Совети за учење програмски јазик

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.973
Поени од реакции
35.937
Кога сме кај пајтон.. дали со самото знаење на програмскиот јазик може да се работи без дополнително учење на други јазици? (почетник)
И исто така дали frontend (хтмл, цсс, јс) или пајтон како јазик е подобра солуција за вработување?
Единствено ако работиш како data analyst/data science, само пак ќе ти треба SQL/SAS, плус ексел, плус PowerBI/Tableau.
Основите на HTML/CSS ќе ти требаат и кај аналисти, често се случува да треба да правиш scraping, плус и да имаш разбирање од http.
 
Член од
3 декември 2021
Мислења
14
Поени од реакции
4
Кога сме кај пајтон.. дали со самото знаење на програмскиот јазик може да се работи без дополнително учење на други јазици? (почетник)
И исто така дали frontend (хтмл, цсс, јс) или пајтон како јазик е подобра солуција за вработување?
Мислам дека со 3 месеци вложено добро да го совладиш пајтон , и да најдиш работа знам оти е помалку платена факултетната диплома
 

LP1519

ЧастиОбраз
Член од
2 февруари 2012
Мислења
405
Поени од реакции
298
Единствено ако работиш како data analyst/data science, само пак ќе ти треба SQL/SAS, плус ексел, плус PowerBI/Tableau.
Основите на HTML/CSS ќе ти требаат и кај аналисти, често се случува да треба да правиш scraping, плус и да имаш разбирање од http.
Тоа ми беше прашањето.. значи јазикот само како единка не, би требало и пропратно знање од други јазици за било која сфера од ит.
Ти благодарам.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.973
Поени од реакции
35.937
Тоа ми беше прашањето.. значи јазикот само како единка не, би требало и пропратно знање од други јазици за било која сфера од ит.
Ти благодарам.
Речиси ништо во ИТ не завршува само со еден јазик/технологија :)
Можеби кај DB да ти е доволно само SQL (мали се разликите меѓу T-SQL, Pl/SQL, PL/PG SQL, SQL), ама пак има разлики меѓу различни системи, па NoSQL бази, па секој клауд свои финти, и дури и таму може да ти бараат да знаеш скриптирање со powershell/python.
 

LP1519

ЧастиОбраз
Член од
2 февруари 2012
Мислења
405
Поени од реакции
298
Речиси ништо во ИТ не завршува само со еден јазик/технологија :)
Можеби кај DB да ти е доволно само SQL (мали се разликите меѓу T-SQL, Pl/SQL, PL/PG SQL, SQL), ама пак има разлики меѓу различни системи, па NoSQL бази, па секој клауд свои финти, и дури и таму може да ти бараат да знаеш скриптирање со powershell/python.
Се разбираме. Јас како што читав исто така дека пајтон се користи при backend development но немав познавање дали само со Phyton би можел тоа да го работам :))
Дали имаш препорака за добар курс на udemy во врска со оваа област?
 
Член од
22 мај 2014
Мислења
88
Поени од реакции
146
Речиси ништо во ИТ не завршува само со еден јазик/технологија :)
Јазик и технологија се две различни работи. Јас работев само со JavaScript со години пред да допрам друг јазик (TypeScript).
Е сега, нормално има различни фрејморци за JavaScript и други технологии кои треба да се учат дополнително, но тоа не се програмски јазици.

Ако на почетник му кажувате дека треба да учи повеќе од еден програмски јазик, му правите противуслуга. За 3-4 години можеби ќе се заинтересира за некој друг јазик или клиентот ќе го бара тоа од него. Али о том, потом.

Се разбираме. Јас како што читав исто така дека пајтон се користи при backend development но немав познавање дали само со Phyton би можел тоа да го работам :))
Можеш. На проектот на кој што работам во моментот користиме TypeScript (и фрејмворк React) за фронтенд и Python (и фрејмворк Django) за бекенд. Е сега нормално, како бекендаш, ќе треба да научиш и датабази, исто како што и фронтендаш треба да учи и HTML и CSS, итн.

Но, во сите гореспоменати технологии само ТypeScript и Python се програмски јазици.
HTML, CSS, React, Django, SQL/NoSQL, итн не се програмски јазици.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.973
Поени од реакции
35.937
Се разбираме. Јас како што читав исто така дека пајтон се користи при backend development но немав познавање дали само со Phyton би можел тоа да го работам :))
Дали имаш препорака за добар курс на udemy во врска со оваа област?
Побитното прашање е што сакаш да работиш, јазикот е најмалиот проблем.
Ако те влечи повеќе web development, јас би те советувал да си одиш со javascript, можеш да го користиш и за фронтенд и за бекенд, и имаш еден куп огласи за истиот. Најбитно да се насочиш кон едно и тоа да го усовршиш до перфекција.

