Smoke_a_lot
НЕСОПИРЛИВ
- Член од
- 16 март 2008
- Мислења
- 707
- Поени од реакции
- 63
Соучесник,не сум кодош!
така е и јас сум таков како тебеpa sve zavisi kolku sum blizok so taa licnost. Jas obicno ne kazuvam raboti sto ne treba da se kazat....
Не,тоа не е кодошење,не се работи за некоја ситница,туку зборуваме за некое лошо дело,големо!Соучесник,не сум кодош!
Koga veke naglasuvas deka stanuva zbor za nekoja navistina bliska licnost,,sekako deka ke molcam na pocetokot,, ke storam se sto mozam da go/ja ubedam da ja priznae greskata i da ja prevzeme odgovornosta..toa ne bi go napravila za moe dobro,,zosto kakva korist vi imala jas,,tuku sekako za dobroto na taa licnost..Dokolku ne saka da me poslusa,,sto ke napravam ke zavisi i od negovite roditeli,,na pr. ako znam deka ke pokazat razbiranje i nema da pomine mnogu loso,,verojatno bi im kazala,,zatoa sto tie i najmnogu bi mozele da mu/i pomognat i da go/ja zastitat..No,,dokolku smetam deka nema da ja dobijam nivnata poddrska,,ne vi go napravila toa..mozebi na nekoj indirekten nacin stanuvam soucesnik,,no vo vistinskata smisla na zborot,,no toa e sosema vo red zemajki predvid deka stanuva zbor za bliska licnost,,i sekako nema da ja izdadam tajnata nitu pak ke se mesam.. koga veke taa licnost imala hrabrost da priznae,,toa verojatno go napravila za da go slusne mojot sovet,,i samoto priznanie znaci deka e sposobna da se pokae i da prevzeme odgovornost..a ponatamu,,se ke se svrsi kako sto treba,,a toj/taa ke nauci edna lekcija na zivototШто би направиле кога некој ваш близок другар или роднина би ви се исповедал за направено лошо дело? Тоа лошо дело мислам да е баш лошо и големо ... нешто како голема кражба, силовање, малтретирање и сл.
Би ја зачувале неговата тајна затоа што тој така ве замолил и ви верувал или без двоумење би го предале на родителите или некој стручен државен орган за тоа?
Со што мислите дека повеќе би му помогнале на вашиот близок, во една таква комплицирана ситуација?
Ако одговорите дека би го предале, мислите дека би го направиле тоа за негово или ваше добро? Повеќе би му помогнале него или на самите себе со тоа што не би сакале еден ден вие да испаднете негов соучесник?
И така ...:pusi: