Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
Па, плата од 500 евра мислам дека ќе се достигне, на вештачки начин. Со дигање на минималецот. Еднаш се направи да е 200 евра, очекувам уште еднаш да го направат, веројатно 15,000 денари, па така некако...
Но, кога не е природно, туку со кратење од едно место за да дадеш на друго место, се јавува проблем на трето место, затоа што не е растот од поголема продуктивност, туку прераспределување на исти пари.
исто и со качување на платите на државно вработените. по 10% да качат плата на административци и полицајци и ете ти просе 500евра.
ако некој 'рмба за 200евра, важно просек 500евра е.[DOUBLEPOST=1551366443][/DOUBLEPOST]
Одлепиле скроз нема пилот во авионот.

кои се тие странски инвестиции само они и бог знаат

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
А зошто воопшто избра да биде политичар? Зошто го споредуваш со политичари? Спореди го со бранител.
Ајде врати се на почеток, и размисли кој бранител кој во торба ја ставаше главата во 2001ва (освен Јохан) влезе у политика, посебно со чин генерал, па сеа уште почна да лиже таму кај што плукал. Не го правдај сончогледов жити се.
Просто е, коа гледаш дека политиката е курва, се држиш на страна од неа. Реши да лапа пари, и да брани нешто против кое се борел, нема што да го правдаме.
Јас Стојанче нит го знам, нит го познавам, не ми е нит татко, нит брат за да го правдам, не ми е ни намера, туку е лично мој став околу него, надвор од партиските к*ропецања. Пишав многумина нема да се согласат, а сметам дека тоа е така зашто сме програмирани секогаш да го гледаме само последниот чекор. Инаку овој мој став е посебно засилен откако лешинарите Мирко, Евтоф и останата дпжне-вска банда, која се отепа од цицање државни пари и нема со прст мрднато за РМ плукаше по него, пишуваше по градовите со спрејови ,,Стојанче предавник,, и му правеше контра Достоинство дур беа на власт, само и само за берење на политички поени.
Инаку Стојанче избра да оди во политика зашто политичарите си го избришаа газот со бранителите, ете затоа. Достоинство под него имаше сосема океј и патриотска агенда, за воените инвалиди да го добијат тоа што го заслужуваат од оваа мочана држава, која ја бранеа. Исто имаа силен став контра албанската експанзија. Но, ете и покрај сево ова, никоја партија, а ниту неутралните гласачи не им поклонија доверба. Цели 10+ години траеше оваа негова агенда, ризикуваше живот по Сомалија и покрај тоа што има изгубено пола бел дроб во Арачиново и никој со прст не мрдна, ни за него ни за другите. Никој не ја изгласа таа партија за да влезе во Собрание. Е па затоа пријателе Стојанче е сончоглед, зашто виде со каква стока од народ, со меморија на риба си има работа и вака без многу идеали и замарање одлучи да се тупне во фотеља.

Друга работа, забрането е бранителите да учествуваат во политика? Дали тоа е ексклузивитет само на УЧК-арите и на мали к*риња од СДС и ДПЖНЕ? Ако политиката е к*рва треба да ги оставиме овие што си делат тендери да си бркаат работа? Еве ти уште низа прашања.

1. Дали Стојанче го изгласа Рамковниот договор? –Не.

2.Дали Стојанче ја изгласа амнестијата за воените злосторници кои вршеа масакар врз цивили? –Не.

3. Дали Стојанче ја изгласа новата територијална поделба? –Не.

4. Дали Стојанче го стави качакот форина за министер за одбрана? –Не.

5. Дали Достоинство и Стојанче како водач се противеа против сево горенаведено, со години и години имаа патриотски политички став и се бореа за бранителите да добијат бар 5% од тоа што го добија УЧК-арите? –Да.

Доби ли нешто од ова и тој и Достоинство? Баш напротив веднаш откако форина стана министер за одбрана патриотите изгазија на избори, така што сосема во право е дека македонскиот народ го избра капетан форина за министер за одбрана, а кој е тој како единка да му се противи на народот?

Значи сумирано, точно е дека стана сончоглед, точно е дека е на позиција нишај врата земај плата, но како воен инвалид и човек кој дал пола бел дроб за државава е политичар етнички македонец, кој е ,,најчист,, на нашата сцена. Што е до мене алал да му се парите што ги зема, би бил пресреќен доколку секој еден бранител го вработи во државно, тие се луѓе кои вистински се бореле за оваа држава, а не патриоти на батерии, јаки само на митинзи или пред тастатура.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Собрани 1800 потписи, петицијата за разрешување на професорката Ванковска од УКИМ стигна до МОН

Овие не се нормални. Без никаква причина си развија филм. Без ниту еден збор на говор на омраза, по претпоставена нечија идеа. Од каде „мозоците“ заклучија дека е написот против Албанците? По „чему“, автобусот ли беше од Албанија? Глупости.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Мене не ме навредува ама јас не сум сам на форумов.