А ако сакаш бекенд, мој совет да си одиш на java/c# (гледано од аспект на што се бара во мкд).

Ако сакаш data science/data analysis веќе има логика да одиш само со пајтон и sql, плус еден tool за визуелизација.

Туторијали за пајтон имав ставено на друга тема:

Јазик и технологија се две различни работи. Јас работев само со JavaScript со години пред да допрам друг јазик (TypeScript).
Е сега, нормално има различни фрејморци за JavaScript и други технологии кои треба да се учат дополнително, но тоа не се програмски јазици.

Ако на почетник му кажувате дека треба да учи повеќе од еден програмски јазик, му правите противуслуга. За 3-4 години можеби ќе се заинтересира за некој друг јазик или клиентот ќе го бара тоа од него. Али о том, потом.Можеш. На проектот на кој што работам во моментот користиме TypeScript (и фрејмворк React) за фронтенд и Python (и фрејмворк Django) за бекенд. Е сега нормално, како бекендаш, ќе треба да научиш и датабази, исто како што и фронтендаш треба да учи и HTML и CSS, итн.

Но, во сите гореспоменати технологии само ТypeScript и Python се програмски јазици.
HTML, CSS, React, Django, SQL/NoSQL, итн не се програмски јазици.
Добро разбирам што е и како е, само ти очигледно не го дочитуваш прашањето:
Кога сме кај пајтон.. дали со самото знаење на програмскиот јазик може да се работи без дополнително учење на други јазици? (почетник)
И исто така дали frontend (хтмл, цсс, јс) или пајтон како јазик е подобра солуција за вработување?
Јас му гарантирам дека на моменталната конкуренција, речиси е невозможно да најде работа само со пајтон, и не го зборувам на памет, туку од лично искуство какви луѓе се пријавиле на наш оглас, и каков кадар е потребен. Во најмала рака ќе му биде потребен минимум SQL, плус барем основи javascript.
Javascript е друга приказна, особено ако си го работел како фронтенд јазик.
 

LP1519

ЧастиОбраз
Член од
2 февруари 2012
Мислења
405
Поени од реакции
298
Се разбираме, ви благодарам на појаснувањето. :)
JavaScript да средам па после ке праиме муабет. :)
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
11.832
Поени од реакции
18.519
Јазик и технологија се две различни работи. Јас работев само со JavaScript со години пред да допрам друг јазик (TypeScript).
Е сега, нормално има различни фрејморци за JavaScript и други технологии кои треба да се учат дополнително, но тоа не се програмски јазици.

Ако на почетник му кажувате дека треба да учи повеќе од еден програмски јазик, му правите противуслуга. За 3-4 години можеби ќе се заинтересира за некој друг јазик или клиентот ќе го бара тоа од него. Али о том, потом.
Зависи. Да му кажеш да учи Јава, Пајтон и C# на почетник нормално дека нема логика. Но ако оди со веб девелопмент, изучување на бекенд и фронтент технолгии/јазици + бази/sql му е задолжително. 3 - 4 години е преголем период. 1 до 1,5 година е доволно, со се направени проекти.
 
Член од
22 мај 2014
Мислења
88
Поени од реакции
146
Но ако оди со веб девелопмент, изучување на бекенд и фронтент технолгии/јазици + бази/sql му е задолжително. 3 - 4 години е преголем период. 1 до 1,5 година е доволно, со се направени проекти.
Да, во право си ако сака да биде full stack.

Но, мојата филозофија е дека е подобро да специјализираш една работа наместо да работиш од се по малку. Така да, јас сум во веб дев веќе 6 години и работам само фронтенд. Од јазици само JS и TS. Единствено во првиот проект работев full stack (но со Node.js во бекенд).

Едноставно, не аплицирам на огласи каде што бараат full stack и не сум имал никаков проблем да најдам работа и да напредувам.
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.707
Поени од реакции
27.670
Ај преведи го овa болдираново L на македонски.
Тоа е јазик што не значи дека се програмски јазици. Не се. Компјутерски јазици се. Едниот со тагови другиот со квериња.
Од програмирање далеку се.
 

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.086
Поени од реакции
11.485
Едниот со тагови другиот со квериња.
:cautious:

SQL имаш варијабли, декларации, while loops, if/else statements, процедури

Изгледа овие се будали што плаќаат $150.000 за некој што работи „компјутерски јазик“ (и што не е Turing complete)

 

Kajgana Shop

На врв Bottom