Соработка со соседите !

Никсън

бамбуча
Член од
12 октомври 2007
Мислења
283
Поени од реакции
0
Ако се разписвахме на това което получаваме, и п'тишта и здравеопазване и образование штјаха да са на европејско ниво. Но сбед като половин Б'лгарија, за Македонија не знам, се разписва за 180 лв, а взима 500 и с'ответно плашта дан'ци на база 180 лв е објаснимо с'стојането ни. Това като офтопик

Иначе в'зможностите за т'рговија между 2-те страни са отлични, на п'рво мјасто сходност на езиците и близост, но основен проблем поне за мен са лошата инфраструктура, липсата на модерни транспортни коридори, а и отскоро сериозен проблем са визите. Прис'единителните фондове и програмите на ЕС за транспортни коридори веројатно ште облекчат п'рвитедва проблема, но за третија не знам.:nesum:
 
Член од
14 септември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
0
е ти п'к

е ти пак по католик от папата излезе. Со тез крадливи политици го предпочитам парето во раката, отколку по фондови и незнам што за след 35 години! Ајде де, па по цел свјат да лажеш даначните е вапрос и на гордост и на успешност.
 

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
E gledate kako ide muabet lizga koa nema politika ?

Samo taka domakinski

I kolku rekovte edna garsonjera u sofija mesecno e da se zakupi ?

i deloven prostor do 20 m2 ?
 

Никсън

бамбуча
Член од
12 октомври 2007
Мислења
283
Поени од реакции
0
В'в Варна е около 180-200 евро гарсониера близо до цент'ра. В Софија пак толкова. Всичко е относително, зависи от разположение, обзавеждане и много други. Ако си заинтересуван от конкретни цени, пот'рси в Интернет, например www.imoti.bg . За цените на т'рговски парцели нјама средна цена, всичко зависи от разположението
 
Член од
14 септември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
0
Сега...

Купуване: гарсониера кај мен (Изгрев, до руската амбасада) во стара зграда(20год) от 50 кв.м е тачно 50 000 (хилјади) евра.
Во студенскиот град - е око 500-550 евра квадратот, ама без ништо.
Во Лјулин е око 450-500 евра. Говорим за ново строителство.

Наемане - различно, нај-веке од оно, шо е унутар (лукс и т.д), местото веке не е на први план. Инак око 250-300 евра е добар двособан стан, со намештај, чист и така.
Ама не сам сигурен много, зашто живим во мој...
 

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Kako mislis toa bez nisto u studentski grad nenamesten ama so parno so stekeri ?

I kolku e tamu da se iznajmi stan ?

Ako znaes znaes ako ne znaes pak ok
 
Член од
14 септември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
0
аха

Братучед ми си купи тамо новограднја - комплект све е, централно грејане+возможност за газ, а инак ке питам и утре ке ти го кажувам за наема колко е гарсониера и двособан тамо, сега ке те излажа...
 

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Fala fala mislam ne e itnomene cisto informativno mi e dal moze da se namiri ...nali taka

I da Vi pojasnam nesto jes da sum Vi dal na site crveni i sve toa ama ne Ve mrzam jas , se dur ne pocnete da mi rchkate Srbija i politiki sve drugo moze

Dogovoreno bujrum na forum ima edno chudo temi ne e samo politika ...iam nesto i u sex , ljubov , muzika smeeenje nali e taka ?
 
Член од
30 јули 2007
Мислења
352
Поени од реакции
3
Па...Европската унија освен добро, донесе и малку зло нели? Луѓето од пограничните области и од наша и од ваша страна се жалат на опаднатиот обем на бизнисите предизвикан од визниот режим кој моравте да ни го воведете. Почнувајќи од препродавачите кои работат на црно, па се до бизнисмените.
А дека сме на скоро исто сиромашно дереџе, тоа е факт.
Jas go ochakvah tova zlo. Beshe jasno che cenite shte stanat dvoini i te pochti stanaha. A zaplatite se uvelichiha s 20%. Sami napravete izvodite za kachestvoto na jivot. A otnosno vizite to ne zavisi ot Bulgaria a ot EU a te iziskvat strog kontrol na krainite si granici a nie sme takava. Mislja che sme napravili vsichko za da vi ulesnim sepak BG viza mai se vzima po lesno ot Grucka viza? Sega nekoi da ne kaje che sum nacionalist i obijdam makedoncite, tova ne e taka, shte govorja hipotetichno: mnogo hora opliuha idejata za konfederacija mejdu BG i MK no konfederacija znachi che vseka ot teh si zapazva svoite prezidenti i sobstveno upravlenie nali? Edinstvenoto koeto se promenja e che tazi konfederacija shte pozvoli za podobro ikonomichesko razvitie i v dvete oblasti i MK vednaga vliza i v NATO i v EU i dvete strani si reshavat problema s malcinstvata. Tova e samo hipotetichno molja ne me opliuvaite a mislete. Vse pak trebva da se raboti za podobra srabotka i bez konfederacija zashtoto mnogo v BG a i v MK ne ja sakat.
 
Член од
1 февруари 2007
Мислења
183
Поени од реакции
0
Spasot na Bugarija i Makedonija se zemjodelieto, lugeto (specijalcite) i turizmot. Toa se nestata koj treba da bidat najrazvieni. Mislam deka i vladite na dvete drzavi toa veke go znaat.
 

Никсън

бамбуча
Член од
12 октомври 2007
Мислења
283
Поени од реакции
0
Нај-добре за развитие на икономическите вр'зки, културните вр'зки и туризма в региона е приемането на Македонија в ЕС. Оттам натат'к всички предпоставки за успешен бизнес са налице - Единна валута - ЕВРО, единен европејски пазар, обшта европејска икономическа политика, отпадане на двојно дан'чно облагане. Това, според мен, е вернијат п'т за бизнеса, а не федерации, конфедерации и т.н. Особено трјабва да се наблегне на отчајваштата инфраструктура и в двете д'ржави, както и на с'здаването на закони, благопријатсвашти привличането на чуждестранни инвестиции и откриване на нови работни веста. Смесени Б'лгаро-Македонски дружества, с'што ште спомогнат за подобрјаване на икономическата обстановка. Аз с'м оптимист, че това ште стане.
 

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.343
@Михаел Димитров:
Очигледно не си ме разбрал, за визите реков дека МОРАВТЕ да ни ги воведете. Значи, не по ваша желба...
И треба да се работи што повеќе на економски план помеѓу двете држави. Тука сум наполно согласен.
@Никсон:
И јас сум оптимист во врска со нашиот влез во ЕУ и НАТО, иако овие нашиве т.н. политичари некако како да незнаат што да прават околу тоа. Читај на Политика и ќе ти стане јасно што мислам. Македонија во ЕУ, имајќи во предвид дека и Бугарија е во ЕУ ќе придонесе за значаен развиток на трговијата, идеи и капитал меѓу нас, што е всушност и основата на самата ЕУ.
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Претставници од Бугарското министерство пред околу еден месец беа во Албанија каде со колегите од министерството за транспорт и врски дискутираа околу пругата која ќе ги поврзе Бугарија и Албанија - и нормално ќе минува низ Македонија.

Се работи на заеднички проект на двете земји (без Македонија :pos: која досега не покренала иницијатива) кои ќе бараат од ЕЗ да одвои средства за да се изгради оваа важна железничка линија.

Во кратки црти, Албанците и Бугарите ќе ни направат пруга.
П а ко ќе видиш и нема многу за изградба кај нас, пругата на истој до кај прива паланка е скоро, а мислма дека остануваат уште некои 20 километри до буигарска граница, а на запад прига има до кичево што значи уште малку има да се направи преку дебар за да се поврземе со албанија, ама јас колку што сум запознаен овие два кратки дела заедно се сепак пократки од тоа што бугарија треба да го направи од Девебаир а и Албанија до Дебар. Така да убаво они си се договараат бидејќи тиа имаат најмногу за изградба. А што се однесува до мене, според мене треба да се изгради уште една паралелна пруга север југ , посел преку битола да се поврзе со лерин, пругата од кочани да врти, низ источна македонија преку струмица и пак до линијата север-југ и пругата од кичево да се продолжи преку охрид, ресен па до битола, е тогаш ќе заличи железничката инфраструктура на нешто.

Shokolad Milka e kum 0.80 EURO
Во германија чоколадо Milka чини 0,65 евра, добро сега кај нас е малку поскапо, чинам слично ко кај вас.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom