Снобизам

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Абе се е тоа ок со здружувањето и со делување за промена на некои закони во политичкиот и општествен свет, али ке морам да се сложам со Bodhidharma. за стварно да се смени нешто треба да се дојде до коренот на тоа нешто и да се сече таму, а тоа значи да се заврши со државите како такви и да се создаде едно човештво али и за такво нешто уште е многу рано сепак уште сме детинести за такво нешто, значи пак ке се вратам на коренорт на сите корени, изворот од каде се се случува е од самиот себе, кога секој би се свртел кон самиот себе и го пронајде изворот, потоа промената е многу лесна и ке дојде сама по себе. Како може да се очекува да се случи некоја промена во светот наоколу ако прво не се почне од себе, не значи дека нема промени и дека ке нема, секогаш имало промени но сепак пак пропаѓало се, а тоа е само резултат на несвесна реакција кон неугодностите и незадоволството и секогаш завршувало со уште повеќе незадоволство и кога тоа ке кулминира повторно ќе се случи некоја нова промена која пак е несвесна и пак ке пропадне. Проблемот е тоа што луѓето не размислуваат со своја глава туку чекаат некој друг да им диктира и да им поставува нови цели за во иднина манипулирајки ги за сопствени интереси, им дава надеж дека се ке се смени на подобро им ветува светла иднина, а сегашноста е запоставена и заборавена. Кога секој поединец би се ослободил пред се од сопствените окови на илизија и спознавајки се самиот себеси ги спознае своите сегашни и идни ке ги наречам креативни сонови и се насочи кон она што за него преставува радост и задоволство на секое ниво од неговото битие тој човек не може а да не створи прекрасна реалност прво за самиот себе а со тоа да сподели и со останатиот свет. Јас сум за живот во заедница не како до сегашниве држави туку во заедница чија основа е индивидуата а не маса на заблудени луѓе без сопствена свест и способност за креативна реализација на сопствените сонови. Мислам дека многу ни фали креативноста. :place:

Член од
29 ноември 2008
Мислења
83
Поени од реакции
46
Владеење!?
Не може да владее никој со мене, со тебе со мравките по пат, со птиците во лет и т.н.
Не постои никаква придобивка во тоа како се викала, како се прокламирала и каква во суштина е државата. Нема тука нужно зло, патем дали си видел како функционира светот без ова ѓубре наречено држава?
Како донесе суд ти без да видиш како ќе биде во пракса.
И ПАЗИ убаво :)
Како тоа ти не искалкулира дека 99% од девијантните однесувања се последица на системот. Ти од нив се плашиш, знам јас.......ама ќе ги снема со умирањето на државата.
Не ја штити државата и нејзините апарати, еден ден ќе плачеш......и многу тешко ќе ти биде.
Вака, да не се напаѓаме без причина, тоа е карактеристика на нашиот некооперативен менталитет.
Јас веќе напишав дека државите се вештачки човечки творби и се во спротивставеност со слободниот човечки дух и дека според мене нивното постоење е една етапа од развојот на цивилизацијата, но и пишав дека ќе поминат векови додека одумрат државите.
Одлично е што има глобални движења кои за цел имаат да создадат подобар свет и треба што повеќе луѓе да мислат со своја глава и да сфаќаат што ни се случува.

Јас се залагам за паралелно корегирање на девијациите во реално време, затоа што ние живееме во сегашно време и нашите животи се под влијание на тие девијантни однесување на луѓе кон луѓе.

Во темата: „Департизација - Ослобоување на разумот“
наведов дека основни проблеми за нашето сегашно општествено функционирање е наследениот негативен менталитет и сеопштата партизација на општеството која се залепи врз менталитетот како мува врз гомно. Тој партизиран негативен менталитет не кочи и не уништува.

--- надополнето: 24 март 2012 во 01:49 ---
Проблемот е тоа што луѓето не размислуваат со своја глава туку чекаат некој друг да им диктира и да им поставува нови цели за во иднина манипулирајки ги за сопствени интереси, им дава надеж дека се ке се смени на подобро им ветува светла иднина, а сегашноста е запоставена и заборавена.
Точно така, а за да се смени тоа, луѓето што ја осознаваат проблематиката треба да се организираат за да можат да ги придобијат и другите луѓе.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Вака, да не се напаѓаме без причина, тоа е карактеристика на нашиот некооперативен менталитет.
Јас веќе напишав дека државите се вештачки човечки творби и се во спротивставеност со слободниот човечки дух и дека според мене нивното постоење е една етапа од развојот на цивилизацијата, но и пишав дека ќе поминат векови додека одумрат државите.
Одлично е што има глобални движења кои за цел имаат да создадат подобар свет и треба што повеќе луѓе да мислат со своја глава и да сфаќаат што ни се случува.

Јас се залагам за паралелно корегирање на девијациите во реално време, затоа што ние живееме во сегашно време и нашите животи се под влијание на тие девијантни однесување на луѓе кон луѓе.

наведов дека основни проблеми за нашето сегашно општествено функционирање е наследениот негативен менталитет и сеопштата партизација на општеството која се залепи врз менталитетот како мува врз гомно. Тој партизиран негативен менталитет не кочи и не уништува.

--- надополнето: 24 март 2012 во 01:49 ---

Точно така, а за да се смени тоа, луѓето што ја осознаваат проблематиката треба да се организираат за да можат да ги придобијат и другите луѓе.
За да се избориш против партизацијата треба да ги користиш “можностите“ кои системот кој ја створил партизацијата ти ги остава на располагање како на граѓанин. Некаква граѓанска иницијатива со собирање потписи (10.000 ако не се лажам) и потоа правење на предлог закон за забрана на вработување на партиски кадри, поради судар на интереси or something, кој ќе дојде на гласање пред пратениците кои членуваат во партии?! Can`t see how that`s gonna work...

За кооперативноста се согласувам, но ако размислиш можеби прв чекор би бил да се пренесе таква порака која би била јасна и би поттикнала на размислување, за почеток, зошто е битна кооперативноста на луѓе кои делат заеднички интерес и зошто е добро да направат група, формална или не, бидејќи како група (а не како поединци) би можеле да го остварат интересот.

Свест за заедничкиот интерес.

Но мора да се има јасна и конкретна цел, for a start.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.855
Поени од реакции
11.516
Сите сме снобови на овој или оној начин.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399

Ова твоево е, признавам добро како за старт. Како за размислување(контемплирање) можеби. Ама никако не можам да прифатам да бидат решение. Дали моментално како што викаш или конечно(не дај боже).
И не се нервирај многу, немам намера да се расправам. Тоа што те брекнав за твојата подршка(макар и моментална) за државата е кобно за било кој човек.
Животот и слободата се едно те исто, а без слободата не ни живееш.

Член од
26 октомври 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
1.167
Според мене снобовите се личности кои немаат свое јас, се подведуваат на она што го диктира средината, во смисла на начин на облекување, одредени ставови, сфаќања за нештата... Глумат лудило, си придаваат важност пред другите, вообразени се, а всушност во себе знаат колку се "мали". А помеѓу крем и сноб мислам дека нема некоја разлика.

Член од
29 ноември 2008
Мислења
83
Поени од реакции
46
Според мене снобовите се личности кои немаат свое јас, се подведуваат на она што го диктира средината, во смисла на начин на облекување, одредени ставови, сфаќања за нештата... Глумат лудило, си придаваат важност пред другите, вообразени се, а всушност во себе знаат колку се "мали". А помеѓу крем и сноб мислам дека нема некоја разлика.
Tочно така, живееме во општество каде се смета за погрешно и глупо да имаш и свои сфаќања, свој стил, своја индивидуалност. Живееме во општество на медиокритети и снаодливци, тој „кремизам“ или „снобизам“ се култивира во јавноста и во медиумската сфера.
--- надополнето: 1 април 2012 во 21:46 ---
Сите сме снобови на овој или оној начин.
Секое обопштување е погрешно, со тоа се губи оштрината на мислата, потенцијалот на акцијата и можноста за промена.
Не сме сите снобови. Веројатно и ти не си, чим имаш доблест да го напишеш ова вклучувајки се себеси.
--- надополнето: 1 април 2012 во 21:52 ---
Ова твоево е, признавам добро како за старт. Како за размислување(контемплирање) можеби. Ама никако не можам да прифатам да бидат решение. Дали моментално како што викаш или конечно(не дај боже).
И не се нервирај многу, немам намера да се расправам. Тоа што те брекнав за твојата подршка(макар и моментална) за државата е кобно за било кој човек.
Животот и слободата се едно те исто, а без слободата не ни живееш.
Џа или Бу?
Има ли луѓе на форумов што сакаат активно да ги менуваат околностите?

Kajgana Shop

На врв Bottom