Соработка со соседите !

• Креатор на темата Креатор на темата Columbus
  • Време на започнување Време на започнување
Srednata zaplata e okolo 150 EURO a 1kg sirene e gore-dolu 5 EURO. Ne sluchaino horata protestirat. Sega v BG edin shofior zima 600-700 EURO a edin daskal 150-160 EURO :uvo: !

Дај други информации нема само сирење да се јаде , колку е кирија , цени на струја , вода, парно такви секојдневни домакински работи кажуј

Ооо, за сиренето сега научавам - аз почти не пазарувам и да си признаја не знаех че е станало толкова ск'по. Абе голјамо поск'пване последните месеци.
Просечната плата - зависи к'де. В Софија е по-висока, в провинцијата е по-малко, но п'к и Софија е нај-ск'пија град /хм, като се замислја мај Варна е по-ск'п/. И в Македонија сигурно нај-хубавите плати са в Скопие?
Мислја че последно се говореше за 327лв за м. август. Учудих се че е толкова малко, но то си има објаснение /газдите не декларират реалната плата за да не плаштат социални/. Имам позната, којато по договор получава 300 лв., а истинската и плата е 600лв. + премии.

Дај други информации нема само сирење да се јаде , колку е кирија , цени на струја , вода, парно такви секојдневни домакински работи кажуј

Ск'по е. ште ти кажа само за нјаколко нешта - кабелна тв - 25 лв. /12,5 евро/, но това е заштото приемам цифрова тв с'с 120 програми, иначе е 10 евро. За GSM плаштам 20-25 евро, 11-12 евро домашен телефон. Интернет -ADSL /2048 Kbps/ - 15 евро. Вчера си купих риза от Esprit - 40 евро.
Преди време на морето се запознах с момиче от Белорусија. Не можах да повјарвам каогато ми каза че за наем на жилиштето, струја, телефон, вода и газ плашта нјакакви символични суме - около 80 долара. Все оште си мислја че не с'м ја разбрал както трјабва :pos2:

какви премии

??

значи по тебе просек е 300 евра негде па не ее лошо

а кирии , месо , јајца

со колку пари се прехрануе нормален цоек таму месечно ?

Ами за премиите и не знам.
Добре, не е в'зпитано да се говори за пари, но ште кажа мојата плата - . . . евро. Мислја че са малко, но както казва един пријател - парите никога не стигат - на един за хлјаб, на друг за самолет.:wink:
Сетих, се - понеже ме м'рзи да пиша едно по едно - праштам ти линк с цените на една от веригите супермаркети

http://www.piccadilly.bg/adv.php?open=165&town=3

това е каталог - разгледај нјаколкото страници
мислја знаеш, дека 1 евро = 2 лева.

Апропо, нјакој ште каште ли какви са с'штите цени в Македонија? И молја, в евро, че не мога да се оправја с денарите :helou:

Од она што го видов од линкот, цените се и во Македонија тука некаде, +/- некој денар, но занемарливо...
Па не беше толку далеку времето кога бевте мноооогу поевтини од нас...
мх, мх, мх...Луканка ми се јаде...

Колко е цената на интернет при вас на месец без значение колко данлоунд правиш?

Pri vas kolko e srednata mesechna zaplata? A inache pri nas kraveto sirene e 5 EURO a ovchoto e poveche. Lukankite sa po 8-9 EURO "Banski Starec" na kg. Jajcata sa po 0.10 EURO na broika a rakija i za 3 EURO she si zemesh. Shokolad Milka e kum 0.80 EURO kolata e 1 EURO bilet za gradskijat transport e 0.35 EURO. V nashto semeistvo sme 4 choveka za tok davame okolo 60-70 EURO za voda e malko - 10ina EURO za net 17 EURO za kabelna 7 EURO. Za hrana otivat mnogo. Az harcha pone 200 EURO za jadene. Tozi mesec ako si gi broja proteinovite vafli aminokiselinite kreatina i tribestana (ne se smeite taka trebva) samo te sa kum 350 EURO ama to sega e taka zashtoto sum na steroidi i trebat mnogo neshta. Ako roditelite mi beha uchiteli shteh da si umra gladen.

Официјална просечна плата е околу 220-230 евра. Јас како млад домаќин по дома сметките ми одат вака:
Струја: 15-20 евра, а зимата, бидејќи се грејам на струја околу 70 евра.
Вода 10 евра
Телефон (фиксен) 15 евра
Телефон (мобилен) јас и невестата заедно околу 20 евра
Интернет 256/128 kbps со неограничен download 12 евра
Кабловска телевизија 5 евра
По колата во просек околу 30 евра а ако имам нешто сервис и повеќе, а одвојувам нешто и за проектот реставрација одвреме навреме кога има.

С'штите са цените и тука в'в Б'лгарија, като изклјучим Интернета, којто е по-евтин. Проблема е в голјамата пропаст между доходите в Софија и останалата част на страната, както и между д'ржавнијат и частнијат сектор. Много мои пријатели не биха работили в Софија за под 300 Евро, но в провинцијата заплата от порјад'ка на 180-190 Евро е нормална, като над 300 евро вече се смјата за добра заплата. Това лјато цените, особено на хранителните продукти се покачиха драстично, като нјакои храни спрјамо миналото лјато са скочили двојно. Заплатите се качиха, обаче, само с 10-15%:toe:

Па...Европската унија освен добро, донесе и малку зло нели? Луѓето од пограничните области и од наша и од ваша страна се жалат на опаднатиот обем на бизнисите предизвикан од визниот режим кој моравте да ни го воведете. Почнувајќи од препродавачите кои работат на црно, па се до бизнисмените.
А дека сме на скоро исто сиромашно дереџе, тоа е факт.

Baasii

Нормалан разговор као суседи?!?! Или санјам или сам негде во друг форум. И оште нема навреди и закани... Работата ептен стана зле, ами сега ке треба да се лупам со женката... ама ако ме надвие и она...ужас.

А се то су вистини. Ама не кажуват наш'те, дека статистиката (националната) смета, че за нормалната издржка по глава за месец е око 350 лв, а минималната плата - 180 лв.
Ами и аз месечно се разпишувам срешту 6.. евра, ама разходи имам за близу 1000, е сега не питајте за разликата, исто е шо го мислите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom