Смртта - крај или нов почеток?

Член од
31 октомври 2012
Мислења
9
Поени од реакции
4
Комбинациите сигурно не надминуваат број на компутации у сек. кој кај мозокот надминува 10 на 15. А тој е прилично голем број.
Него остај тоа, ти викаш свеста е епифеномен односно си следбеник на оваа догма.
Дали си чул ли ти за downward causation?
A за Stuart Hameroff и Roger Penrose не се сомневам, гледам по вести ги има :)
Има уште многу тука што да се спомне, ама еве да се почне со ова.
--- надополнето: 1 ноември 2012 во 17:03 ---

Помеша совест, свест атоми и кој да знае уште што не....колку год. имаш ако не е тајна?
не е тајна 18 иам, а пишав дека незнам колку точно ке бидам разбрат пошо и не усптеав баш најдобро да се изјаснам, него за комбинациите шо викаш дека е не е можно пошо тоа е голем број на атоми, мислам дека Бесконечно е малце поголем број така да...

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Да не треба да се вратам меѓу живите отпосле за да ја поткрепам? Разговараме за тоа кој во што верува.
Во суштина кај тебе нема никаков критериум за тоа во што можеш да веруваш. Ако некој ти каже дека влегол во голем плакар и на другата страна имало цело едно кралство наречено Нарнија... ти ќе веруваш во тоа.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
не е тајна 18 иам, а пишав дека незнам колку точно ке бидам разбрат пошо и не усптеав баш најдобро да се изјаснам, него за комбинациите шо викаш дека е не е можно пошо тоа е голем број на атоми, мислам дека Бесконечно е малце поголем број така да...
Бројот на атоми во универзумов не надминува 10 на 60 според некои пресметки.....ама тоа не е битно у случајов.
Комплексноста на живите организми едноставно не остава простор за случајности. Друго, We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them. Aналогно на тоа не може материјата(телото во случајов) само да се набљудува...објект субјект проблем би го нарекол. Има газда и слуга, газда е свеста а слуга е се друго....кое е илузија покрај другото. И трето, оди бркај жени..млад си за вакви прашања :)

Да те прашам нешто, кој ужива у ова
http://www.youtube.com/watch?v=4FfA0ox1N08 ?

Член од
31 октомври 2012
Мислења
9
Поени од реакции
4
Бројот на атоми во универзумов не надминува 10 на 60 според некои пресметки.....ама тоа не е битно у случајов.
Комплексноста на живите организми едноставно не остава простор за случајности. Друго, We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them. Aналогно на тоа не може материјата(телото во случајов) само да се набљудува...објект субјект проблем би го нарекол. Има газда и слуга, газда е свеста а слуга е се друго....кое е илузија покрај другото. И трето, оди бркај жени..млад си за вакви прашања :)

Да те прашам нешто, кој ужива у ова
http://www.youtube.com/watch?v=4FfA0ox1N08 ?
Незнам за тоа, али еве ја за мене http://www.youtube.com/watch?v=Bkjv9SscotY

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Никогаш нема да дознаеме дали е почеток или крај, али више накај крај иде

Член од
3 септември 2012
Мислења
127
Поени од реакции
117
Во суштина кај тебе нема никаков критериум за тоа во што можеш да веруваш. Ако некој ти каже дека влегол во голем плакар и на другата страна имало цело едно кралство наречено Нарнија... ти ќе веруваш во тоа.
Во суштина немав намера да навредам со последниот пост, како што тоа го направи ти во случајов, туку да ја истакнам апсурдноста во барањето рационални докази во нерационални цели.
Инаку, познат ми е феноменот кај атеистите да ги прават верниците ограничени, затуцани и неспособни сами да расудуваат, а за жал во суштина е токму спротивното.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Скептик сум по природа :)
Во случајов, скептик сум дека свестта/умот на индивидуата продолжува по смртта на телото. Тоа е затоа што умот и свеста ги гледам како производ на работата на мозокот, што ако не се лажам, е и генерално прифатениот став на научната заедница.

Во примеров што го даде (out of body experience) човекот што го напуштил своето тело е сеуште жив така?
Така да, тоа не е во контрадикција со моето тврдење дека кога телото умира, умира и свеста/умот (не сакам да речам душата, зошто носи религиозна конотација).

Имаш нешто што би ја поткрепило твојава хипотеза (освен религиозни текстови се разбира).
Да, но проблемот е како тие луѓе иако клинички мртви (ти ги нарекуваш сеуште живи) и без регистрирана мозочна активност, значи мозокот не работи, запомниле (појава карактеристична за свеста и активноста на мозокот) нешто од периодот дури мозокот не работел??
Претпоставка на скептиците е дека можеби тие искуства ги доживеале во моментите пред целосно да престане мозочната активност или во првите моменти на враќање на свеста.
Сепак и оваа теза е срушена преку еден пример опишан во документарецот подолу. Меѓу 0:23:00 и 0:38:00.

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Еве некои линкови од истражувања во врска со NDE и flat EEG
http://www.skeptiko.com/eeg-expert-on-near-death-experience/
http://www.drbrucegoldberg.com/NearDeath.htm
http://www.victorzammit.com/articles/ndestitus.html

Извадок од вториот линк:
1. Dr. Ray Moody described an elderly woman's account of her near-death experience so accurate that she even correctly reported the colors of the instruments used on her. What is especially impressive about this example is that she had been blind for over fifty years.

2. The legal definition of clinical death in many states is a flat electroencephalograph (EEG) reading. Electrical activity is required for the brain to function. Even a hallucination produces this electrical activity, which would appear on the EEG. Many NDEs have been recorded on patients who exhibited flat EEGs. These patients were medically dead, and if their NDEs were mere hallucinations, why didn't their EEGs register them? The answer is quite simple. These NDEs are real and enlighten us about what occurs after our physical body dies.

Најголем број од NDE се јавуваат при flat EEG, што значи личноста е практично мртва т.е нема никаква мозочна активност.

И малку за др. Рејмонд Муди:
http://en.wikipedia.org/wiki/Raymond_Moody
http://www.lifeafterlife.com/
Човекот го има направено најопсежното истражување во врска со NDE, со документирани неколку илјади случаи.

Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
217
Комбинациите сигурно не надминуваат број на компутации у сек. кој кај мозокот надминува 10 на 15. А тој е прилично голем број.
Него остај тоа, ти викаш свеста е епифеномен односно си следбеник на оваа догма.
Дали си чул ли ти за downward causation?
A за Stuart Hameroff и Roger Penrose не се сомневам, гледам по вести ги има :)
Има уште многу тука што да се спомне, ама еве да се почне со ова.
Абе каква догма какви глупости. Мене стварно не ми се јасни тие класификации овој е атеист, овој е верник, овој верува во оваа догма тој во онаа, трет не верува. За мене звањето "човек" е сосем доволно, и само изнесов свое размислување/став во врска со прашање на кое никој нема одговор. Тешко ли е да се сфати? Џабе ми даваш линкови, по ова прашање може да имаш само размислување, никако знаење. Ако некој верува дека допрел до вистината, ондак тој некој има сериозен проблем. Толку од мене.

ZigZag

Заменик министер
Член од
19 јули 2006
Мислења
347
Поени од реакции
248
Можеби 1 се инвертира во 0.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Абе каква догма какви глупости. Мене стварно не ми се јасни тие класификации овој е атеист, овој е верник, овој верува во оваа догма тој во онаа, трет не верува. За мене звањето "човек" е сосем доволно, и само изнесов свое размислување/став во врска со прашање на кое никој нема одговор. Тешко ли е да се сфати? Џабе ми даваш линкови, по ова прашање може да имаш само размислување, никако знаење. Ако некој верува дека допрел до вистината, ондак тој некој има сериозен проблем. Толку од мене.
A што е вистината?

Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
217
A што е вистината?
Јас знаеш ли што мислам? Дека ти и многу други не сфаќаат дека твојата "есенција", твојата душа, не е ништо друго туку екстремно сложена серија од стотици милијарди хемиски реакции во твоето сопствено тело. Јас потполно разбирам дека постојат луѓе на кои ако и илјада пати им кажеш дека нивните мисли, нивните емоции(љубов, страв итн...), самото нивно постоење можат да бидат набљудувани и во некои случаи променети со оглед на тоа дека тие се од физичка, материјална природа, а не од спиритуална природа- нема да го прифатат или сфатат тоа.
И стварно сум океј со тоа, веројатно како концепт не е лесен, бара како прво огромна желба да се запознаеш со својот организам, а со тоа и самиот себе.

Колку побрзо излезеш од трипот во кој што си сега, толку подобро. Не ме сфаќај погрешно немам намера да навредам никого само констатирам некои работи од сопствено искуство. Тргни ги на страна религијата, Ошо, Гурџиев и се/сите останати што се занимаваат со спиритуалност. Ќорсокак како никој друг. Такво стареење е тажно...

Kajgana Shop

На врв Bottom