Зошто ти би бил привилегиран да користиш збор со цел да деградираш друг член Македонец, кој ти го даде тоа право?

Зборот да се менува во Македонец/Граѓанин на Северна Македонија, тоа ултра интелегентните администрстори да го овозможат.
Сите Македонци шо беа против промена на име и двојазичност ги викавте небањати.Дали тоа не беше деградирање на другите Македонци?Кој ви го даде тоа право?

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Тоа се во најголем дел реинвестициите на фирмите што Грујо ги донесе. И некои фирми што отворија, пак се договорени од грујово време. Не очекуваш белки дека дрим тимот со советникот Љубе, а претходно Рамиз Мерко и Самка Ибраимоски дека знаат повеќе од бакалница, слаткарница, подрум-производство на „сјај“...?[DOUBLEPOST=1551367288][/DOUBLEPOST]Заев: И јас платив казна за фрлање боја, тие прекршоци ги правевме свесно, со повисока цел, но ќе го разгледаме ова прашање
Ти момче го уценуваше премиерот, за што требаше да лежиш дебела робија. Ама Катица Шестица го откажа предметот, го повлече... иако ненадлежна за тој тип на предмети.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Озбилно, како се пресметани 600 и кусур милиони евра странски инвестиции?
Нека е некоја фабрика отворена, нека и има реинвестирање на претходните фирми што отворија, пак е огромна разлика, ние у најдобрите економски години не сме имале такви бројки, баш Кочо успеа у 2018 кога од економија и Е немаше на владината агенда.

Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
Озбилно, како се пресметани 600 и кусур милиони евра странски инвестиции?
Нека е некоја фабрика отворена, нека и има реинвестирање на претходните фирми што отворија, пак е огромна разлика, ние у најдобрите економски години не сме имале такви бројки, баш Кочо успеа у 2018 кога од економија и Е немаше на владината агенда.
тоа и ме чуди, од каде странски инвестиции кога цело време зафатени беа со преспански договор. кога успеаа и странски инвестиции да донесат. или многу вредни се или ноторни лажговци се.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Собрани 1800 потписи, петицијата за разрешување на професорката Ванковска од УКИМ стигна до МОН

Овие не се нормални. Без никаква причина си развија филм. Без ниту еден збор на говор на омраза, по претпоставена нечија идеа. Од каде „мозоците“ заклучија дека е написот против Албанците? По „чему“, автобусот ли беше од Албанија? Глупости.
Од Марс се гледа која и беше намерата, да не се правиме на Тодорчета.

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Многу увредени Северxhаните денес :'( . А јас пак мислев дека откако ќе се смени името ќе живеат турбо со се 500те евра плата, а они да ти цмиздреле на форумов.
Уште не се свестени, сега плачат по штабови и форуми, а кога ќе се свестат, ќе плачат под туш

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Од Марс се гледа која и беше намерата, да не се правиме на Тодорчета.
Ај размисли, кога автобус е на релација Скопје-Гостивар, кој се вози со него? Мешано, така?
Ако е релацијата Скопје-Источна Северна Македонија, патниците се речиси 100% Македонци, така?
Па.. која е логиката?

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Ок бе.

Ајде ако не јас за сите други ќе викам гнасни вмроњи.
Викај ги како сакаш, јас не ги викам никако веќе, ги сметав за идеолошка фекалија која штити криминал... Јеби га сум згрешил, другите биле[DOUBLEPOST=1551369222][/DOUBLEPOST]
исто и со качување на платите на државно вработените. по 10% да качат плата на административци и полицајци и ете ти просе 500евра.
ако некој 'рмба за 200евра, важно просек 500евра е.[DOUBLEPOST=1551366443][/DOUBLEPOST]

Зарем не му веруваш, на оној кој Бог го воздигнал со црпалка за манџа? Оној кој носи железни опинци, и ги превзема сите гревови и целата тежина?
Мислам човекот се смета за месија...[DOUBLEPOST=1551369381][/DOUBLEPOST]
Јас Стојанче нит го знам, нит го познавам, не ми е нит татко, нит брат за да го правдам, не ми е ни намера, туку е лично мој став околу него, надвор од партиските к*ропецања. Пишав многумина нема да се согласат, а сметам дека тоа е така зашто сме програмирани секогаш да го гледаме само последниот чекор. Инаку овој мој став е посебно засилен откако лешинарите Мирко, Евтоф и останата дпжне-вска банда, која се отепа од цицање државни пари и нема со прст мрднато за РМ плукаше по него, пишуваше по градовите со спрејови ,,Стојанче предавник,, и му правеше контра Достоинство дур беа на власт, само и само за берење на политички поени.
Инаку Стојанче избра да оди во политика зашто политичарите си го избришаа газот со бранителите, ете затоа. Достоинство под него имаше сосема океј и патриотска агенда, за воените инвалиди да го добијат тоа што го заслужуваат од оваа мочана држава, која ја бранеа. Исто имаа силен став контра албанската експанзија. Но, ете и покрај сево ова, никоја партија, а ниту неутралните гласачи не им поклонија доверба. Цели 10+ години траеше оваа негова агенда, ризикуваше живот по Сомалија и покрај тоа што има изгубено пола бел дроб во Арачиново и никој со прст не мрдна, ни за него ни за другите. Никој не ја изгласа таа партија за да влезе во Собрание. Е па затоа пријателе Стојанче е сончоглед, зашто виде со каква стока од народ, со меморија на риба си има работа и вака без многу идеали и замарање одлучи да се тупне во фотеља.

