Смртна казна во Македонија? Да или Не?

Дали во Македонија би требало да постои егзекуцијата како казна?

• Да

Гласови: 509 58,8%
  • Не

Гласови: 357 41,2%

• Вкупно гласачи
    866
Член од
3 јануари 2006
Мислења
1.200
Поени од реакции
10
Stefanos_M напиша:
Eeee toa e veke druga rabota. Tuka zborime za etika...
Kako rekol Isus prosti im Boze ne znaat sto pravat. Ne da im se prosti ama, koj ti go dava pravoto da odzemesh nechij zivot. Togas stanuvash kako ubiecot. A dozivotno vo zatvor, e isto tolku losho no ne tolku surovo.
Доживотен затвор е милион пати полошо отколку смртна казна.

Член од
28 април 2006
Мислења
154
Поени од реакции
4
KOGA KE RAZMISLIME PODOBRO ZA KOGO KAKO
NEKOI SI IMAAT ZASLUZENO

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
BeBe11 напиша:
Колку луѓе успешно избегале од затвор у изминатите години? Посебно во земја мала колку што е Македонија, незабележан никаде нема да бидеш.
Пробај со бројот 50, па врти се околу него..

А и исто така, смртна казна не се дава за силувања и такви работи, смртна казна се дава за ладнокрвни убиства обично на повеќе од една личност. А такви ствари ретко, скоро никогаш, не се случуваат у Македонија, ако уопште и се има случено такво нешто. Јас барем немам слушнато за повеќекратни убиства во Македонија.
Очигледно не знаеш многу за Македонија,а?

Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
Kolku i da zvuci surovo, sepak se odluciv za opcijata da za smrtna kazna, bidejki ima luge koi pravat tolku teshki i bolni zlostorstva sto ednostano ja zasluzuvaat.

Go2bed

Vasilij Zajcev
Член од
2 март 2005
Мислења
972
Поени од реакции
13
абе треба да има смртна казна.ама тогас ќе треба пола ако не и сите политичари да ги стреламе бидејќи ја "обраа" државава.:violent1: :violent1: :violent1: :violent1: :violent1: :violent1: :violent1: :violent1: :violent1: :violent1: :violent1:

Член од
16 мај 2006
Мислења
36
Поени од реакции
0
Go2bed напиша:
абе треба да има смртна казна.ама тогас ќе треба пола ако не и сите политичари да ги стреламе бидејќи ја "обраа" државава.:violent1: :violent1: :violent1: :violent1: :violent1: :violent1: :violent1: :violent1: :violent1: :violent1: :violent1:
taka e site treba ne samo pola oti tie ni ja unistija drzavata sto ni ja sozdade josip broz tito:pishtoldz :pishtoldz :pishtoldz

Go2bed

Vasilij Zajcev
Член од
2 март 2005
Мислења
972
Поени од реакции
13
ја би предложил јавно бесење на плоштад...за да се опаметат луѓето.

love

The one and only
Член од
2 мај 2006
Мислења
716
Поени од реакции
1
Jas sum protiv smrtna kazna,ne samo vo Makedonija tuku i sekade.Nieden covek nema pravo da unistuva covecki zivot,bez ogled od koi pricini i so koja cel.Onoj so napravil najstrasno zlostorstvo podobro e da se kazni so dozivoten zatvor,so e poteska kazna od smrtnata.

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
Podobro e da sedi dozivotno ako veke napravil epten tesko zlodelo za da se maci i da plati vistinski inaku so smrtna kazna samo ke mu se olesni.

Член од
22 ноември 2005
Мислења
36
Поени од реакции
0
nema blage veze

ne!

nikoj nema pravo da odlucuva koj ce zivee a koj ne.

Член од
3 јануари 2006
Мислења
1.200
Поени од реакции
10
Никола напиша:
Пробај со бројот 50, па врти се околу него..

Очигледно не знаеш многу за Македонија,а?
Ај примери? Кога последен пат сериски убиец имаше у Македонија?

Batistuta

..пак од скриен број...
Член од
16 февруари 2005
Мислења
1.945
Поени од реакции
50
Јас сум за, треба да постои смртна казна.
Предлагам на дилериве на дрога да им сечат по една рака, исто и за шверцери на оружје, на макроата да им го сечат, а на обичните крадци - краставица у гз и да му ја поткршиш за да не може да ја извади :)
А за политичарите, ах да - Рицино :icon_lol: И после со шмиргла да се бришат :icon_lol:

Офчар

The Bite of The Mamba [81]
Член од
24 април 2005
Мислења
3.717
Поени од реакции
57
основно човеково право, гарантирано со самиот општествен договор е правото на живот. државата не смее да ги крши човековите права. државата е создадена да го штити човековиот живот. згора на се`, државата не му дала живот никому, па да му го одземе.

ако државата убива, убивањето станува легално. следствено, кој ќе го убие убиецот на убиецот?

и бидејќи станува збор за казна, каде е тука смислата на санкцијата од правен аспект?

и за крај, животот е природно право, не општествено.

Infra

Мојот Пастир
Член од
26 ноември 2005
Мислења
141
Поени од реакции
2
Абе алооооооооооооооооо?!

Прво, НИКОЈ, ама баш никој не е безгрешен!!! А најголемата грешка е што луѓето го „мерат„ гревот, т.е го ставаат на кантар, а со тоа се добива помал или поголем грев. По кој критериум?! По чија скала?! Немојте само да ми кажете дека не било исто да украдеш и да убиеш, или да ја измамиш девојката, односно да лажеш. Такви „мерки„ сме си измислиле ние луѓето, како и многу други работи кои со текот не времето се покажаа како „невозможни„, „неправилни„.
Второ, за да пресудиш, треба да си објективен, а како би бил кога и самиот си грешен?!
Да не ја тупам: во крајна линија, нели целта ни е како луѓе да ја направиме Земјата подобро место за живеење? Секој би можел да биле полезен и корисен за општеството (ако гледаме од таа страна). Значи, не е решението во смртната казна! Па затоа затворот се вика КАЗНЕНО ПОПРАВЕН ДОМ! Тој човек можеби ќе се покае и ќе биде од голема полза во иднина!
И не ме осудувајте што размислувам вака! Секако дека никому не би му било сеедно да прости такво злосторство (рецимо, се ставам во кожа на некој чиј близок бил убиен). Не мора да се работи за убиство, ама сеа така ја затеравме де...
Но, баш затоа што тешко ни иде простувањето, не треба да се ставаме во улога на судии.
Има кој да пресуди!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom