Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Немам време да отворам друга тема, во прва прилика ќе отворам една за „Зелените и уништувањето на се што е пипнато од нивна страна“ или ако е некој послободен може да започне, засега ќе го оставам тука линкот.

Никој не смее да писне кој е инвеститор, од водовод се јавува во општина за консултација и не смее да го исклучи (веројатно е уклучен за неколку саати повторно), никаква документација, изјава дека објектот е изграден пред 2011 а гугл јасно покажува дека таму биле куќи, градоначалници и пратеници од таму се прават измрзнати и кријат кој е инвеститор...и пак ги гласаат со некој фејк национализам останат од којзнае кога :facepalm:

Ова племе дефинитивно има проблем во главата, да ризикуваш ти и цело семејство да живеете во онаков објект и притоа да ги криеш сторителите или да ги гласаш за пак да дојдат на власт треба да ти е откачен некој ментеш во тиквата.

Има еден куп објекти правени и од нашата мафија кои не постоеа пред 2011, ама овие се убедливо некст левел.

Последно уредено:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
ахахахха, свака част за муабетов.. абе инвеститор не може да најдат кој е а не па за друго и плус ги има тие како тебе кои вечито бранат нешто кое нема никаква смисла. Гарант имаш гласано да се промени името за да влеземе во нато и еу....
Јебига сеа брат, тоа е. Мене форумските исламофоби ме имаат натерано да очекувам во приказната да се појават терористи со ак-47 и да ги спречат водовод.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Јебига сеа брат, тоа е. Мене форумските исламофоби ме имаат натерано да очекувам во приказната да се појават терористи со ак-47 и да ги спречат водовод.
Зошто мислиш дека не ја угасија првиот пат?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.390
Поени од реакции
84.637
Ова племе дефинитивно има проблем во главата, да ризикуваш ти и цело семејство да живеете во онаков објект и притоа да ги криеш сторителите или да ги гласаш за пак да дојдат на власт треба да ти е откачен некој ментеш во тиквата.
Не е ни албанство во прашање. Причината се вика Ислам.
Исто така не ми беше логично како можат сите муслимани во Македонија да ги бранат убијциве од Смилковско, ама ете, збори со било кој муслиман и види дали ќе ти каже - криви се, нека лежат.

Па сега за еден водовод каурски...
Кога ќе има џамахиријски водовод ќе плаќаат.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Зошто мислиш дека не ја угасија првиот пат?
Затоа што општината така рекла, врзана е со инвеститорот. Да не мислиш им се заканиле на Водовод?

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Затоа што општината така рекла, врзана е со инвеститорот. Да не мислиш им се заканиле на Водовод?
А зошто мислиш дека општината има толкава моќ да му нареди на Водовод? Водовод е засебно јавно претпријатие кое не одговара пред општината.

Паметен дечко си, оди чисто информативно до таму и пробај во следните месец дена да извадиш инфо кои фаци се на битни позиции во таа општина, во кои кругови се сега и што биле во 2001. За олеснување на процесот види кои фамилии ги држат тендерите за улично осветлување, крпење на дупки и тн. Следна фаза, прошетај по Дижонска да видиш што се случува.

Исто така не ми беше логично како можат сите муслимани во Македонија да ги бранат убијциве од Смилковско, ама ете, збори со било кој муслиман и види дали ќе ти каже - криви се, нека лежат.

Исламот е екстремистички и за жал неписменоста во голема мера кај нив придонесува истиот да има голем број на следбеници.
Тие што се писмени пак ги регрутираат од сам старт и работат за каузата за дебел кеш, па им одговара целата таа ситуација.
Исламската заедница пак е финансирана од нарко пари + нивната дијаспора и истата придонесува за апла перење на мозокот на сите останати и финансирање на екстремистичките проекти (населување на нови подрачја и им дава пари за купување на станови, градење на џамии за зголемување на влијанието, организирање на протести и тн.).

Член од
14 август 2006
Мислења
45.390
Поени од реакции
84.637
Паметен дечко си, оди чисто информативно до таму и пробај во следните месец дена да извадиш инфо кои фаци се на битни позиции во таа општина, во кои кругови се сега и што биле во 2001. За олеснување на процесот види кои фамилии ги држат тендерите за улично осветлување, крпење на дупки и тн. Следна фаза, прошетај по Диџонска да видиш што се случува.
Целиов пасус го темелиш на фундаментално погрешна премиса, уште на самиот почеток.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
А зошто мислиш дека општината има толкава моќ да му нареди на Водовод? Водовод е засебно јавно претпријатие кое не одговара пред општината.

Паметен дечко си, оди чисто информативно до таму и пробај во следните месец дена да извадиш инфо кои фаци се на битни позиции во таа општина, во кои кругови се сега и што биле во 2001. За олеснување на процесот види кои фамилии ги држат тендерите за улично осветлување, крпење на дупки и тн. Следна фаза, прошетај по Дижонска да видиш што се случува.
А бе ти дискутираш со мене како јас да не верувам дека се врзани. Врзани се фала Богу. Ама нема никаква потреба тоа да се базира на национална основа и дополнително ширење омраза кон албанскиот народ во државава, и во државата Чаир.
Целиов пасус го темелиш на фундаментално погрешна премиса, уште на самиот почеток.
Ти беше тој што секој трет пост у дискусии му беше „не ме дискутирај мене, фокусирај се на темата“?
Ти беше.
Прилично иронично.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.390
Поени од реакции
84.637
Ти беше тој што секој трет пост у дискусии му беше „не ме дискутирај мене, фокусирај се на темата“?
Ти беше.
Прилично иронично.
Taка е.
И би рекол дека во право си за ова.

