Соучесник или предавник?

Член од
31 март 2008
Мислења
2.510
Поени од реакции
1.732
не би го предал, но ако направил лошо на некоја личност која мене нешто ми значи, јас ќе го скинам
 
Член од
14 јули 2008
Мислења
1.449
Поени од реакции
50
..незнам..:toe:..изгледа не..ама ипак би го советуала он сам да каже...зашто кад тад..све се дознава:nesvest:
 

bella

*HOT*
Член од
8 јуни 2008
Мислења
407
Поени од реакции
27
Соучесник,не сум кодош!
Не,тоа не е кодошење,не се работи за некоја ситница,туку зборуваме за некое лошо дело,големо!
Јас би му кажала веднаш дека ќе ги известам неговите родители или некое стручно лице,па макар после тоа и да ми се лути,зошто знам дека тоа го правам за негово добро и дека еден ден ќе ми биде благодарен за тоа што сум кажала!
Нема ништо полошо да гледаш некој близок како прави некои работи што се лоши како за другите,така и за него,да знаеш дека пропаѓа,дека тргнал по лош пат,а притоа молчиш,и седиш со скрстени раце!
Отворено треба да разговараш со него и отпрвен да го убедиш да се пријави,да каже самиот,да ја признае грешката,а веќе ако не сака,тогаш најдобро е ние да го сториме тоа,за негово добро,за наше добро,за доброто на сите!
 
Член од
31 мај 2008
Мислења
803
Поени од реакции
32
Ако се најдам во таква ситуација,имам законско право ако ми е роднина во права линија во сите степени,во странична линија до трет степен,ако се работи за сродство,да не ги пишам сите случаи,тогаш реков,имам право да не го предадам тој што направил било какво дејство!Нели така е најдобро!?
Е сега има закон,органи на прогон,тие нека се занимаваат,џабе не се платени!:wink:
 

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
167
Во секој случај нема да кажам. Не дека се работи за кодошење, туку ако тој бил способен да направи нешто толку лошо, шо знаеш што може мене да ме снајде ако кажам. Нема да бидам ни соучесник, ќе се тргнам од него и ќе се правам како никогаш да не сум знаела, не се мешам.
 

*princess*

..SiMpLy GorGeOuS..
Член од
17 февруари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
21
Што би направиле кога некој ваш близок другар или роднина би ви се исповедал за направено лошо дело? Тоа лошо дело мислам да е баш лошо и големо ... нешто како голема кражба, силовање, малтретирање и сл.
Би ја зачувале неговата тајна затоа што тој така ве замолил и ви верувал или без двоумење би го предале на родителите или некој стручен државен орган за тоа?
Со што мислите дека повеќе би му помогнале на вашиот близок, во една таква комплицирана ситуација?
Ако одговорите дека би го предале, мислите дека би го направиле тоа за негово или ваше добро? Повеќе би му помогнале него или на самите себе со тоа што не би сакале еден ден вие да испаднете негов соучесник?
И така ...:pusi:
Koga veke naglasuvas deka stanuva zbor za nekoja navistina bliska licnost,,sekako deka ke molcam na pocetokot,, ke storam se sto mozam da go/ja ubedam da ja priznae greskata i da ja prevzeme odgovornosta..toa ne bi go napravila za moe dobro,,zosto kakva korist vi imala jas,,tuku sekako za dobroto na taa licnost..Dokolku ne saka da me poslusa,,sto ke napravam ke zavisi i od negovite roditeli,,na pr. ako znam deka ke pokazat razbiranje i nema da pomine mnogu loso,,verojatno bi im kazala,,zatoa sto tie i najmnogu bi mozele da mu/i pomognat i da go/ja zastitat..No,,dokolku smetam deka nema da ja dobijam nivnata poddrska,,ne vi go napravila toa..mozebi na nekoj indirekten nacin stanuvam soucesnik,,no vo vistinskata smisla na zborot,,no toa e sosema vo red zemajki predvid deka stanuva zbor za bliska licnost,,i sekako nema da ja izdadam tajnata nitu pak ke se mesam.. koga veke taa licnost imala hrabrost da priznae,,toa verojatno go napravila za da go slusne mojot sovet,,i samoto priznanie znaci deka e sposobna da se pokae i da prevzeme odgovornost..a ponatamu,,se ke se svrsi kako sto treba,,a toj/taa ke nauci edna lekcija na zivotot:pipi:
 

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.615
Ни соучесник ни предавник...т.е. поише накај соучесник....ако знаеш и ќутиш, тоа те прави соучесник нели??..така да немаш некој избор...
 

faraon

БОГ
Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.399
Поени од реакции
21.972
Соучесник, никогаш не би предал некој без разлика што направил.
 

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
Соучесник најпрво ама предавник во зависност од делото.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom