика) се до 2007, другите се понови. Храната зависи од климата во периодот. Затоа кажав, ќе видиме... Ама генерално, целиот акцент се става на финансиската криза, без да се размислува на тоа дека има во исто време уште најмалку една криза во светот.
Фактот е дека на никој нема да му биде лесно, на ни една држава... Секој ќе се крепи како знае и умее, ама работата е што и покрај тоа што најголеми удари ќе има врз големите економии, најверојатно најтешко ќе им биде на малите и нестабилни економии како нашата. НОРМАЛНО е Германија да биде попогодена од нас, просто зошто додека ние лазевме - таа трчаше. Ама сепак, ударот ќе не здоболи нас многу посилно, просто зошто сме неверојатно ниско, не знам уште колку надолу може да се оди...
Македонската економија е во сериозно поголеми срања од српската. Тоа ми беше целата поената. Не велам дека Србите ќе се извлечат. Велам дека ние нема:)

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Колку не си во право:))
Еве, за да го скратиме муабетот. Бујрум.

Анастасија, многу си нереална. Даваш графикони за поскапување на житарици 2007-2008 г., но не и на останатите земјоделски производи. Ако видиш од твојот прв графикон, најмногу се поскапени млечните производи.

Бидејќи темава е за Србија, според Заводот за Статистика - Србија, од житариците, Србија во 2008 г. извезла најмногу пченка, во вредност од 23 милиони долари, додека житото е извезено во занемалива количина и сума, па не е ни спомнато.
Дали може некој да живее од 23 милиони УСД Долари?
http://webrzs.stat.gov.rs/axd/index1.php?SifraVesti=315&Link=

Само наша Струмица извезува од мин. 120 до макс. 150 милиони евра пипер, патлиџан и бостан по сезона:helou:

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Добро, дечки, ви фаќа око да дадете една прогноза за економијава наша во годинава и можда следната. Ме интересира, just how bad can it get? Ќе има за леб?:toe:

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Ma u princip e taka ali od cetvrtok do ponedelnik kursot na evroto e stalno pogolem radi carina bar taka zborat u srbija.

Член од
10 јануари 2009
Мислења
25
Поени од реакции
0
Ma u princip e taka ali od cetvrtok do ponedelnik kursot na evroto e stalno pogolem radi carina bar taka zborat u srbija.
:pos:
Сакаш да кажиш, од понеделник до среда 70 динари/евро, од четврток до недела 100 динари/евро :pos: Нема што, добар виц.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Со секој изминат месец во тековната година ќе добиеме спонзуруши чиј број ќе се зголемува со геометриска прогресија.
Тоа у превод значи дека ако кризава продолжи ќе има спонзоруши за сите.

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Анастасија, многу си нереална. Даваш графикони за поскапување на житарици 2007-2008 г., но не и на останатите земјоделски производи. Ако видиш од твојот прв графикон, најмногу се поскапени млечните производи.
АнастаЗЗЗЗЗЗија, благодарам.
Почнав да зборувам за кризата со храна, а Србија ја дадов како пример за земја која нема недостиг на житарици, за разлика од нас. Кога има криза на храна се јаде повеќе леб и компир а помалку млеко и месо, тоа не се има изменето од индустриската револуција наваму.Претходно, во време на суша не се јадело... Ич :))
Сепак, јас не би ја „закопувала“ српската економија, не сеуште. Да не се разбереме погрешно, јас најмногу ќе се ситам на нивната несреќа, просто зошто ич не ги сакам, ама сега за сега ми изгледа претерано. Не се во дупка поголема отколку што би се очекувало од нивната економија, после глобалната криза.
Кај нас она што ме плаши е тивката криза... Како да си мачкаме очи сите, колективно. А ми се чини дека ќе ни текне во што сме прекасно.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Анастазија ќе бидам офтопик.
Ме интересира зошто ги мразиш србите?

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
АнастаЗЗЗЗЗЗија, благодарам.
Почнав да зборувам за кризата со храна, а Србија ја дадов како пример за земја која нема недостиг на житарици, за разлика од нас. Кога има криза на храна се јаде повеќе леб и компир а помалку млеко и месо, тоа не се има изменето од индустриската револуција наваму.Претходно, во време на суша не се јадело... Ич :))
Сепак, јас не би ја „закопувала“ српската економија, не сеуште. Да не се разбереме погрешно, јас најмногу ќе се ситам на нивната несреќа, просто зошто ич не ги сакам, ама сега за сега ми изгледа претерано. Не се во дупка поголема отколку што би се очекувало од нивната економија, после глобалната криза.
Кај нас она што ме плаши е тивката криза... Како да си мачкаме очи сите, колективно. А ми се чини дека ќе ни текне во што сме прекасно.
Не треба да ги мразиме србите, не само оти ни се комшии, туку и зошто ни се едни од најголемите наши трговски партнери. Значи, ние зависиме од нивната благосостојба.

Но, српската економија е моментално во катастрофална состојба.
Надворешниот долг на Србија е 21 милијарди долари, на Македонија е само 1,2 милијарди. Србите мислеа дека ќе можат да ги копираат хрватите и да се презадолжуваат, но србите се прелажаа дека може да парираат на Хрватска, која само од туризмот има девизен прилив од 5 милијарди евра годишно.

Сега Србија има 21 милијарди долари надворешен долг, кој само ќе се зголелува поради девалвацијата на динарот и есктремно големата инфлација, што уште повеќе ќе ја заглиби српската економија.

Наместо Србија да пумпа пари за развој и помош на економијата во услови на рецесија, таа ќе мора да ги зголемува даноците за да ги исплаќа долговите. И така се врти Србија во зачаран круг, што ќе го почувствуваме и ние, со намален извоз на наши стоки во Србија.

Девалвацијата дојде како резултат на енормно намалениот извоз на српски стоки во странство и секнување на свеж капитал од Црна Гора (црногорците продаваа имоти на приморјето за големи пари и сите купуваа недвижнини по Белград и Нови Сад), но секнаа и девизните приливи од српските гастрбајтери поради кризава.

И кај нас сигурно ќе дојде кризава, но факт е дека у Србија за еден месец имаше девалцација на динарот од 30% и толкава инфлација, што е огромен економски потрес. Не дај боже да има такво нешто кај нас и мислам дека нема да има, оти сме мала држава која може полесно да се справи со монетарните и макроекономските турбуленции (со продажба на евра и денари). Србија имаше девалвација на динарот во текот на еден ден, колку што ние имавме девалвација на денарот последниве 16 години.

Член од
22 јули 2008
Мислења
819
Поени од реакции
26
Србија имаше девалвација на динарот во текот на еден ден, колку што ние имавме девалвација на денарот последниве 16 години.
Bas so ova se pokazuva kolku golemi razliki postojat pomegju poimanjeto na ekonomijata vo Srbija i Makedonija.
Normalno e vo vakvi turbulentni vreminja da ima vakvo mrdanje na kursot gore dole od zavisnost od situacijata sto e slucaj vo Srbija koja kursot na dinarot go postavuva na realnite vrednosti na pazarot za razlia od Makedonija kade 16 godini vestacki se drzi kursot sto e navistina nesfatlivo za realniot ekonomski sektor koj so ovaa merka e nekonkurenten na pazarite sirum svetot.
No bidejki nie vo MKD i nemame nekoj si bogznae kakov razvien realen ekonomski sektor i ne me cudi sto se drzi kursot kaj nas na ova nivo povekje od 14 godini zatoa sto ne ni izvezuvame bog znae kolku pa taka i imame vakva situacija vo koja denes se naogjame.
Devalvacija ne ni bega posle izborite mozebi na pocetok tivka ama ne ke moze da se kontrolira na podolg period bidejki nemame sredstva da ja kontrolirame i nikakov devizen priliv vo zemjata bidejki seto ona sto go napisavte za Srbija vazi i za Makedonija samo sto nie sme uste pootepani vo odnos na srbite koi i imaat nesto za izvoz za razlika od nas.

Ikunomist

Здрао
Член од
26 октомври 2008
Мислења
16
Поени од реакции
1
Економската криза не е поради недостиг на храна. Овие графикони кои ги имаш прикажано се од 2005 до 2007 и сите сме свесни зашто цената на храната растеше во тој период, проблемот е тоа што на графиконите не е прикажана 2008 година кога на храната повторно почна да и се намалува цената. Не знам зашто сте толку песимисти, не ми е јасно како Србија ќе успее да се спаси од таков долг само со житарици. А според твоите сфаќања, одлично би се сложувала со една професорка на Економски Факултет. Само што таа со сфаќањата, како што кажува еден мој драг голега, живее пред 50 години.
Кикеркова tha biatch и нејзините Марксистички трипови ???

Инаку, на темата. Ана го спомна тоа.
Во услови на криза инфериорните добра владеат. Т.е не млеко и месо туку леб и компири...

Не ги знам бројките затоа немам што многу да кажам, ама ако Србија има многу жито тогаш ќе просперира ако светот тотално отиде у три лепе.
Значи саглам криза - а не кризиче како што е досега ќе ги качи србите на коњ.

За Македонија не смеете да бидете оптимисти. Нема оправање. Кај нас единсвен начин е белоруската и литванската тактика - кој спомна криза :locked: апсана...
:pos2::pos2::pos2:

И пак, она што го рече проф. произведувањето на храна како стратешки производ има смисла само ако има саглам кризиште... што нема да се случи сигурно (мислам за размери на криза кога ќе дојди на запад да се немат леп за јадање).
ако ме прашаш, побрзо сум да произведваме ајподи него ли леб... :D
ако можиме оф корс.. ама да ги тераш луѓето леп да прат... е то..

СрбоЛегенда

Сами против свих
Член од
24 декември 2008
Мислења
2.694
Поени од реакции
123
Викаа србите немаат леб да јадат али затоа имаат прасиња :pos2::helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom