Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Near

Рандом лик од соседството
Член од
26 март 2009
Мислења
4.310
Поени од реакции
7.058
Би рекол да, ако планираш да ја чуваш 10 год.
Pa toa mi e muabetot, kola zeam za 10+ godini..stari koli ima audi, bmw, mercedes ama site se so po 200k pominati minimum (i kojznae kolku vrateni). Baska gleam od 2017 navamu proizvedeni koli, do kaj 80k km nema nekoj bas golem izbor, a iskreno kola so 200k+ ne mi se zema..fala u sekoj slucaj

Член од
11 април 2012
Мислења
4.842
Поени од реакции
5.643
Pa toa mi e muabetot, kola zeam za 10+ godini..stari koli ima audi, bmw, mercedes ama site se so po 200k pominati minimum (i kojznae kolku vrateni). Baska gleam od 2017 navamu proizvedeni koli, do kaj 80k km nema nekoj bas golem izbor, a iskreno kola so 200k+ ne mi se zema..fala u sekoj slucaj
Ако не ти е важен брендот тогаш јас пре би нова, одколку 3-5 години стара. Посебно во МКД, еве да ти олеснам 3 години старо бмв/ауди или нешто такво за 20к барем во Шведска не се наоѓа здраво. Така со мали козметички недостатоци пример фали пола кола може да најдеш ама без тие мали фалинки не.

факт е дека таа нова Тојота ќе има помалку опрема ама па од друга страна и ќе ја возиш повеќе од алфа нема да поминеш цел живот по мајстори.

Мој близок пријател летото 2021 купи увезено БМВ 3ка, 2018 година
17-18000€ (една од овие бројки беше) од тогаш се уби сервиси правење што се не смени (за мотор знам дека смени), причина му губеше цирка 0.5л уше на 1000ка
Што се вика опише уше трошеше од бензин

Со оглед на тоа што јас немам проблем со брендот, пре би земал нова одколку половна (под услов да не планираш да ја смениш за 2-3 години) него да ја возиш барем 5-6 години а зашто не и повеќе

Член од
6 април 2014
Мислења
5.189
Поени од реакции
6.691
Vredi li glanc nova Corolla 20k evra, ili za tie pari moze da se najde bilo sho od 2017-18 god
Vredi ite kako vredi. Ako gi imas parite zimaj i ne se misli.

Korolata neli bese 22K, ili ima popust?

Po 17K mislam dekas imas i Citroen C3 Cactus, Fiat Tipo Sedan.

Dali si gi gledal ovie https://dfsk.mk/product/shine/, kolava ja kupi komsija moj najakata verzija, 200ks, automatic, panorama, 360 kamera, greaci na sedista i tn. za 20K oprema neverojatna sto sum ja gledal kaj mercedesi i bmw koi kostat mnogu poveke.

Near

Член од
26 март 2009
Мислења
4.310
Поени од реакции
7.058
Vredi ite kako vredi. Ako gi imas parite zimaj i ne se misli.

Korolata neli bese 22K, ili ima popust?

Po 17K mislam dekas imas i Citroen C3 Cactus, Fiat Tipo Sedan.

Dali si gi gledal ovie https://dfsk.mk/product/shine/, kolava ja kupi komsija moj najakata verzija, 200ks, automatic, panorama, 360 kamera, greaci na sedista i tn. za 20K oprema neverojatna sto sum ja gledal kaj mercedesi i bmw koi kostat mnogu poveke.
22 беше, има сеа попуст за 21, и уште нешто под 500 евра ќе спуштеле.

Разгледав брат, и Цитроен C4X, и Фиат, и од Пежо ми дадоа понуда околу 21-2к за 2008ца, ама 1.2 мотор со основна опрема ништо..Т.е. и Тојотата е со основна опрема, меѓутоа во таа основна опрема има многу повеќе него другите (ЛЕД светла, паркинг камера назад, сензори напред, тоа Тојота Сејфти фул пакет итн).

У однос на оваа кинеската, разгледував и кинеско нешто, несомнено и оваа е тип топ, меѓутоа во моментов планирам поголема (фамилијарна) кола, некој поголем седан или некој џип кросовер во рамки на ценовни можности нели.. :)

Член од
6 април 2014
Мислења
5.189
Поени од реакции
6.691

Разгледав брат, и Цитроен C4X, и Фиат, и од Пежо ми дадоа понуда околу 21-2к за 2008ца, ама 1.2 мотор со основна опрема ништо..Т.е. и Тојотата е со основна опрема, меѓутоа во таа основна опрема има многу повеќе него другите (ЛЕД светла, паркинг камера назад, сензори напред, тоа Тојота Сејфти фул пакет итн).

У однос на оваа кинеската, разгледував и кинеско нешто, несомнено и оваа е тип топ, меѓутоа во моментов планирам поголема (фамилијарна) кола, некој поголем седан или некој џип кросовер во рамки на ценовни можности нели.. :)
Без разлика што и да одбереш ново си е ново.

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.103
Поени од реакции
1.594
Vitara so 40,000km 2023. Od 18 pa nagore e cenata.
Koli ima,samo ti treba trpenie i da cekas moment.
Pocekaj uste eden mesec ke pajgaat carinite i na novi koli. kaj da e treba da se izglasa zakonot za euro5 standard vo mk. Taka da na nova kola od salon ke imas uste malce popust.
Kineskite vo srbiata 1500 evra padnaja na cena pa taka da kaj da e i kaj nas "bi trebalo" da ima namalenie.
Screenshot_2025-02-24-16-22-14-758_com.miui.gallery.jpg

Near

Член од
26 март 2009
Мислења
4.310
Поени од реакции
7.058
Pocekaj uste eden mesec ke pajgaat carinite i na novi koli. kaj da e treba da se izglasa zakonot za euro5 standard vo mk. Taka da na nova kola od salon ke imas uste malce popust.
Kineskite vo srbiata 1500 evra padnaja na cena pa taka da kaj da e i kaj nas "bi trebalo" da ima namalenie.
Прегледај го приврзокот 449755
Би требало..и Королата у Србија е 19k евра од 23.500, кај нас бетон, никако да пушти..И Киа Стоник у Србија беше 17к евра, кај нас исто околу 19-20 оди, и други коли не ми текнува у моментот, у таа ценовна група што паѓаат ги разгледував, у Србија се многу поефтини..Фала ти у секој случај

Член од
11 април 2012
Мислења
4.842
Поени од реакции
5.643
Би требало..и Королата у Србија е 19k евра од 23.500, кај нас бетон, никако да пушти..И Киа Стоник у Србија беше 17к евра, кај нас исто околу 19-20 оди, и други коли не ми текнува у моментот, у таа ценовна група што паѓаат ги разгледував, у Србија се многу поефтини..Фала ти у секој случај
Од цени што памтам кога јас гледав за нова кола у МКД (пред да пресечам дека се селам) Сузуки имаа најдобра цена (т.е. Беа најевтини)

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.361
Поени од реакции
15.557
Прегледај го приврзокот 449755
Sto e prikaznata za namaluvanjeto .na carinite??? Dosta slusam za taa prikazna. Dali ke vazi samo za novi koli ili i za polovni? Koga ji se izglasale...se znae nesto?

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.103
Поени од реакции
1.594
Sto e prikaznata za namaluvanjeto .na carinite??? Dosta slusam za taa prikazna. Dali ke vazi samo za novi koli ili i za polovni? Koga ji se izglasale...se znae nesto?
Trebase od januari da se zabrani uvozot na euro4 koli za vo Mk ama nesto se desi i prolongiraja za do maj-juni mesec a carinata ja padnaja na polovni koli i site nazedoja koli mislea ko ke go zabranat euro4 da gi zakacat cenite do plafon vo Mk. E arno ama kolite mu ostanaja i sega gi namalia i cenite za da gi prodadat. Ova e nekoja i sema od nadvor,itamu padnaja cenite na vozilata,carinata ja namalija nasite i cel krs vleguva vo Mk. Za bmw F10 520 i 525 carinata bese 3000evra sega e 2200-2500. Za golf 6 do 2010 carinata bese 2000-2500 sega e 1400. Za seat altea 2012 1.8tfsi sega mi pobaraja 1400 a pred nova godina mi baraja 2000 za carina.
Isto ke pajgaat davackite i za novite koli od salon so se nosat vo mk. Samo za niv seuste nema oficijalno kazano od koga tocno.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.361
Поени од реакции
15.557
Trebase od januari da se zabrani uvozot na euro4 koli za vo Mk ama nesto se desi i prolongiraja za do maj-juni mesec a carinata ja padnaja na polovni koli i site nazedoja koli mislea ko ke go zabranat euro4 da gi zakacat cenite do plafon vo Mk. E arno ama kolite mu ostanaja i sega gi namalia i cenite za da gi prodadat. Ova e nekoja i sema od nadvor,itamu padnaja cenite na vozilata,carinata ja namalija nasite i cel krs vleguva vo Mk. Za bmw F10 520 i 525 carinata bese 3000evra sega e 2200-2500. Za golf 6 do 2010 carinata bese 2000-2500 sega e 1400. Za seat altea 2012 1.8tfsi sega mi pobaraja 1400 a pred nova godina mi baraja 2000 za carina.
Isto ke pajgaat davackite i za novite koli od salon so se nosat vo mk. Samo za niv seuste nema oficijalno kazano od koga tocno.
Од кога се спуштени царините? немам прочитано по порталите, затоа незнам...и дали Еуро 4 сеуште е дозволен?

Мој пријател има донесено 2 коли од Швајцарија, па причекуваше да се спуштат, бидејќи за џипот му барале 6000 евра!!!!
деновиве ќе одам кај него(Зајас....:D) и ќе видам точно за кој џип се работи

Член од
20 јануари 2023
Мислења
401
Поени од реакции
550

Дали вреди или не зависи од можности, интересот, знаењето за коли, трпение да се „играш“ со половна и тн. Ја лично не би зел нова, а сестра ми баш пред 5 дена зедоа Корола за 21 и нешто ситно + за металик. Дадоа аванс пред НГ дека демек, акцијата ќе била до 31.12.2024. ама испадна дека и сека се толку, а им стигна минатата недела. Цената е поволна во однос на напр. Астра, Фокус, Голф... И за чудо доста опрема, на нивната ВЕБ стр. наброено е што има.

Kajgana Shop

На врв Bottom