A sega za zbor dva za vladikata Pahomije
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Vladika optužen zbog pedofilije[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Prvi put u istoriji Srpske pravoslavne crkve protiv jednog vladike podneta krivična prijava zbog seksualnih nastranosti. [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
"Prišao je do mog kreveta, rekao da ne može da spava, da je umoran, pošto je tek došao s puta, da želi da porazgovaramo i tada je počeo da me pipa", priča jedan od trojice dečaka.
[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
Poziv na "druženje"[/FONT]
- ...Vladika nas je poveo da uzmemo posteljinu, čaršave, ćebad, i dok je M. nameštao sebi krevet, ja sam došao u svoju sobu. Tada je vladika ušao u moju sobu i odjednom me zagrlio, licem u lice, i stavio glavu ispod mog vrata. Ja sam već počeo polako da shvatam o čemu se radi, ali nisam bio toliko siguran. Već sam bio namestio krevet, ali vladika je počeo da razvlači onaj dvosed, smeškajući se, uz reči -
"ti si, ovako, malo puniji, pa bi mogao bolje da se raskomotiš". Kažem "neka, neka, bolje ovako za jednog, mogu i tako da spavam, lakše mi je". Vladika je posle nekog vremena ponovo došao u moju sobu, priča M. T. naglašavajući da je, uprkos protivljenju, vladika Pahomije tada prvi put pokušao da ga prinudi na bludne radnje.
- U tom trenutku M. je izašao iz toaleta, pa je svako otišao u svoju sobu. M. je zaključao vrata, ja sam ušao u svoju sobu i počeo da se presvlačim, a tada sam primetio vladiku kako stoji na terasi i gleda kako se svlačim. Presvukao sam se, ugasio svetlo, ustao da zaključam, kad - ključ nije u vratima! Znači, on je već izvadio ključ, da ja ne bih mogao da zaključam vrata. Stao sam do vrata i počeo da razmišljam šta da radim - da li da privučem neki ormarić do vrata, ili sto, stolicu. Bilo me je strah. Šta da radim sada? Ništa, ipak kažem ako nešto bude, uradiću bilo šta da se izvučem iz toga. Legao sam u krevet i posle 10-15 minuta čuo sam kako vladika prolazi kroz hodnik; prođe pokraj mojih vrata, pa njegovih, koja su bila preko puta mojih, i onda kraj M.-ovih, koja su bila odmah kraj njegove sobe. Tada je, po svedočenju M. T., vladika samo u donjem vešu ponovo ušao u njegovu sobu ne odustajući od svojih namera. Legao je u krevet pored dečaka i pokušavao da ga privoli na protivprirodni blud.
- Ja sam bio začuđen, uplašio sam se. Šta da radim sad? Vladika ulazi u sobu i pita me nešto kao "jesi li legao". Rekao sam mu da sam upravo legao, da mi se baš spava, da sam umoran, i upitao ga da li mu nešto treba. Prišao je do mog kreveta, rekao da ne može da spava, da je umoran, pošto je tek došao s puta, da želi da porazgovaramo. Tada je počeo da me pipa i pita ovo i ono. Ja sam se branio i odgovarao, a onda sam ga zamolio da me ostavi, pošto sam umoran a i ne želim da se nešto dogodi - "vi to želite nešto, ali posle će to da ispadne na veliko". Onda mene vladika pita "da li umem da čuvam tajnu." Rekao sam da umem, mislio sam da će on meni nešto da otkrije, šta znam, hoće nešto da mi otkrije. Kroz razgovor mi je zatim predložio da se "družimo". Ja sam to odbio. Tada je vladika izašao iz sobe i nešto kasnije se opet vratio. Šta sad da radim, nastavlja dalje M. T.
(
http://www.patriotmagazin.com/arhiva/0051/media/017.htm )