Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Не станува збор ни за сендвичи, ни за цицки, ниту за гниди... Станува збор за редефинирањето на државата што некој за да се фали пред кооперација во Муртино дека бил премиЈер, и себе си ќе се даде, а не па државата. Нема друго логично објаснение. Ако беше за формирање влада, таа ќе се формираше меѓу „победниците во двата табора“, како и претходните пати. Јасно е здружувањето на се албанско со Зоуран... Впрочем, тоа и го најавуваше Зоуран... Нека си менува дома ако сака.. Државата македонска е оставена за да продолжи да биде. Нека внимава што прави, во вакви ситуации се случува народ. Се се заборава по некое време, ама ова не.[DOUBLEPOST=1488188197][/DOUBLEPOST]
Па Лет.. јас цело време се залагам за легални постапки, ти бараше да оди в затвор. Се повеќе и повеќе ми делуваш сенилно. Толку ли си стар?[DOUBLEPOST=1488188325][/DOUBLEPOST]
Е па за ваква работа од Заев се оди в затвор лазаре. Ова е у цена, плус со нелегални материјали.. Момчево е печен за в затвор, а не за премиер. Патем... нели Зоки најави оставка ако изгуби на изборите? Изгуби.. оставката каде е?
....ова неверојатно анационално однесување на зајко се должи веројатно на искреноста на мајкаму која во некој момент на богобојажливост му признала дека тој не е син на тато, туку на некој азган аргат на нива најмен тоа лето од некое село вукојебина на косово .А ргат мераклија на зечици... Друго објаснување нема, , ова е чиста реакција на поривот: крв није вода... :) :) :)
Сите други објасненија не држат вода.., ваков квислинчки калибар не е забележан у познатата историја...

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Сега Зоки се труди да застане рамо до рамо со Ванче...
Толку се разбирате од историја. Затоа дигате споменици на бугаришта и врховистички џелати сред Скопје. Да не зборам за учкарски орли кои не ви сметаат, ама ви смета нешто што сте потчуле „дека заев ќе продавал држава“.
Знаеш ли бе ти што прифатил Заев? Дај некој документ црно на бело. Дај да видиме паторот што прифатил прво и дали е вистина дека оделе во Приштина да бараат сериозно ветување дека ќе коалицираат со него, а не со сдс.
Вака све ви се сведува на прдење, на повици од латас, паторот да браните нешто што не ни знаете што е.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Мене па не ми е јасно како може некој македонец да е толку изрод и јавно национално да ја уништи својата држава. Имаш одговори од луѓе што се или за СДСМ или ептен го мразат Груевски, па не им пречи што ќе се менува националната дефиниција на Македонија. Изроди...
Каков глупак си ти, ќе се уништела државата леле. Ај уште малку ќе поплачете, ќе се срамите и нема да ве гледаме ни читаме веќе. Биди малку разумен, мисли со мозокот. Случаите кои се започнати мора да завршат со пресуда, значи тоа е најбитно. Заев не е толку глуп сега кога доби плус 200 илјади гласови да оди да преговара за нешто со кое ќе изгуби исто толку гласови. Мислам стварно, дали си ти нормален. Аман веќе со оваа измислена приказна а бегате од муабетот за криминалот.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.786
Поени од реакции
36.798
Каква форма има? Во Струмица или Штип на институциите не пишува на шќиптарски јазик. Не се водат процеси на шќиптарски јазик ако еден од странките е шќиптар, банкнотите се на македонски јазик.
Кои пусти институции во Струмица и Штип, уште на машина за куцање пишуваат таму.

Не разбирам еве и да им се одобри правото да се обраќаат до институции на албански (што е наведено дека им следува во Уставот уште од 2001), па дури и парите да станеле двојазични, како се тоа го менува уредувањето на Република Македонија?

Зошто со вакви ефтини бедни спинови?