Друга работа, забрането е бранителите да учествуваат во политика? Дали тоа е ексклузивитет само на УЧК-арите и на мали к*риња од СДС и ДПЖНЕ? Ако политиката е к*рва треба да ги оставиме овие што си делат тендери да си бркаат работа? Еве ти уште низа прашања.

1. Дали Стојанче го изгласа Рамковниот договор? –Не.

2.Дали Стојанче ја изгласа амнестијата за воените злосторници кои вршеа масакар врз цивили? –Не.

3. Дали Стојанче ја изгласа новата територијална поделба? –Не.

4. Дали Стојанче го стави качакот форина за министер за одбрана? –Не.

5. Дали Достоинство и Стојанче како водач се противеа против сево горенаведено, со години и години имаа патриотски политички став и се бореа за бранителите да добијат бар 5% од тоа што го добија УЧК-арите? –Да.

Доби ли нешто од ова и тој и Достоинство? Баш напротив веднаш откако форина стана министер за одбрана патриотите изгазија на избори, така што сосема во право е дека македонскиот народ го избра капетан форина за министер за одбрана, а кој е тој како единка да му се противи на народот?

Значи сумирано, точно е дека стана сончоглед, точно е дека е на позиција нишај врата земај плата, но како воен инвалид и човек кој дал пола бел дроб за државава е политичар етнички македонец, кој е ,,најчист,, на нашата сцена. Што е до мене алал да му се парите што ги зема, би бил пресреќен доколку секој еден бранител го вработи во државно, тие се луѓе кои вистински се бореле за оваа држава, а не патриоти на батерии, јаки само на митинзи или пред тастатура.
Дали нешто кај Стојанче се измести по кршењето ќерамиди- да
Сериозно, колку и да не е интелигентен, виде дека од патриотизам не се живее.
Реши да го продаде кучата, но ко не знае да се пазари, изгледа глупо.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.369
Поени од реакции
84.608
Лорде, вака сега да расчистиме една работа. Придавката македонски по дома ќе си ја користиме ама за надвор ќе си ја носиме придавката Северномакедонски. Колку сакаш ти надевај се и сонувај.
Според договорот од Преспа има само една вистинска Македонија (Грчка Македонија).
Северна Македонија е територија нешто налик на резерват населена со разни народи и некојси мнозински хибрид народ.
Со грчко-бугарска историја.

Придавката ќе ни биде Северномакедонски за да нема забуна со вистинската Македонија (Грчка). Затоа и АРМ ќе биде Армија на СМ, МТВ ќе виде РТВ на СМ, МАНУ ќе биде АНУ на СМ итн. Затоа во договорот пишува државите институции да бидат "на Северна Македонија".

Севернокорејски лидер, севернокорејска армија, севернокорејска телевизија итн. познато ти е??
Природно ( а реално и граматички ) ти доаѓа да ги викаш така кога земјата се вика Северна Кореја.
Некако ми се чини дека мешаш баби и жаби.
А мене стварно ме мрзи да ти објаснувам зашто ќе биде Армија на Северна Македонија или северномакедонска телевизија, ама ќе биде македонски јазик или македонски народ.[DOUBLEPOST=1551370599][/DOUBLEPOST]
Северџанот распродаде се' бидејќи е без идентитет....ја распродаде и иднината и минатото на сите поколенија...така да овие со бугарски пасоши се злато во однос на вас....
Ма злато се сите што официјално се прогласиле за Бугари по род, ама на форумов се дежурни Македонци и Македонци по професија.
Скроз ми личи разумно некој ко тебе вака да размислува.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.398
Поени од реакции
24.110
Neznam sto tolku se uvredivte od severdjani koga do vcera gordo si se deklariravte kako firomci, firomjani itn itn. I to sega so potpis, so pecat crno na belo so bi rekle. E arno ama vo NATO ke ne primat, nekogas potamu i vo EU. Ako vekje tolku vi preci pisete se Bugari, odite izvadite evropski pasos i kapata nakrivo. Sekoj onoj koj ne e pripadnik na drugiot drzavotvoren narod ili pripadnik na drugite malcinsta si e severdjan vi se dopagjalo toa ili ne.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.666
Поени од реакции
88.536
Родител 1
Родител 2
Боки 13
Сергеј Варошлија