Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
Член од
8 август 2013
Мислења
1.284
Поени од реакции
1.982
... види, во себе веруваш што пишуваш или ова за други да читаат? еве да се потсетиме на нашите визионери кои многу нешта однапред ги предвидиле во вид на хумористичен скеч, еве го нашиот „Зоран“.

...ако е пишано да немаме држава, нема да ја имаме, уосталом 20 милиони курди немаат држава, а што пак сме ние со 2 милиони, ама ако е пишано да имаме држава, на глава да дубите џабе ви е напорот да ја растурите, нит Албанците од Албанија ве сакаат, нит ЕУ, само америте ве користат за „прљави посао“, сами не можете да функционирате, ДНК не ви дозволува, најмалку десет генерации ви треба за мала промена во ДНК_то!
Vaka, te respektiram zaradi slikite vo Camel toe :D, no ovde mnogu promashish. Jas 60% od godinava go imam nadvor od Makedonija i 40% go imam vo Makedonija i toa shto to go kazhuvam tie od moi licni iskustva. Ne kazhuvam deka nema isklucoci od ova shto vie go kazhuvate no mnogu mnogu mnozistvo e toa shto Albanicite od Makedonija sekade na svetot se prezantirat kako Albanci od Makedonija.

Primer ti e Ezgjan Aliosvki, covekot sekade se prezentira kako Albanec, ne znae nitu edna bukva od makedonskiot jazik, i toa Albanec od Prilep, a zamisli albanec od Tetovo :)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.951
Поени од реакции
34.306
Не вие, туку меинстрим медиумите вашите криминалци ги претставуваат како „Македонци“.
Тоа е поентата. До таму е дојдена работата да на запад за обичниот човек (кој не разбира многу) „Македонец“ е станат синоним за спеицифичен тип на криминалец.

Последно уредено:
Член од
28 јуни 2018
Мислења
801
Поени од реакции
967
Секако тоа не било нормално и морало да се реагира... Ама не се реагира, додека ти и твоите се фаќате за Гоце Делчев и комитски носии - ВО МАКЕДОНИЈА.
Иронијата е голема ама таквите како тебе с(т)е дебелокожци, мува не ве лази кога ви посочуваат.

Ќе реагирале они и кај Шќиптарите за УЧК балистичките носии... Аха да, како беше она - you talk the talk, but do you walk the walk?
koi se toa ja i moite? koj se fakja za Goce Delcev?

treba edna neutronska na balkanov po se izgleda, sve e otideno upm...

mesto da sankcionirame pronazzi uck balisticki provokacii, plus zadojuvanje i iskoristuvanje na deca, namesto da se reagira deka albancite se odnesuvaat necivilizirano, nie tuka se zalime zasto istoto nekoj go zabranil ama kaj nasite...

pa ako odime so taa logika, togash i ti si ist so albancite. ti kako reagirashe be na toa sto pravele alb? nikako - sakase i ti istoto da go pravis... znaci za tebe se e OK so UCK, se dodeka nikoj ne te sprecuva da si ja stais baretkata crna i da odis so konjot na pohod do Krusevo. eej nivo na razvoj ama ucitelke vidi albancite praeja zasto da ne moze i ja da praam slicno kme kmee

ironijata e golema da - se dodeka ima free pass za crni beretki, nesto ke te pitam babo i slicni novokomponirani selski raboti - nema ni zbor za UCK po priredbi...

i toa zamisli vo Aerodrom kao gradskata opstina of lelee... pa roditeli kje se bunele barale vonredna roditelska, kje se zalele vo opstina... za greota
Автоматски споено мислење:

Primer ti e Ezgjan Aliosvki, covekot sekade se prezentira kako Albanec, ne znae nitu edna bukva od makedonskiot jazik, i toa Albanec od Prilep, a zamisli albanec od Tetovo :)
kako be ne znae nitu edna bukva - od kade vakvi primeri koj te lazese XD

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.951
Поени од реакции
34.306
pa ako odime so taa logika, togash i ti si ist so albancite. ti kako reagirashe be na toa sto pravele alb? nikako - sakase i ti istoto da go pravis...znaci za tebe se e OK so UCK, se dodeka nikoj ne te sprecuva da si ja stais baretkata crna i da odis so konjot na pohod do Krusevo. eej nivo na razvoj ama ucitelke vidi albancite praeja zasto da ne moze i ja da praam slicno kme kmee

ironijata e golema da - se dodeka ima free pass za crni beretki, nesto ke te pitam babo i slicni novokomponirani selski raboti - nema ni zbor za UCK po priredbi...

i toa zamisli vo Aerodrom kao gradskata opstina of lelee... pa roditeli kje se bunele barale vonredna roditelska, kje se zalele vo opstina... za greota
Не бе билмез, тоа значи дека овде разум и културно однесување докажано не поминуваат и само билмези, ботови и петтоколонаши селективно ги применуваат исклучиво врз мнозинството. Инаку Шќиптарите самите по себе не се проблемот, тие се симптомот. Исто и таквите како тебе и вие сте симптом. Симптоми не се лечат, болест се лечи а симптомите потоа ги снемува.

mesto da sankcionirame pronazzi uck balisticki provokacii, plus zadojuvanje i iskoristuvanje na deca, namesto da se reagira deka albancite se odnesuvaat necivilizirano, nie tuka se zalime zasto istoto nekoj go zabranil ama kaj nasite...
Биди курназ и прво иди во Арачиново да санкционираш, не во Центар. А таа директорката на училиштето сега како докажано „способна“ веднаш да се премести во Грчец, или така некаде, во Кондово, Сарај, Арачиново, за и таму да ги продолжи успешните борби против национализмот во една ваква убер демократска и поле-за-културни-битки средина, како македонскава.

Член од
28 јуни 2018
Мислења
801
Поени од реакции
967
Не бе билмез, тоа значи дека овде разум и културно однесување докажано не поминуваат и само билмези, ботови и петтоколонаши селективно ги применуваат исклучиво врз мнозинството. Инаку Шќиптарите самите по себе не се проблемот, тие се симптомот. Исто и таквите како тебе и вие сте симптом. Симптоми не се лечат, болест се лечи а симптомите потоа ги снемува.

Биди курназ и прво иди во Арачиново да санкционираш, не во Центар. А таа директорката на училиштето сега како докажано „способна“ веднаш да се премести во Грчец, или така некаде, во Кондово, Сарај, Арачиново, за и таму да ги продолжи успешните борби против национализмот во една ваква убер демократска и поле-за-културни-битки средина, како македонскава.
Jas nemam mok da sankcioniram za zal, samo moze da posocam sto e normalno i civilizirano a sto ne. I si posocuvam.

Ti si toj na koj ne mu smeta i vo slucajov ti ne se bunis protiv toa albancite da si praat sto sakaat, se dodeka ti mozes da im stavas beretki na deca vo gradinka. Ti smeta nekoj sto ti posocil deka nema selski raboti i gluposti vo gradinka, ne ti smeta UCK i OK si so toa.

Pa uste kurnazi bilmezi drn drn... Za greota...

Tacno toa e problemot vo MK-takvite kako tebe... Ne da se posoci pravilno problemot i da s3 resi, tuku samo da se isteraat nekoi selski raboti... Primer dui vrabotuvale na angro, daj i nie... Sdsm kradele, aaa ama i Vmro ko bilo kradele... Ne moze beretki na deca, aaa zasto ama i albancite praat isto...

Decana ne znaat da citaat da pisuvaat, najslabi rezultati imame, ne znaat brojki da soberat ama ne, baretkata crna sto ne im dale da ja nosat odma vonreden roditelski sobir...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.951
Поени од реакции
34.306
Jas nemam mok da sankcioniram za zal, samo moze da posocam sto e normalno i civilizirano a sto ne. I si posocuvam.

Ti si toj na koj ne mu smeta i vo slucajov ti ne se bunis protiv toa albancite da si praat sto sakaat, se dodeka ti mozes da im stavas beretki na deca vo gradinka. Ti smeta nekoj sto ti posocil deka nema selski raboti i gluposti vo gradinka, ne ti smeta UCK i OK si so toa.
Tрет пост по ред правиш некои проекции кои врска немаат со реалноста. Јас не реков дека ми смета или не ми смета Шќиптарите што прават. Само посочив на лицемерите како тебе кои посочуваат само на „проблеми“ кај мнозинството. Глумиш некоја наводна рамноправност, но каде го критикуваш малцинството? Никаде. Ама кога се работи за мнозинството веднаш се најде за повикан да јадеш бурек.

Пар сугестии:
- нашите сограѓани Шќиптарите (значи не Шиптаpи туку Шќиптари) почитувај ги и нарекувај и спoред нивниот етноним како што самите себе се нарекуваат
- истражи во македонскиот речник што е билмез, можеби има и слика од тебе таму

Decana ne znaat da citaat da pisuvaat, najslabi rezultati imame, ne znaat brojki da soberat ama ne, baretkata crna sto ne im dale da ja nosat odma vonreden roditelski sobir...
Aj поштеди ме од крокодилски солзи, и ако искрено си загрижен (што не си) иди и жали се за нефункционалноста на системот и на образованието - НЕ ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ И ЗА НОСИИ

Член од
28 јуни 2018
Мислења
801
Поени од реакции
967
Tрет пост по ред правиш некои проекции кои врска немаат со реалноста. Јас не реков дека ми смета или не ми смета Шќиптарите што прават. Само посочив на лицемерите како тебе кои посочуваат само на „проблеми“ кај мнозинството. Глумиш некоја наводна рамноправност, но каде го критикуваш малцинството? Никаде. Ама кога се работи за мнозинството веднаш се најде за повикан да јадеш бурек.

Пар сугестии:
- нашите сограѓани Шќиптарите (значи не Шиптаpи туку Шќиптари) почитувај ги и нарекувај и спoред нивниот етноним како што самите себе се нарекуваат
- истражи во македонскиот речник што е билмез, можеби има и слика од тебе таму

Aj поштеди ме од крокодилски солзи, и ако искрено си загрижен (што не си) иди и жали се за системот и за образованието - НЕ ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ И ЗА НОСИИ
tret post po red ti si pravis nekakvi proekcii koj na koja strana bil.

Jas samo posociv deka ne e mesto na crni baretki i koreografii vo gradinka. ima decata sto treba da naucat tamu, sigurno ne crni baretki i bedzovi so komiti. Isto taka, navistina ne e vo red da se vonredno organiziraat roditelite, pa opstinata, pa ti rekov mi rece ostali selski raboti. Sto ne se organiziraat roditelite primer da pogledaat sto im jadat decata vo gradinki/skoli, sto ne se organiziraat da iscistat okolu gradinki, da zasadat drvca i slicni popametni raboti...

Plus vo sekoj post se gleda mojata kritika na UCK i slicni kretenizmi sto gi ima kaj shqipetarite... kaj tebe toa kaj niv se gleda kako PASS za istoto i kaj nas da se pravi. zemi procitaj ako ne si videl ubavo.

par sugestii za tebe:

- doma da im vikas bilmezi
- da si nosis zaklucoci za sebesi, ne za drugi dali glumele, dali bile zagrizeni i slicni subjektivni proekcii spored tebe
- crna baretka i bedz komiti ne se NOSIJA ahahha, zemi procitaj malce nekoja kniga vekje ako si Makedonec i se gordees so toa barem znaj sto e pravilno. Eve kje ti pomognam iako ne treba. Odi kaj ovie reci im da ti daat nekoja skripta/prezentacija pokratko nesto da podnaucis malce https://iea.pmf.ukim.edu.mk/tabs/view/c19eb57f80241c32ea4b051e5f914ae5

Eve go postot i tockite, posoci sto od toa sto go napravila direktoricata ne e OK. Jas skoro so se se slozuvam osven so prvata tocka - ne treba ich pesnata, a ne vo skratena verzija. Plus ako vekje se krati sto e pak nekoja selska rabota, togash sigurno ne kratenje na Goce Delcev, teska glupost. Ama drugoto si e OK...

eve utre e petok, da vidime dali nesto ke se sluci - dali kje se radikaliziraat roditelite, ili e samo sekoe cudo za 3 dena...

• Директорката на градинките „Срничка“ не дозволи изведба на македонската песна „Нешто ќе те питам бабо" или побара изведба на песната во скратена форма без стихот каде се спомнува Гоце Делчев, се вели во писмото до медиумите на вработени во градинката.
  • Таа ја забранила и кореографијата за оваа песна, црни беретки со беџови со натпис „комити“, се вели во писмото.
  • Родителите побарале вонредна родителска средба но таква не била одржана. Во петок ќе се видат со луѓе од општина Аеродром.
  • „Градинката ќе биде транспарентна и прогресивна установа од која ќе бидат задоволни детето, родителите и воспитниот кадар и која перманентно ќе гради партнерски односи со семејството и локалната средина“, пишала на сајтот на градинката директорката Алексадра Јелиќ Исаиловска која во 2020-та година добила Опомена од Министерството за труд и социјална политика заради неспроведување на одредбите за работно време.
Од утре исто вака и во албанските школи, немало да има кореографии со УЧК.
Со граѓански-национализам нема трте-мрте.
Edit: neli si za Goce Delcev, togash gledaj go ova kako pole za kulturen natprevar, a ne odma skokovi da pravis so bilmezi milmezi kurnazi i slicno :ајнапиво:

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.430
Поени од реакции
9.079
@Constrictor, дали на времето ви пречеше капа титовка и пионерска марама на првооделенците? Нешто не се сеќавам дека се буневте тогаш?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.430
Поени од реакции
9.079
i togash se bunele lugje, ama rezim...
Некоја учителка или учител дали се побунил да не ги води првачињата да бидат пионери и да не пеат песни за Љубичице бела?

Член од
28 јуни 2018
Мислења
801
Поени од реакции
967
Некоја учителка или учител дали се побунил да не ги води првачињата да бидат пионери и да не пеат песни за Љубичице бела?
Pak istoto... Pa nikoj ne vika deka togash bilo OK...
Ne vi ja razbiram logikata, ako tie praele OK e i nie da praime???

Fakticki vam vi e mentalitetot ist - ili da se slavi tito ili todor aleksandrov... Vazno da se pee za nekoj, ne e vazno drzavata sto e trula

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.951
Поени од реакции
34.306
Јас тебе не те ставам никаде, ти сам се ставаш на страната која ја браниш - т.н. либерали на кои ви сметаат Гоце Делчев и комитска кореографија. За таквите како тебе комитите се негативен момент во македонската историја? Ние Македонците треба да се срамиме од нив?

Тоа е пораката која и ти ја подржуваш преку твојата поддршка на забраната на спомнување на македонскиот великан Гоце Делчев во песна од дечиња облечени во облека карактестична за историско комитскиот период. Буквално нема кохерентно изразлива причина за да се оправда таква идиотштина и колку повеќе се трудиш повеќе во пропаѓаш во (метафорички) гомна. Наместо да си го пресметате поразот и да ја оставите глупачата да жнее што посеала, вие се копрцате и тонете се повеќе. Ни една антинационална агенда не сте способни да извршите како што треба (како што ве плаќаат).

Уште неколку совети, како за тебе:
- не носи антропологија на јадење ќутек во дебата за woke глупоштии
- билмез не е навреда, туку карактеристична описна особина на таквите како тебе
- политичка коректност барај од некој друг, од мене нема да ја добиеш или барем не додека не ја заслужиш

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.430
Поени од реакции
9.079
Pak istoto... Pa nikoj ne vika deka togash bilo OK...
Ne vi ja razbiram logikata, ako tie praele OK e i nie da praime???

Fakticki vam vi e mentalitetot ist - ili da se slavi tito ili todor aleksandrov... Vazno da se pee za nekoj, ne e vazno drzavata sto e trula
Па тоа е и проблемот.

На истата таа учителка глас немаше да ѝ чуеш ако ѝ беше наложено дека нејзините ученици треба да бидат пионери, да пеат песни било за Тито, било за хан Аспарух, Метаксас или Енвер Хоџа, ама сега, во демек независна Македонија, се буни зошто децата сакале да пеат песни за Гоце Делчев?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.951
Поени од реакции
34.306
...се буни зошто децата сакале да пеат песни за Гоце Делчев?
Не само што се буни и го спречува тоа, туку во сред политичка кампања тие од нејзината партија не се оградуваат од оваквата нејзина идиотштина.
До каде се дојдени работите со прекинот на контактот со реалноста и односот кон гласачкото тело. Дури идат билмези за да ја бранат нејзината „либерална и граѓанска“ аверзија кон хероите и националните симболи на народот на државата Македонија која лебот и го дава на истата таа неблагодарничка. И пази те молам, ние од мнозинството треба сето тоа срање да го проголтаме без бунење. Демек business as usual e работава.

Kajgana Shop

На врв Bottom