Соопштение за обложувачите

• Креатор на темата Avenger99
  • Време на започнување
Член од
8 септември 2011
Мислења
3.675
Поени од реакции
2.622
Лимитот бил 5000 - цитирам ...
Код:
Членот 55  се менува и гласи:
“По исклучок на одредбите од член 54 од овој закон, данок на доход за добивките од општите игри на среќа не се плаќа, ако поединечната исплата на добивката не го надминува износот од 5.000 денари.
Ако поединечниот износ на добивката е поголем од износот утврден во став 1 на овој член, данокот се пресметува врз целиот износ.”
Да ама кладилниците не се рачунат тука, не ги ставаат во игри на среќа, така мислам.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Код:
“По исклучок на одредбите од член 54 од овој закон, данок на доход за добивките од општите игри на среќа не се плаќа, ако поединечната исплата на добивката не го надминува износот од 5.000 денари.
Ако поединечниот износ на добивката е поголем од износот утврден во став 1 на овој член, данокот се пресметува врз целиот износ.”

Не е ова. И јас го прочитав е и се понадевав, но добивките од кладилница се ставени под друга ставка, не се општи игри на среќа.

Веројатно се под ставката ни се може да ве работиме како сакаме. Инаку, претставници на Спортлајф биле во министерството за финансии да се жалат, и добиле арогантен одговор дека ако сакаат од министерството, можат и 70% данок да стават.

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
Код:
Не е точно ова мислам , имаш линк ?
Од кладилниците викаат СЕКОЈА ПОЕДИНЕЧНА добивка.
--- надополнето: 8 јануари 2014 во 00:42 ---
Веројатно се под ставката ни се може да ве работиме како сакаме. Инаку, претставници на Спортлајф биле во министерството за финансии да се жалат, и добиле арогантен одговор дека ако сакаат од министерството, можат и 70% данок да стават.
:facepalm:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не е точно ова мислам , имаш линк ?
Од кладилниците викаат СЕКОЈА ПОЕДИНЕЧНА добивка.
--- надополнето: 8 јануари 2014 во 00:42 ---

:facepalm:

Сериозно, им рекле дека нема за што да се жалат, затоа што не ги даночат нив, и дека ако ги налутат и 70% данок можат да стават.

Немам зборови да опишам кој дебили се на функции во оваа држава.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Не е ова. И јас го прочитав е и се понадевав, но добивките од кладилница се ставени под друга ставка, не се општи игри на среќа.

Да и во игри на среќа уплатуваш да речеме 50ден за да добиеш 100.000 денари или слично, додека ова со кладилнициве е многу различно.
Прати ова, ако уплатам 100 евра, добијам 115, на грујо ќе му дадам 11,5 а јас ќе заработам 4,5. Нема логика.
Инаку тоа со државна кладилница ти држи вода, све е можно во Македонија.

R

Rigel Kent

Гостин
- Предложените измени во член 54 и член 55 согласно Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за персоналниот данок на доход претставува негативен преседан во европската правна пракса и истовремено кршење на основните правила на Лисабонскиот договор кој е неофицијален устав на Европската унија, како и многуте директиви на ЕУ кои изразито забрануваат двојно оданочување и нерамноправна – монополска позиција на една група во однос на друга, велат од АСОМ.
Посочија примери од европско законодавство каде во поголем број држави, кога се оданочува добивката, се применува оданочување на износот на добивката над одредена сума. Таа сума се движи од 500 евра па нагоре, а најчестиот праг за оданочување на добивката е меѓу 3.000 и 4.000 евра, бидејќи тоа е како што велат, реално најниската сума која претставува вистинска добивка на овој тип на игри на среќа.
Токму заради ова , законот ќе падне на Уставен суд .

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199

Ах бе дете, дете.

Кој уставен суд? Во Македонија има само една власт, извршната, која истовремено е законодавна. Судска власт не постои.

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
Сериозно, им рекле дека нема за што да се жалат, затоа што не ги даночат нив, и дека ако ги налутат и 70% данок можат да стават.

Немам зборови да опишам кој дебили се на функции во оваа држава.
Спортлајф вработува околу 1000 луѓе, 1000 семејства ќе бидат засегнати.Ако не паднат овие морони у скоро време Македонија ќе се изучува во иднина во книги како редок пример на држава во Европа во 21 век.
--- надополнето: 8 јануари 2014 во 00:49 ---
:pos:

R

Rigel Kent

Гостин
Ах бе дете, дете.

Кој уставен суд? Во Македонија има само една власт, извршната, која истовремено е законодавна. Судска власт не постои.
Не сум дете , инаку Уставен суд сеште не е под партиска власт на ДПМНЕ.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Инаку тоа со државна кладилница ти држи вода, све е можно во Македонија.
Којотите намирисаа крв. Гледаат дека се вртат големи пари во кладилниците, и проработе логиката, а зошто ние не би ги зеле сите овие пари?

Само ме чуди тајмингот на законот, бидејќи е антипопулистички, а се ближат избори. Мислев дека ќе истуркаме до Март, но изгледа ситуацијата станува критична.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не сум дете , инаку Уставен суд сеште не е под партиска власт на ДПМНЕ.

Дете си за мене. ;)
--- надополнето: 8 јануари 2014 во 00:53 ---
Спортлајф вработува околу 1000 луѓе, 1000 семејства ќе бидат засегнати.Ако не паднат овие морони у скоро време Македонија ќе се изучува во иднина во книги како редок пример на држава во Европа во 21 век.
Мислиш дека некому му е гајле за 1000 семејства?

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Можете да ни ја зголемете струјата , можете да ја зголемете цената на нафтата , можете да манипулирате, лажете и корумпирате по државата , можете да ме казнете ако купувам на пишанка или ако сушам гаќи на тараса , можете да ми го уништете живото со тоа шо ќе ме направете роб на банките, религијата , политичкиот систем и дипломатијата , можете да ми зимате данок на ергенство, дишење и работа , АМА НЕ МИ ЈА ЧЕПКАЈТЕ КЛАДИЛНИЦАТА !!!
Ама да ми зимате 10% данок на цела добивка без обзир на уплата , да градете споменици и да ги позлатувате јајцата на Букефал со мојта пот , време и мозочна активност инвестирани у саати,денови, недели дремејќи пред билтен и монитор со цел данајдам 3-4 утакмици за да направам некоја ситна добивка ??? МА ИДЕТЕ У КУРАЦЦЦЦЦ !!!!!!!!!!!

ОВОА Е МАКЕДОНИЈА !!!!

( наместо меч , треба да држе пенкало и билтен , ама не ме бива ногу за фотошоп :D )

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.520
Поени од реакции
29.016
Дете си за мене. ;)
--- надополнето: 8 јануари 2014 во 00:53 ---

Мислиш дека некому му е гајле за 1000 семејства?
Па пред избори тие семејства носат одприлика 2000 гласови, збориме за Спортлајф. Каде се останатите кладилници тука губат многу гласови. Нема логика ова шо го праат али ај им се може.

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
Најефикасно решение е кладилниците да престанат да работат една недела во знак на протест.Тешко ќе натераш и да им објасниш на пензионерите дека треба да ги бојкотираат кладилниците.

Kajgana Shop

На врв Bottom