Состојбата во Македонија во очите на Хрватите

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Vcera, okolu 21:30h, Hrvatskata Radio Televizija 1, emituvase emisija za momentalnata sostojba vo Makedonija.
Komentatorot non-stop povtoruvase: Makedoncite ziveat virtuelna stvarnost, vlasta gi laze demek ke vlezat vo EU, zemjkata nikoj ne ja sljivi, za nikade e, samo gi podlazuvaat i demek sme glupi i site veruvaat vo toa.
Ponatamu, bese prikazan eden div pazar pod Kale, so cigani i siromasni gragani, pa deca romcinja kako prosat, pa Tetovo i samo ohridskoto ezero.

Komentatorot bese premnogu drzok i davajki gi romcinjata na Kameni kako prosat, velese deka "ova ne se romi, ova se makedonci, sekoj 5 Makedonec e gladen, siromasen". Potoa odea komentari deka nisto vo Makedonija ne raboti, nema vrabotuvanja, stranski investicii, nema otvaranja novi proizvodstveni kapacitet, vlasta ne investira vo kulturata i obrazovanieto, deka vlasta se gleda so rozevi ocila i taka prikazuva t.e. Makedonija ima virtuelen napredok.

Prvo me iznerviraa HTV1, ama koga se produmav i taka e. Nema lutenje, dojdoa luge od strana da ni kazat kolku ni e losa vlasta. Preteraa so ona prosenjeto, davaat crni romi, a vikaat ova se Makedonci koi prosat. Vlasta ne samo sto industrijata ja unisti, sega i zemjodelieto go unistuva od koe zivee 1/3 od Makedoncite, zemjata navistina krahira.

Se cudam na onie sto gi podrzuvaat SDSM - LDP, zarem ne gledaat deka zemjata im e propadnata, vo bankrot, zosto gi podrzuvaat?! Najverojatno, toa se sitni profiteri, koi dobivaat mali platicki od administracijata, a voedno se mnogu sebicni luge, koi gledaat za sebe, a ne i za 99% od naselenieto vo Makedonija, od koi 70% se siromasni. Zarem za sitnite troski sto vi gi frla SDSM, moi prijateli SDSMOvci, ja zagrozuvate idninata na zemjata i idninata na vasite deca? Pa ako prodolzi da vladee SDSM, Makedonija ke bankrotira i nikoj ne ke moze da ne opravi. Vke vlasta napravi nepopravliva steta, do 1998 godina go uniste celoto stopanstvo, a od 2002 g. navamu go unistuva i ona sto ostana: zemjodelstvoto. Do koga ke gi podrzuvame sopstvenite grobari, grobarite na nasata idnina?
Da bea sposobni SDSM, da znaeja da vladeat i menadziraat so stopanstvoto jas sega PRV ke bev za niv i ke glasav za niv. No, gledam deka stom dojdat na vlast, ekonomijata krahira, a vo takvi crni vreminja, najmnogu se lovi. A sto se lovi? Pa sekoj ke si go najde odgovorot na toa prasanje zosto nema pari, kaj odat parite, zosto nikoj ne investira vo Makedonija i zosto samo laskite firmi bliski do SDSM rastat!

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
bitushanec напиша:
Do koga ke gi podrzuvame sopstvenite grobari, grobarite na nasata idnina?
Се додека иднината си ја гледаме во НАТО и ЕЗ, ќе си ги поддржуваме сопствените гробари. Противниците на СДСМ своите капитални грешки ги направија поради неспособноста да ја разликуваат измамата и поради заслепеноста со истиот курс кој го следи СДСМ.

Факт е дека СДСМ е во определен смисол елитата на македонското општество, единствените кои, покрај образованието и парите, ги знаат и триковите на владеење. За жал, таа елита има негативно генетско наследство - генерации одбирани и расплодувани според еден единствен критериум: да бидат неспособни за донесување сопствени одлуки, идеални слуги и на кои поимот човечко достоинство им е туѓ.

Сите медиуми, сета општествена свест е посветена на негувањето на овој мизерен дух за кој најстрашно нешто е човековата храброст, слободољубивоста и борбеноста. Самозалажувањето и неспособноста да се разликува црното од белото- тоа е болест од која се зафатениинајсилните умови во Македонија.

Излезот не е ни во НАТО ни во лигава опозиција што исто толку колку и СДСМ ќе сака да не одведе во НАТО, и за да ја постигне истата цел ќе се служи со истите средства.

Излезот е во генетски инжењеринг, одгледување на нови генерации луѓе кои ќе бидат во состојба да можат да гледаат во сонцето а да не велат - еве ја Месечината!

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Сликата е сосема реална и хрватската репортажа е многу исправна и точна. Тоа што ни навредува его, сосема друга приказна е. Факт е дека секој 5-ти македонец е на работ на егзистенцијата, факт е дека ромите се тукашни, значи граѓани на Македонија а за странците и тие се македонци зашто така се вика државата, факт е дека од ден на ден се повеке луѓе буричкаат по контејнерите со ѓубре, факт е дека под Кале има ѓубраџиски цигански пазар...ништо од тоа што го кажале не е неточно, а за прием во Е.У. богами свесни сме сите дека е приказна за мали деца.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Хрватите кажаа така као што е.нема шо да не навредува вистината.Освен она со просењето,каде што на снимката од авион се гледа оти се роми.Албанците не се задоволни и со тоа што им е дадено,и тоа е тоа.Ме боли како македонец,ама таа е вистинската состојба.

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
E pa, koj e vinoven za sostojbata vo Makedonija? Ne slusnav od Vas nisto okolu toa

ВМРО

Loved By Few, Hated By Many, Respected By All
Член од
12 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
26
Minatite i segasnata vlast. Tie se vinovni...a i narodot sto sedi i gleda kako go lazat. Abe revolucija!!! Vleguvanje vo parlament i tepanje od opozicija do pozicija!

Член од
24 мај 2005
Мислења
957
Поени од реакции
16
VMRO напиша:
Minatite i segasnata vlast. Tie se vinovni...a i narodot sto sedi i gleda kako go lazat. Abe revolucija!!! Vleguvanje vo parlament i tepanje od opozicija do pozicija!
Не се побивај, народ што седи и гледа, не му е дојдено до револуција.

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
Павел Липранди напиша:
Се додека иднината си ја гледаме во НАТО и ЕЗ, ќе си ги поддржуваме сопствените гробари.
Многу пати сум размислувал за ова и сеуште не сум сигурен дали сме способни за револуционерно "самобитие" или пак и понатаму ќе си го играме орото како што не учеле.

Павел Липранди напиша:
Факт е дека СДСМ е во определен смисол елитата на македонското општество, единствените кои, покрај образованието и парите, ги знаат и триковите на владеење. За жал, таа елита има негативно генетско наследство - генерации одбирани и расплодувани според еден единствен критериум: да бидат неспособни за донесување сопствени одлуки, идеални слуги и на кои поимот човечко достоинство им е туѓ.
За жал многупати оваа дефиниција која горе ја болдирав ми се потврдува пред свои очи. Тоа е воедно и најголемата тешкотија за надминување на проблемот број 1 искажан погоре во првиот дел од постот.

Павел Липранди напиша:
Сите медиуми, сета општествена свест е посветена на негувањето на овој мизерен дух за кој најстрашно нешто е човековата храброст, слободољубивоста и борбеноста. Самозалажувањето и неспособноста да се разликува црното од белото- тоа е болест од која се зафатениинајсилните умови во Македонија.
Уште еднаш точно. Потрошив неколку години за да создадам кадри кои ќе ја продолжат работата онака како што течела многу и пред мене. Онака како што доликува на еден модерен систематски и аналитичен млад ум. За жал мојот оптимизам спласнува. Се надевам дека такви како тебе ќе имаат повеќе можности да го искажат своето прогресивно размислување, да знаете да избалансирате помеѓу дозата на самокритичност и ароганција која неопходно му е потребан на движечкиот погон во државата. Нормално се со цел општата констатација по темава да не постои.

Имаш зелено од мене за постот.

