Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.367
Поени од реакции
1.230
Abe zemi si germanski motor .
Za makedonce podobro do Golf, Passat i sl. nema

Evtini delovi, gi ima sekade i izdrzhlivi motori.

Za 14000€ ima podobri koli od toa Peugeot a sigurno ima i prichina zushto toj so 60000km go prodavaat.
Vo najlosh slucaj odi so WIN brojot vo Peugeot Service i prashaj shto se e popravano i na kolku Km. Plati im nekolju piva i ce ti kazhat se!

Ili plati si Car Vertikal informacii.

A i toa ahto pishuva po Internet e od iskustva napishano taka da mozhish da im veruvash!

Na Google ima Iljadnici strani samo negativno za toj motor!
Shto sakash povejche?

Никогаш нема да ја има таа фул опрема во Германските коли од Француските.
А и доста се преценети.
За тој мотор е така, 1.2 е истиот и во Цитроен.
Автоматски споено мислење:

Begaj od to gjubre od kola. Ne se lazi so godinata deka e 2020,fabricno se popara tie koli. Zemisi astra J 1.7 131ks ke ja rusis od vozenje motoro koska a i karoseriski se odlicni. Ili golf 7ka ne se losi,imas delovi na sekade,odlicno balkansko vozilo.
Vidigi i Skoda Octavia so 2.0tdi motorite preubaj koli,gi imame 6 kako sluzbeni vozila sekoj den se na pat slovenia makedonija smrt nemat.
Imas varijanta mozda i najdobra
Mercedes C220 2010 godina kola za milina.
Begaj od to pezoto posebno so motor so kajs vo maslo.
Pezo se zema 2.0HDI od postarite i go teras dur si ziv a ovie novite .... Lele lele....
Зборува за кола 4 години стара, каков Мерцедес од 15 години, Шкодите се супер.
Голф 7 под 15.000Е нема а и се стари

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.222
Поени од реакции
7.910
Никогаш нема да ја има таа фул опрема во Германските коли од Француските.
А и доста се преценети.
За тој мотор е така, 1.2 е истиот и во Цитроен.
Da ne zaebavaj,
Imale oprema! Pa mora neshto da im stavat inaku nikoj nema da gi kupuva. A ne sum slushnal nikogo da kazhi kupiv Citroen, Peugeot, Renault zaradi motorot.

A Golf sekoj kupuva zaradi motorot i Izdrzhlivosta. Za Mercedes ne ni sakam da zboruvam.
Primer posledna generacija Passat ima tolku oprema shto nema ni vo mnogu poskpi koli.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.222
Поени од реакции
7.910
Ама Цитроенечето со 5-та на одвај 25-30 км/ч го возам во круг на плац, а 5-тата ја тегни до кај 170........без да трзни ни најмалку
Zaebana lamelata? :D :D :D
Abe druzhe sekoj so svoeto ama se nadevam deka ti e jasno/poznato deka od Mercedes OM604 proizveduvan od 1993-1995 e najelasticniot Moror shto dosega voopshto e napraven!

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.981
Поени од реакции
8.658
Здраво ми треба малку помош. Татко ми планира да купи Peugeot 2008, модел произведен во 2020 година, со мотор 1.2 PureTech 131 hp. Автомобилот моментално се наоѓа во Германија, купено е од салон (го вози прв газда). Еден роднина го прегледа возилото пред некоj ден и рече дека возилото е коска, добро зачуван, каросериски, внатре, со многу опрема, тихо работел моторот, снажен и сл. Има поминато без малко 60.000 км.
Сепак, при истражувањето на интернет, прочитав доста информации и рецензии дека овој бензински мотор е релативно проблематичен. Конкретно дека ребрестиот каиш му е потопен во масло, се троши побрзо од очекуваното и се препорачува негова замена на секои 50.000 километри. Дополнително, се споменува дека од каишот што се троши, ситни честички често jа затнуваат маслената пумпа, што претсавува голем проблем, башка што го пише дека има голема потрошувачка на масло.

Со оглед на тоа дека цената на автомобилот, вклучувајќи ги сите трошоци(купување, префрлање, транспорт, царина) до регистрација, би била околу 14.000 евра, за возило старо 4ипол години и не е лоша зделка. Ако може да сподели некоj искуства во однос на овој мотор.

Благодарам однапред
Јас би го заобиколил тој гумаст каиш потопен во масло кое е врело на 100 степени целзиусови.

Ланец да е ќе откаже, не па гума.

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.367
Поени од реакции
1.230
Da ne zaebavaj,
Imale oprema! Pa mora neshto da im stavat inaku nikoj nema da gi kupuva. A ne sum slushnal nikogo da kazhi kupiv Citroen, Peugeot, Renault zaradi motorot.

A Golf sekoj kupuva zaradi motorot i Izdrzhlivosta. Za Mercedes ne ni sakam da zboruvam.
Primer posledna generacija Passat ima tolku oprema shto nema ni vo mnogu poskpi koli.
Зошто тогаш Француските коли се највеќе прогласувајќи за кола на годината, Дачиата е Бест бај више две сезони по ред, новото Твинго е прогласен за кола на годината, 2022ра мислам беше Хјундаиито Туксон, Германците се повеќе на име, не дека не вредат, ама и не се нешто посебно како што беа пред 20 години.
Нов Транспортер возам, на 100.000 откажа и ЕГР и ДПФ 2019-та е.
Мерцедес купува мотор од Рено 1.5ДЦИ бидејќи Мерцедес не прави малолитражни мотори, Индустријата за коли не е више тоа што беше.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.222
Поени од реакции
7.910
Зошто тогаш Француските коли се највеќе прогласувајќи за кола на годината, Дачиата е Бест бај више две сезони по ред, новото Твинго е прогласен за кола на годината, 2022ра мислам беше Хјундаиито Туксон, Германците се повеќе на име, не дека не вредат, ама и не се нешто посебно како што беа пред 20 години.
Нов Транспортер возам, на 100.000 откажа и ЕГР и ДПФ 2019-та е.
Мерцедес купува мотор од Рено 1.5ДЦИ бидејќи Мерцедес не прави малолитражни мотори, Индустријата за коли не е више тоа што беше.
Pishuvam za motori ne za koli.
A vo tie tvoi Best buy ne se otcenuva Motor tuku celosen koncept na vozilo- cena.
I shto ako Mercedes klava 1,5 dci?
Istiot motor go klavaat i Volvo,Bmw,Nissan.....
Za mercedes tie malite kanacki od koli se samo kolku da ima shto da mu ponudat na narodot.
Za mercedes na prvo mesto e E pa C klasse.
A shto se odnesuva za toj tvojot Transporter shto da ti kazham?
Lani pred nova godina smenivme vo firma 4 Transporteri i site bea ca. 5g stari i site so 300000 km i povejche.
Na eden mu beshe lambda sondata snenata , beshe izgrizana od Lasica.
Drugite samo gumi i plocki.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.302
Поени од реакции
15.455
Zaebana lamelata? :D :D :D
Abe druzhe sekoj so svoeto ama se nadevam deka ti e jasno/poznato deka od Mercedes OM604 proizveduvan od 1993-1995 e najelasticniot Moror shto dosega voopshto e napraven!
Еластичноста се конструира за еден мотор така што клиповите се прават со помал пречник а поголем од, и така се добива корисен распон на вртежи од 1500...1700 па се до 5500 и тоа максимум. Овој мојот максималната снага ја дава на 6300, а црвено е над 7000 вртежи, што по дифолт не треба да е еластичен...ама сепак е. кај Пежо 206 му го сменија убризгувањето и мапите и таму истиот мотор е за добри 1000 и кусур вртежи понизок

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.367
Поени од реакции
1.230
Pishuvam za motori ne za koli.
A vo tie tvoi Best buy ne se otcenuva Motor tuku celosen koncept na vozilo- cena.
I shto ako Mercedes klava 1,5 dci?
Istiot motor go klavaat i Volvo,Bmw,Nissan.....
Za mercedes tie malite kanacki od koli se samo kolku da ima shto da mu ponudat na narodot.
Za mercedes na prvo mesto e E pa C klasse.
A shto se odnesuva za toj tvojot Transporter shto da ti kazham?
Lani pred nova godina smenivme vo firma 4 Transporteri i site bea ca. 5g stari i site so 300000 km i povejche.
Na eden mu beshe lambda sondata snenata , beshe izgrizana od Lasica.
Drugite samo gumi i plocki.
Рено 5 е прогласен за кола на годината, мене ме заболе стојко дека било Рено или Пежо.
Па малку ли е и за Бест Бај, оти не е Поло? Или Киа Сид, Корса итн?
Ништо нема што да кажеш, така се погодило за Транспортерот, пола делови на него де од Чешка, Полска, Унгарија итн

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.222
Поени од реакции
7.910
Рено 5 е прогласен за кола на годината, мене ме заболе стојко дека било Рено или Пежо.
Па малку ли е и за Бест Бај, оти не е Поло? Или Киа Сид, Корса итн?
Ништо нема што да кажеш, така се погодило за Транспортерот, пола делови на него де од Чешка, Полска, Унгарија итн
sozdravje da si go vozish!

Ah da i tebe taka ti se pogodilo so transporterot!;)

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.367
Поени од реакции
1.230
sozdravje da si go vozish!

Ah da i tebe taka ti se pogodilo so transporterot!;)
Јас ти кажав од искуство, а не од читање по форуми како тебе, и не се дискутира за автомобилизам за некој што незнае сијалица да смени на возило.
Поздрав и се најдобро.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.222
Поени од реакции
7.910
Јас ти кажав од искуство, а не од читање по форуми како тебе, и не се дискутира за автомобилизам за некој што незнае сијалица да смени на возило.
Поздрав и се најдобро.
Ubav toj na majkati.
Jas shto imam smenato 50 koli i edno 3-4 Milioni km najde da go rachunash za nekoj shto nema smenato sijalica?

Abe zholtklunche edno 1994 go pravev prviot remont na Renault 4.

Tuku aj pozdrav.

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.367
Поени од реакции
1.230
Ubav toj na majkati.
Jas shto imam smenato 50 koli i edno 3-4 Milioni km najde da go rachunash za nekoj shto nema smenato sijalica?

Abe zholtklunche edno 1994 go pravev prviot remont na Renault 4.

Tuku aj pozdrav.
е гледа, се закопа сам со Мерцедес од 1993-та бил бесмртен, можеби за негово време да, со одредени ремонти, итн, ама во 2025-та сме сега.
Еманципирај се малку, зборувај со факти, со документ,а не рекла казала маалски муабети од четврто одделение.
Изгледај некое видео од Мирко Расиќ, Јуре Шебаљ, Џереми Кларксон, Топ Гир емисија, види тие стручњаци што коментираат околу возила, мотори, издржливост, делови итн, во едно сите се согласни, а тоа е дека сите коли се расипуваат, нема бесмртност никаде.
И 150 коли да смениш, менталитетот и незнаењето не се менува, види кој коли се прогласувани за Car of the year со оценки од светски спортски новинари, познавачи на автомобилизам, задоволни клиенти.
Јас ни Француските ги фалам, ни Италијанските, ни Германските ги кудам и пишам против нив, гледам таа во гаража што ми е да ме тера, да не се расипува итн

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.222
Поени од реакции
7.910
е гледа, се закопа сам со Мерцедес од 1993-та бил бесмртен, можеби за негово време да, со одредени ремонти, итн, ама во 2025-та сме сега.
Еманципирај се малку, зборувај со факти, со документ,а не рекла казала маалски муабети од четврто одделение.
Изгледај некое видео од Мирко Расиќ, Јуре Шебаљ, Џереми Кларксон, Топ Гир емисија, види тие стручњаци што коментираат околу возила, мотори, издржливост, делови итн, во едно сите се согласни, а тоа е дека сите коли се расипуваат, нема бесмртност никаде.
И 150 коли да смениш, менталитетот и незнаењето не се менува, види кој коли се прогласувани за Car of the year со оценки од светски спортски новинари, познавачи на автомобилизам, задоволни клиенти.
Јас ни Француските ги фалам, ни Италијанските, ни Германските ги кудам и пишам против нив, гледам таа во гаража што ми е да ме тера, да не се расипува итн
Super si.

Kajgana Shop

На врв Bottom