Споредба: Охрид - Албанија

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Еве една интересна тема да отвориме,

Значи што му фали на Охрид и кое се предностите во споредба да речеме во Албанија,

Охрид
1)СКапи цени на апартмани,колку треба да се намалат

2)Плажи кои се далеку од хотелите ,што може да се смени,

3)Домашно сместување дали вреди или,дали треба да има вклучен појадок,интернет итн.....

4)Дали високите цени во Охрид се поради дистрибутивните центри кои носат храна од Скопје па има поголема маржа.или Охриѓани ги зголемуваат .

5)Хигиена и услуга на ниво

6)Дали Охрид има мал капацитет
Албанија

1)Колку е патот со автобус до Валона,дали патот е добар,колку чини возење со автобус два правци.

2)Храна колку чини во супермаркет,дали е како скопје или поефтино

3)Какво е сместувањето дали плажата е блиску до апартманите

4)Колку чини цената во супермаркет.

Што нудат во Албанија плус бесплатно маркетинг финти итн...............
Дали има гужва и ви смета или има за секој место.
Колку сте потрошиле во Албанија со сите трошоци вкупно а колку во Охрид .

Бидете јасни во приказ на трошоците.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.285
Поени од реакции
563
Мислам дека оваа година се најавуваше дека цените на сместувањето ќе се намали, дали е направено не знам, ама ме изненади кога ми кажаа дека во х. Горица со 5 ѕвезди ноќевање е 30 еур со појадок ... повеќето хотели имаат плажа ... а високите цени се истите и во зима, и на пазар и во маркетите ... еве во Тинекс на плоштад се повисоки цените од други охридски маркети и сега ти види ...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
Охрид
скапи, апартман во Лагадин накај брдото (имаш чувство како да си на планина, а не покрај езеро) пред 2-3 години чинеше 2000-2200. Инаку апартмани се нарекуваат, но условите се... со заеднички кујни, стара покуќнина (постара чинам од мене), нишки телевизор и често без клима.

за ова појма немам, хотелите се доста поскапи па најмалку 20 години не сум одел во охридските хотели.
3)Домашно сместување дали вреди или,дали треба да има вклучен појадок,интернет итн.....
може и не мора, но како опција не е лошо да постои...по некои разумни цени. Интернет, како и за клима...треба да е достапен.
4)Дали високите цени во Охрид се поради дистрибутивните центри кои носат храна од Скопје па има поголема маржа.или Охриѓани ги зголемуваат .
којзнае кој го јаде кајмакот, но и вон сезона храната и пазарите им се многу скапи.
хигиена нема, барем последен пат кога бевме во споменатиот Лагадин. Контејнерите беа турени од ѓубре, смрад на скапан бостан и коекаква храна.

Генерално тоа им фали -хигиена, пониски цени, обновени апартмани, клима, доручек и интернет би требало да постојат како опции (оти сите не седат цел ден на плажа), но да не ги зголемат премногу трошоците. А, да не заборавам...лежалките да си ги тргнат и да дозволат и лежење на крпа, трска...тоа со лежалките им е голем лоповлук (споредено со грчкиот начин на издавање лежалки).

Албанија бевме еднаш, но на кратко заради сеуште ниското ниво на хигиена (пред 3-4 години) со контејнерите и плажите (многу полошо од охридско), градежните зафати и високите цени на апартмани кои ги набија во сезона (јули бараа 50 евра 3 ред од плажа). Така да, немам некои искуства со Албанија.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Еве една интересна тема да отвориме,

Значи што му фали на Охрид и кое се предностите во споредба да речеме во Албанија,

Охрид

Албанија

1)Колку е патот со автобус до Валона,дали патот е добар,колку чини возење со автобус два правци.

Дали има гужва и ви смета или има за секој место.
Колку сте потрошиле во Албанија со сите трошоци вкупно а колку во Охрид .

Бидете јасни во приказ на трошоците.
1. Цена 25 евра повратна, Патот е така и така
2. Малку поскапо е од СК едно 30-40%
3. Ваљда да зависи кај ќе најдеш ама генерално е блиску.
4. Колку чини цената во супермаркет.:D:pos:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Охрид е најубавиот град на светот ако некој мене ме прашува. Мислам дека ниедно место на светот не ме смирува како Охрид. Уште да ги нема Охриѓани и туристите ќе биде перфекција :)
Не ми се допаѓа Албанија сеуште е во изградба и имаат многу отровни храни :))) Но очекувам да израсне во одличен туристички центар. Засега гласам за Охрид.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.164
Поени од реакции
18.206
Охрид
300-400 ден.по лице е ок.

На кој хотел мислиш?Сите хотели си имаат своја плажа.Ако мислиш на хотелите во градот,30 денари е до Св.Стефан/Пештани.50 Градиште.Куба Либре и Кадмо се скоро в град.

Ретко каде и настрана и кај нас со домашно сместување имаш вакви додатоци ,оти е нешто најминимално и најефтино.Вклучен појадок + интернет = повисока цена, а секој би сакал бесплатно да е.
4)Дали високите цени во Охрид се поради дистрибутивните центри кои носат храна од Скопје па има поголема маржа.или Охриѓани ги зголемуваат.
Високите цени се поради Охриѓани.

Улиците низ градот се добро одржувани,а плажите не баш.Хигиената и услугата е различна зависи каде од место до место.

Доволен капацитет.
Албанија

25-30 евра е повратна.Охрид-Валона е 7 сати со автобус(320 км + граници).Со кола зависи од возачот.
Цените се слични со Охридските.

Зависи од апартманите.

:pos:

Доплаќање 3-5 евра дневно за пуштена клима во апартманот.2-3 евра по лице туристичка такса.

F

FuckYouAll

Гостин
Можам да ви кажам дека контењерите од Комунално на лето 2 пати во денот ги чистат.
Рано наутро и касно навечер. Преку ден неможе да дојде да го чисти.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.164
Поени од реакции
18.206
Можам да ви кажам дека контењерите од Комунално на лето 2 пати во денот ги чистат.
Рано наутро и касно навечер. Преку ден неможе да дојде да го чисти.
Kaj мене три пати идат со камионот.Еднаш кај 8 сабајле ,после кај 17.30-18.00 и кај 1,2 навечер.
Една од ретките фирми под Општина шо вистински работат.

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
2.010
Поени од реакции
2.043
Јас не сум бил последниве 2-3 години, али имам роднини кои ми кажуваат дека Албанија ги нема тие проблеми со хигиената на водата/хранате етц.

Крај краеава ако имаш некој денар повеќе тркни до Турција да видиш што е море :)

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
.... а да споредуваме баба и хор жаби?
....може да направите споредба Охрид - Валона, Охрид - Драч, Охрид - Саранда, Охрид - Дерми....но не и Охрид - Албанија
....бидете малку попрецизни

Kajgana Shop

На врв Bottom