Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Kakov problem ke ima? Kolku dolgo e 'podolgo' vreme? Moze samo da isprazni akumulator ako e slab, drug problem ke nema. Kaj mene primer ovie 12v stekovi rabotat samo so daden kontakt.
Јас кола 2 пати сум заборавил на контакт и два пати на електричар сум завршил,е сега тоа беше одамна,новиве може имаат заштита.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
2.140
Мешате контакт-позиција ACC (accessories) и позиција IGN (контакт пред верглање - Ignition).

На првово може само да се потроши акумулаторот, на второво колата е спремна за палење и работи целиот систем (пумпата за гориво, моторниот компјутер, бомбината, сите сензори, греачите кај дизел, итн.). Ако ја оставиш на второво да стои два сати без да се пали стварно нешто може да се заебе, настрана од тоа дури и нов акумулатор може на нула да дојде за сат-два на оваа позиција.
Автоматски споено мислење:

Бидејќи на оборените фарови имам Ксенон, и кога ќе пуштам и долги фарови ептен е драстична разликата во боите(8000 К се ксенонот....доста плави се )

Купив и Осрам блу од Лук Оил...но не бркаат работа и тие

Дајте некој предлог за Х1 до кај 1500 ден...

Какви и да ставиш плави сијалици обични пак ќе има голема разлика према ксенонот, плус колку поплаво светло толку потешко се гледа при лоши услови (дожд, магла, и сл.)

Искрено да сум на твое место би зел некој квалитетни сијалици како Осрам Nightbreaker Unlimited или квалитени ледови (4300К-нормално бело кое дава одлична видливост) и за кратко и за долго и би баталил ксенонот, инаку многу тешко дека во боја и изглед ќе ги погодиш со комбинација лед/ксенон.

Последно уредено:
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.323
Поени од реакции
15.497
Da..znam..no vaka ja kupiv kolata so ksenoni. E sega...ledovite na Osram i Filips zaat da bidat mnogu skapi...okolu 60-80 evra par....a mi trebaat poseben par H7 za oboreno...i H1 za dolgo

Znači pri svetla..treba da davam najmalku 130-150 evra

Zatoa sakav da odam samo za dolgite..nesto sredna klasa Led
Gi falat ovie okolu 15 dolari deka se mnogu podobri nego klasičnite ledovi od 600 denari( sto gi imam)
Zatoa rekov...dajte nekoj predlog za okolu 1500...iznad ne mi se isplaka

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Da..znam..no vaka ja kupiv kolata so ksenoni. E sega...ledovite na Osram i Filips zaat da bidat mnogu skapi...okolu 60-80 evra par....a mi trebaat poseben par H7 za oboreno...i H1 za dolgo

Znači pri svetla..treba da davam najmalku 130-150 evra

Zatoa sakav da odam samo za dolgite..nesto sredna klasa Led
Gi falat ovie okolu 15 dolari deka se mnogu podobri nego klasičnite ledovi od 600 denari( sto gi imam)
Zatoa rekov...dajte nekoj predlog za okolu 1500...iznad ne mi se isplaka
Малку оф топик на муабетов, која е регулацијата во државава со светлата? Смеете ли да ставате вака што ви излезе на интернет?

Сериозен проблем имам во последно време при разминување, бев на лекар и ми дадоа за ноќе наочари со триста заштити и пак имам проблем од одредени светла (буквално сум слеп од некои возила, диоптер скоро и да немам, почетна фаза цилиндар нешто спомна докторот со која според него не би требало да имам до тој степен проблеми и со наочарите треба и ова да е средено).

Дали ги креваат да удираат на повисок агол, дали ставаат појаки од дозволеното не знам, али има возила кои и со средни ме прават буквално да не гледам ништо во тој момент.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Малку оф топик на муабетов, која е регулацијата во државава со светлата? Смеете ли да ставате вака што ви излезе на интернет?

Сериозен проблем имам во последно време при разминување, бев на лекар и ми дадоа за ноќе наочари со триста заштити и пак имам проблем од одредени светла (буквално сум слеп од некои возила, диоптер скоро и да немам, почетна фаза цилиндар нешто спомна докторот со која според него не би требало да имам до тој степен проблеми и со наочарите треба и ова да е средено).

Дали ги креваат да удираат на повисок агол, дали ставаат појаки од дозволеното не знам, али има возила кои и со средни ме прават буквално да не гледам ништо во тој момент.
Гoлемa фaмa се дигнa пoрaди oвие светлa.Еден другaр ги мoнтирa и сите му блицaa.Седнaв јaс дa вoзaм a тoј сo другa кoлa дa се рaзмине,кoгa виде штo се дешaвa у тренутку ги демoнтирa

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Гoлемa фaмa се дигнa пoрaди oвие светлa.Еден другaр ги мoнтирa и сите му блицaa.Седнaв јaс дa вoзaм a тoј сo другa кoлa дa се рaзмине,кoгa виде штo се дешaвa у тренутку ги демoнтирa
Не е фама, смета, ќе го превртиш тој од спроти.

Член од
4 мај 2007
Мислења
598
Поени од реакции
208
Мислење за овие ЛЕд за долги светла??? Имам од евтините ЛЕд но не сум задоволен(имаат широк блок на диоди кои не лежат во фокусот на леќата и светлината се расипува на сите страни)

Јас ги возев истиве на Алфа 147 :)
Светат ОК, другарче ги вози потполно истиве втора година веќе, така да не е дека не се квалитетни. Кај мене светлината ја фрла многу горе и заслепувам коли од спротивната страна, а тоа ужасно ме нервира и ги извадив.
Да знаеш дека многу тешко се монтираат, јас го вадев браникот за да ги наместам и обавезно ќе ти испадне заштитната гума за вода на фарот, многу подолги се од нормална Х7 сијалица.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
2.140

Како и за многу работи така и за ова, има закон и кај нас, ама не се почитува и не се спроведува во пракса.

За било кое светло на моторно возило кое поминало тех. преглед има пропис во која боја смее да биде, колку јако да свети, и со кој агол и во која насока.

За соборени светла, снопот треба да биде со некој агол надолу (обично околу 1 до 1.5 степен) за снопот да завршува на околу 50-60 метра пред возилото.

Ако свети нагоре или право (паралелно со асфалтот) многу јасно дека ќе смета на тие што ида од спротива. Ова се дешава поради сељачизам (шо го ебам, мене да ми се гледа пред колата) или поради едноставно техничка неписменост, буквално ќе се зачудиш кој е процентот на луѓе кои не можат да наместат сијаличе правилно во фар, па ќе биде накриво и ќе свети кизнај каде.

Друга работа што ледовите и ксеноните светат ептен силно во споредба со обична сијалица па се ствара одблесок и имаш проблеми поради што окото тие адаптирано на темнина и иде некој сељак одспроти со ксенони од купени од пазар и монтирани кај Гиго у гаража и ќе ти ги извади очите.

Само за инфо, обична сијалица (H1, H4, H7) е околу 1500-1600 лумени, ксенони има одамна по над 3000-4000 лумени, ледовите се дури и појаки.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Како и за многу работи така и за ова, има закон и кај нас, ама не се почитува и не се спроведува во пракса.

За било кое светло на моторно возило кое поминало тех. преглед има пропис во која боја смее да биде, колку јако да свети, и со кој агол и во која насока.

За соборени светла, снопот треба да биде со некој агол надолу (обично околу 1 до 1.5 степен) за снопот да завршува на околу 50-60 метра пред возилото.

Ако свети нагоре или право (паралелно со асфалтот) многу јасно дека ќе смета на тие што ида од спротива. Ова се дешава поради сељачизам (шо го ебам, мене да ми се гледа пред колата) или поради едноставно техничка неписменост, буквално ќе се зачудиш кој е процентот на луѓе кои не можат да наместат сијаличе правилно во фар, па ќе биде накриво и ќе свети кизнај каде.

Друга работа што ледовите и ксеноните светат ептен силно во споредба со обична сијалица па се ствара одблесок и имаш проблеми поради што окото тие адаптирано на темнина и иде некој сељак одспроти со ксенони од купени од пазар и ќе ти ги извади очите.

Само за инфо, обична сијалица (H1, H4, H7) е околу 1500-1600 лумени, ксенони има одамна по над 3000-4000 лумени, ледовите се дури и појаки.
Да ми се поднамалат само обврските и јас ќе отворам петиција, а планирам да пратам од мене скоцкан текст до медиуми.

Не дека ќе го смени за долгорочно, ама барем неколку месеци ќе стегнат колку-толку.

Пред некој ден на Плетвар буквално на среќа сум го држел патот на повеќе делници, па уште и со долги влегуваат, иако и средните му светат далеку повеќе од тоа што треба. Не е нормално она, слеп си комплет ќе се убиеш некаде оти на некој му прднало на таквото да експериментира со ледови.

Полирани ми се и фаровите и цела електроника во ред и пак маки да мачам, аа ако не почнат да ги казнуваат за ова има да натегнам на кров од тие фаровите за на лов и од куртешак ќе им ги палам кога ќе налетам на вакви идиоти.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
2.140
Ако мислиш дека ти светат преслабо светлата и си со обични сијалици, провери колкав е напонот што иде до нив кога се вклучени и колата е запалена. Треба да се измери со мултиметар назад на фасонката, кога таа е ставена на сијалицата и истата свети.

Нормален напон е околу 13.5 волти.

Некогаш се јавуваат падови на напонот поради лоши контакти во инсталацијата и не е ретко на сијалицата да иде напон од 12 волти. Разликата во светење меѓу 12 волти и 13,5 е огромна, едноставно такви се обичните сијалици, таква е технологијата.

Ако е низок напонот се решава со ставање на релиња кај било кој авто електричар.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.323
Поени од реакции
15.497
Da...snagata na sijalicata zavisi od kvadratot na naponot, t.e. krivata e eksponencijalna. Dva pati pojak napon, dava 4 pati pogolema moćnost

Vo vrska so odblesokot...da..smeta na drugite vozila. Jas gi steluvam svetlata da odat malku vo desno. Ima mnogu načini za toa. Eden e so fabričkite šrafovi....drug e so redenje na podloški kaj osnovnite srafovi na šrafot na sasijata

Okolu instaliranjeto nemam nikakva maka...naviknat sum na malku poveke macenje koga se vo prasanje kolite( 15 godini sum vozel Fiat 1300)...taka ds nisto ne mi e teško

Последно уредено:

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
2.140
За сервис на предницата,што се треба да се смене?

Ако е за пежото смени се комлет не е скапо. Најчесто паѓаат стабилизатори и јабучици. Комплет се да купиш сосем чаури на вилушка и кратките спони не би требало да те фати повеќе од 60-70 евра. Деловите се живо џабе, чаурите на вилушката се по 600 ден од страна, јабучиците по 450, споните по 500, стабилизаторите по 500.

И послем скапи биле французите за одржавање...:pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom