Споредни пакети од провајдерите

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
neo-geo напиша:
еве некои цени од Redguy
постар е постов али сигурно не се сменети цените, бар не на подобри т.е. пониски

1. МТнет

384Kbps download / 128Kbps upload
4GB ограничување + 175 МКД + 18% ддв за секои наредни 512 MB
1 Е-mail адреса
1 Динамичка IP адреса
10 SMS пораки

Сега ќе пресметаме колку ќе кошта за да биде неограничен интернет. Пошто МТнет го рачуна и download и upload, ефективно наплаќа како да има 512Kbps. Теоретски со таа брзина може да се симнат 64 KB во секунда (правите разлика меѓу Kb-килобита и KB-килобајти). Значи 64 КБ во секунда помножено со 3600 секунди што ги има еден саат и тоа помножено со 720 саати што ги има еден месец, се добива околу 160 GB месечно. Ако плаќате 413 денари за секој GB, тоа значи дека на крајот на месецот ќе платите 66080 денари плус 2400 денари за претплатата или вкупно све 68480 денари - околу 1100 Евра.

68480 МКД Месечно

2. Он.нет Кабелски

512Kbps download / 64Kbps upload
На 3 GB се ограничува p2p, на 6 GB се намалува брзината на 64Kbps
1500 МКД Месечно

3. Oн.нет Бежичен

Најголемото разочарување е OnNet. Сите се надевавме дека он е од наша страна и се надевавме дека ќе направи нешто али сега си го покажа вистинското лице дека само сака да ја искористи оваа наша ситуација и да се приклучи во масакрирањето. Го спроведува истиот тирански метод на наплаќање на МТнет. Дури и лимитот им е 2 GB. Над овие идеш на 0. Ова е дури поскапо и од самиот МТнет

4. МОЛ Кабелски

МОЛ одамна више не го сметам за сериозен, единствен провајдер кој нема никакви информации на сајтот. Единствено што знам е дека има некој си пакет од 128Kbps за 1000 МКД месечно, али нит пишува за ограничувања, ниту за upload ниту за стабилност.

5. Теленет Кабелски-Телекабел

Наводно веќе не соработуваат ни со Оннет ни со МОЛ него сами си зимаат интернет.

512Kbps download / 64Kbps upload
на 4 GB (бројкава станува заразна) го ограничуваат наводно на 256Kbps.
Ова за АДСЛ-ов не е така како што ти викаш дека после 4ГБ се наплаќа!Не викам дека не ама јас не плаќам туку негде кога ќе поминам 5ГБ се намалува брзината како сега и е многу срање, а download оди со 5-6 КБ/С!

neo-geo

The Empire Strikes First!
Член од
17 август 2005
Мислења
500
Поени од реакции
2
vlatko напиша:
Ова за АДСЛ-ов не е така како што ти викаш дека после 4ГБ се наплаќа!Не викам дека не ама јас не плаќам туку негде кога ќе поминам 5ГБ се намалува брзината како сега и е многу срање, а download оди со 5-6 КБ/С!
има и да се намалува и да се наплаќа, фала богу дека никој нормален нема да одбере да плаќа 200 денари за 512 мегабајти, ке идам на аутопазар и цдто ке си го купам
инаку официјално после 4гб се намалува на 64/64, официјално
на некој може и пред тоа, а на некој и после 4гб, дааалеку после 4гб
јебеш

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
neo-geo напиша:
има и да се намалува и да се наплаќа, фала богу дека никој нормален нема да одбере да плаќа 200 денари за 512 мегабајти, ке идам на аутопазар и цдто ке си го купам
Ti dur se vratis od Autopazar ja ke ti go simnam na Telekabel :):music3:
Stvarno ste za zalenje so Adsl-ov...pupupu arno sto ne potpisav dvogodisen...sega ke mi bese ista logikava na razmisluvanje kako tvojata t.e. na 2000den mesecno ke kupuvam CD na pazar....bas zalosno za "Evropska Makedonija" ?!

neo-geo

The Empire Strikes First!
Член од
17 август 2005
Мислења
500
Поени од реакции
2
Strelec напиша:
Ti dur se vratis od Autopazar ja ke ti go simnam na Telekabel :):music3:
Stvarno ste za zalenje so Adsl-ov...pupupu arno sto ne potpisav dvogodisen...sega ke mi bese ista logikava na razmisluvanje kako tvojata t.e. na 2000den mesecno ke kupuvam CD na pazar....bas zalosno za "Evropska Makedonija" ?!
Па како што гледам многу луѓе почнаа и да се жалат и од телекабел
АСДЛот беше најдобар избор, ама беше
ке ти е**м и интернет и све, ке го фрлам компјутеров додека не дојде некоја добра понуда
а логиката на размислување? еве ти кажи ми како да размислувам, иако го имам немам отидено да купам цд на аутопазар
нормално дека не сум на тој пакет со доплаќање, ме намалуваат на 64/64
инаку јасно треба да ни е на сите дека подобра односно поквалитетна понуда од МТ никој не може да даде, али јебига кога државата вештачки им го одржува монополот а другиве паразити како оннет и останати квазипровајдерчиња(кабловски итн ...) ја прифатија нивната игра со цените и ние сега ке го јадеме
се накурчив, ајт

na 2000den mesecno ke kupuvam CD na pazar
абе шефе не го користи секој интернетот за манијакално даунлодирање, неможе некој да се тинтра 4-5 дена за некоја програма што итно му треба, крај краева ке иде и ке си ја купи
ако ти парите што ги даваш месечно за интернет ги вреднуваш со колку повеќе си даунлоадирал ондак тоа е твој проблем
и уше еднаш се накурчив

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
Најидеално локално решение останува да се надеваме дека телекабел со неотел ќе се подобруваат со текот на времето.

ОнНет воопшто не ми се допаѓа како играат со крајните корисници. Крајно вообразено. Се покажува дека нивната политика е ориентирана кон компаниските потрошувачи на интернет. Без главоболки, нема емуле, нема heavy downloads, рај за нивниот линк, односно повќе download за самите вработени во онНет. Педерски!

МтНет одамна не ми е опција! Адсл во краен случај!

Мол, нема ни да го коментирам. Тој за мене како провајдер не постои од пред 1 година, може и повеќе.

Се на се, останува за мене како краен корисник изборот Оннет wifi vs Телекабел Neotel.

SkyDSL пакетите се претерано скапи а и незнам колку се стабилни, од фактот што бараат и екстра дополнителна опрема (dish, LNB) и самата претплата ми е некако смешно висока, а згора на тоа не е целосно решение. Пак ми треба upload линк! Значи ова само за Heavy Download addicteri со пари за фрлање би дошло во предвид. Со оглед на цените на пакетите, поевтино ќе ми биде да си ги купам оригинали насловите што ги сакам отколку да го местам овој сетап. И тука има ограничувања и педерски финти по кои што сите провајдери во македонија играат.

Искрено незнам за што ќе се одлучам, на крај може да идам уште еден месец пробно со телекабел. Ќе одлучам на 1ви.

ole

Член од
22 јануари 2006
Мислења
5
Поени од реакции
0
eeeeeee go zaboravivte prviot makedonski internet servis provajder ;) UNET
gledam deka i oni ke pocnat vo brzo vreme so wireless i se nadevam deka ke ponudat nekoj pristapen paket BEZ limit :)

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
ole напиша:
eeeeeee go zaboravivte prviot makedonski internet servis provajder ;) UNET
gledam deka i oni ke pocnat vo brzo vreme so wireless i se nadevam deka ke ponudat nekoj pristapen paket BEZ limit :)

Abe edna brzina vo implementacijan a wireless od unet st oda ti kazam - NASKORO vikaat 6 meseci veke ...

Член од
29 ноември 2005
Мислења
125
Поени од реакции
0
moTaro напиша:
Најидеално локално решение останува да се надеваме дека телекабел со неотел ќе се подобруваат со текот на времето.

ОнНет воопшто не ми се допаѓа како играат со крајните корисници. Крајно вообразено. Се покажува дека нивната политика е ориентирана кон компаниските потрошувачи на интернет. Без главоболки, нема емуле, нема heavy downloads, рај за нивниот линк, односно повќе download за самите вработени во онНет. Педерски!

МтНет одамна не ми е опција! Адсл во краен случај!

Мол, нема ни да го коментирам. Тој за мене како провајдер не постои од пред 1 година, може и повеќе.

Се на се, останува за мене како краен корисник изборот Оннет wifi vs Телекабел Neotel.

SkyDSL пакетите се претерано скапи а и незнам колку се стабилни, од фактот што бараат и екстра дополнителна опрема (dish, LNB) и самата претплата ми е некако смешно висока, а згора на тоа не е целосно решение. Пак ми треба upload линк! Значи ова само за Heavy Download addicteri со пари за фрлање би дошло во предвид. Со оглед на цените на пакетите, поевтино ќе ми биде да си ги купам оригинали насловите што ги сакам отколку да го местам овој сетап. И тука има ограничувања и педерски финти по кои што сите провајдери во македонија играат.

Искрено незнам за што ќе се одлучам, на крај може да идам уште еден месец пробно со телекабел. Ќе одлучам на 1ви.
WiFi конекцијата е многу нестабилна. Јас ја користам веќе 4 месеци и нема шанси да плаќам од кога ќе стане комерцијална. Единствена шанса ми е Телекабел кој требаше веќе да ја завршат изградбата на мрежата во Карпош, ама вчера им се јавив и ми рекоа дека требале да извадат некоја си дозвола од ..... не знам која институција беше и затоа работите стагнираат.

Kajgana Shop

На врв Bottom