MarthaGraham

Олд Скул
Член од
21 ноември 2005
Мислења
673
Поени од реакции
8
Темава е на место, само ме иритира што, како и секогаш и без исклучок, пак се прави обид да се припише таквата состојба на едната или на другата партија. Па толку ли не сваќате бе луѓе после 16 години дека еден асален човек нема во БИЛО која од постоечките партии. И тие што ги има се толку малкубројни и потиснати што не можат да направат ништо значајно.
И пак, проблемот не е во партиите проблемот е во нас. Убаво кажаа Павел и 606 горе што е проблемот, да не повтарам.
Наместо да идете по кафиња и да се замарате по цели денови овде на форум и во рил лајф колку која партија направила, подобро ќе биде секој да створи индивидуална свест и да почне да размислува со своја глава и да постигне нешто за себе. Тоа е единствен начин државава да тргне напред, зашто логично е секое општество што е збир на освестени и успешни единки да биде успешно како целина.

V

VirtualA

Гостин
Случајно ја начекав емисијата и незнаев дали да се смеам или плачам

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Da plaches, da lipash!

Trebale tie od HTV da dadat malku podlaboka analiza za destruktivnosta i kriminalot na vladeachkata oligarhija koja ja razgradi Makedonija kako drzava, a ne samo da opishat kakva e situacijata.

Poslednive nekolku godini i "slepite" t.e najzakoravenite gi gledaat simptomite na unistuvanjeto na Makedonija, no muva ne gi lazi. Da ne se zanesuvame: se raboti i za nadvoreshna no najmnogu domashna strategija da ja unistat Makedonija.

Mene me chudi deka ima ushte koi ne sakaat da prifatat kako doshlo do "bolesta" i zoshto taa se ushte metastazira. A kje prodolzhi da metastazira se dodeka golem del od narodot e "kupen" i se shlepa na drzavni jasli, usno mu gi obrabotuva testisite na Branko i negovata kamirila koja uspat ja vklucuva i oopzicijata, i kjuti za da ne bilo polosho. Dve milijardi dolari vo 1998 eeeeej ...... i ushte se chudat namesto da go sprchkaat toj vo najnapred, zoshto ribata od glavata smrdi.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
He ,he....kakov buljuk na FYR-ovci....i da places i da se smees isto ti se faka.....ne pomaga veke ni genetskiot inzinjering...nema vreme :):):)!!!

Член од
30 април 2005
Мислења
361
Поени од реакции
21
А бе, Хрватите се тешат со нас. Као - видете има и бетер од нас, затоа ќутете и трајте. Се е пропаганда.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Koga sme kaj HTV -- sheikot Ibrahim al Saleh, imam na dzamijata Omar ben al Hatab vo Tripoli, i verski vodach na sunitite vo Liban -- izdal fatwa i gi osudil na smrt site shto gi objavile karikaturite za Muhamed vkl. gi i izdavachite na zagrebskiot vesnik "Nacional".

Sheikot kje bide intervjuiran od strana na zagrebskata TV vo emisijata "24 saati". Ovoj majmun se drznal da im poracha na hrvatskite mediumi da uchat tolerancija od muslimanite. Rekol deka smiruvanje na situacijata ne doadja vo predvid se dodeka Zapadnite zemji zakonski ne go reshat pashanjeto kako go "tretiraat" Muhamed.

"Danas smo saznali da je karikature objavio i jedan hrvatski list. Svi muslimani svijeta, a posebno suniti to smatraju najavom rata protiv muslimana. Takav kulturni rat protiv muslimana držimo istim kao i pravi rat. Zbog toga ne vidim da se stanje smiruje, nego nažalost sve više eskalira."

"Islam nas je obavezao da poštujemo Isusa i da ga ne vrijeđamo i mi nikada ne stvaramo razlike između Isusa i proroka Muhameda. Uzajamno poštivanje muslimana i kršćana je jedina garancija za suživot i mir."

"Mi muslimani suniti svakoga tko vrijeđa proroka Muhameda automatski osuđujemo na smrt. To je sveta obaveza i fetva se nikada ne može skinuti. Zbog toga smo mi suniti bili najglasniji i najratoborniji u tim demonstracijama nakon objave karikatura. Ne možete vjerovati kako je proključala krv u mladim muslimanima. Najviše nas je razljutilo što su nakon danskog lista i ostale novine na zapadu objavile te karikature."

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Претпоследна емисија на ХТВ за Македонија беше интервјуто со Агим Красниќи а сега ова!? Секаде има негативности во една држава можеа и нешто позитивно да дадат. Како божем Загреб да нема цигани и сиромаштија. Јас мислам да направиме емисија за тоа како живеат Србите во Славонија или Ромите во Загреб?

Kajgana Shop

На врв Bottom