Сепак, не чувствувам никаква морално-етичка стега кога двоаршински го правам тоа во врска со тебе.

На пример, на најдолните ликови од екосферава, како Профаундли или Говинда, не би им го правел ова, иако они се десет милиони скалила подолу од тебе, иако ваквото мизерно понашање нив им е модус операнди.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
А бе ти дискутираш со мене како јас да не верувам дека се врзани. Врзани се фала Богу. Ама нема никаква потреба тоа да се базира на национална основа и дополнително ширење омраза кон албанскиот народ во државава, и во државата Чаир.

Ти беше.
Прилично иронично.
Не, туку не веруваш дека на национална основа и на етничка основа се екстремно лоши, не го зборувам онака туку од искуство.
Како студент работев со премери за легализација низ многу места во државава и имам влезено во многу нивни куќи и населени места (Црнилиште, Пресил, Теарце, Боговиње, Чаир, Сарај, Љубин, Крушопек и тн), во голем дел од просториите (особено подрумските) не ти дозволува ни да ја пипнеш кваката, а не да влезеш, и нормално таквите не беа ни претставени на етажите. Да не правиме муабет што ако му кажеш дека тоа што ти го бара не е возможно да се легализира одма имаш понуда за мито.

Ниту нашите не се цвеќиња за мирисање, ама овие ти се некст левел, едноставно не знаат и не сакаат да работат со закони и правила, кај нив се работи со законите: сила и мито.
Автоматски споено мислење:

Не ги мешај паметен и наивен :)
Наивен е ДА, како и голем дел од нашата популација која немала директен контакт со нив како националност. Сум имал прилика да работам и мојата дефиниција за нив е дека се исто како ротвајлери: „се додека им одиш по кеиф се пофер и од нашите, една грешка и ќе те изеде месечината“.

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.516
Поени од реакции
8.226

Искрено, мислам и во Косово, Албанија го имаат истиот проблем на неплаќање давачки, даноци и ескивирање на сите закони, правила и прописи. Може таму го нема проблемов до толку како и овде, ама убеден сум дека и таму постои во голема мера и покрај тоа што тоа се нивни држави, а не каурски. Кај нас е малце понагласено пошто сме каурска држава сеуште нели, ама во моите очи, не премногу и не драстично повеќе.

Мое мислење е се додека нема шеријатско право они така ќе се однесуваат. Не сакаат едноставно да се покорат на модерните цивилни вредности на “држава”. Држава во која што цивилното општество, економијата, образованието и тн е над исламот, по автоматизам го дискредитираат и не го почитуваат, без оглед дали биле во Албанија, Косово или Швицарска... Сега да, тука се малце поекстремни, ама не ми изгледа дека се нешто поразлични и во косово/албанија.

Како што кажа @Lester Freamon, само сила и мито функционира. И јас баш пред некое време од другар геодет слушав авантуристички приказни при обиди за мерење во Арачиново и други “братски” средини. Се јавуваа во општина на секретар, секретарот на верските старешини во разните предели и тек тогаш добија релативно “зелено светло” да мерат. Дури и после тие перипетии некои сеуште не им давале да мерат и тн. Не ме лажеше, нит преувеличуваше другаров, во тоа сум сигурен.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.333
Поени од реакции
26.291
Немам време да отворам друга тема, во прва прилика ќе отворам една за „Зелените и уништувањето на се што е пипнато од нивна страна“ или ако е некој послободен може да започне, засега ќе го оставам тука линкот.

Никој не смее да писне кој е инвеститор, од водовод се јавува во општина за консултација и не смее да го исклучи (веројатно е уклучен за неколку саати повторно), никаква документација, изјава дека објектот е изграден пред 2011 а гугл јасно покажува дека таму биле куќи, градоначалници и пратеници од таму се прават измрзнати и кријат кој е инвеститор...и пак ги гласаат со некој фејк национализам останат од којзнае кога :facepalm:

Има еден куп објекти правени и од нашата мафија кои не постоеа пред 2011, ама овие се убедливо некст левел.
Не постојат поненормални од тие што купиле стан во овој последен крик на архитектурата.

Последно уредено:

LepiDzoni

Profesionalen ulichen cigan
Член од
25 јули 2014
Мислења
1.389
Поени од реакции
3.596

Oh neee, kolku tragichno. :place:
Stotici albanski familii ziveat vo domakinstva bez stabilen dotok na struja i voda, vo ogromni masivni kuli gradeni bez nikakov nadzor za pridrzivanje kon strukturni ili seizmichki standardi, vo eden od seizmichki najaktivnite predeli vo svetot.

Neznam za vas ama jas kako kjаur sum prilicno potresen od ova i sega ke bapnam eden leksilium da se smiram.

Kajgana Shop

На врв Bottom