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Си имаше грујо доволно време да убеди граѓани и нивни преставници за тоа како мисли да ја води државата и да му се даде подршка за состав на влада.
Во тоа не успеа, се си беше фер демократски и транспарентно. Сега може како опозиција да се бори во собрание за остварување на идеите и програмата на својата партија.[DOUBLEPOST=1488197928][/DOUBLEPOST]
Па точно во комунизмот власт праеа тие кои немаа подршка во народ. Сега мора да имаш мнозинство во собрание да направиш валда. Груевски сакаше да на комунистички начин иако нема мнозинство во владата си биде премиер исто како шо и Тито праеше. Али сега е слобода и демократија и таквите времиња поминаа.
Ама кој го спомнува Груевски? Јас не. Ти. Мене ми е страв што Зоче од пуста желба за да биде премиер (да се фали по село) најавува дека ќе ни ја уништи единствената (колку-толку) национална држава на македонците. Тој се топореше пред избори на ТВ, во „Швајцарска“, сега во изјавите околу „доближување на ставовите со ДУИ“.. Не сум измислил нешто, ниту вадам нешто од контекст, ниту правам теории за заговор... Само ги пренесувам изјавите што сами ги потврдуваат.
Да, за формирање на влада треба (најчесто) коалициско мнозинство. А на изборите како играч победи ВМРО ДПМНЕ и тоа не можеш да го промениш. Или на друг јазик.. кај гласачите победи ВМРО ДПМНЕ, а ако Зоче стане премиер, тогаш ќе биде победник меѓу коалиционите игри на албанските партии. Односно, ќе биде донесен да е премиер од страна на „заговор“.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Ѓорѓи оди на Република и прочитај го пак мега интервјуто на Грујо. Си кажа самиот што се им дал на Албанците за да имаат подобар живот. Или и тоа не е точно? Исто така и на Сител Ивонче сред дневник се пофали дека лидерот нејзин прифатил се.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Каков глупак си ти, ќе се уништела државата леле. Ај уште малку ќе поплачете, ќе се срамите и нема да ве гледаме ни читаме веќе. Биди малку разумен, мисли со мозокот. Случаите кои се започнати мора да завршат со пресуда, значи тоа е најбитно. Заев не е толку глуп сега кога доби плус 200 илјади гласови да оди да преговара за нешто со кое ќе изгуби исто толку гласови. Мислам стварно, дали си ти нормален. Аман веќе со оваа измислена приказна а бегате од муабетот за криминалот.
Слушај. Или пишувај културно или мавни се одовде. Кој ти дозволи бе МРСУЛ еден така да ми се обраќаш? Твоево нема крај. Човек колку да те толерира ти уште сила земаш криејќи се зад тастатурата. Големо маже си станал ко женски полов орган да навредуваш. Знаеме за твоите капацитети, изразени со плата за чистач на WC-a. Повеќе да вредеше, ќе имаше барем двојно поголема плата. Мизерија неизживеана.[DOUBLEPOST=1488199612][/DOUBLEPOST]
Ѓорѓи оди на Република и прочитај го пак мега интервјуто на Грујо. Си кажа самиот што се им дал на Албанците за да имаат подобар живот. Или и тоа не е точно? Исто така и на Сител Ивонче сред дневник се пофали дека лидерот нејзин прифатил се.
Море, мене не ме интересира што некој правел муабет. Мене ми е страв што некој се топори тоа да го спроведе за неколку дена. Мене не ми е грижа што рекол некој на форумов, или на некоја „панел дискусија“... ме загрижува што ако Зоче стане премиер истото ќе може и да го оствари. Што утеха ќе ми е Груевски ако Зоче тоа го реализира. Џабе е да зборуваме за луѓе што не се во процесот.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Ама кој го спомнува Груевски? Јас не. Ти. Мене ми е страв што Зоче од пуста желба за да биде премиер (да се фали по село) најавува дека ќе ни ја уништи единствената (колку-толку) национална држава на македонците. Тој се топореше пред избори на ТВ, во „Швајцарска“, сега во изјавите околу „доближување на ставовите со ДУИ“.. Не сум измислил нешто, ниту вадам нешто од контекст, ниту правам теории за заговор... Само ги пренесувам изјавите што сами ги потврдуваат.
Да, за формирање на влада треба (најчесто) коалициско мнозинство. А на изборите како играч победи ВМРО ДПМНЕ и тоа не можеш да го промениш. Или на друг јазик.. кај гласачите победи ВМРО ДПМНЕ, а ако Зоче стане премиер, тогаш ќе биде победник меѓу коалиционите игри на албанските партии. Односно, ќе биде донесен да е премиер од страна на „заговор“.
Па грујо само во прв круг победи али во финалето победил Заев. То ти е бе како фудбал, пример си тепал на полуфинале али си изгубил на финале.
Победникот прави влада, другите седат во опозиција.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Кои пусти институции во Струмица и Штип, уште на машина за куцање пишуваат таму.

Не разбирам еве и да им се одобри правото да се обраќаат до институции на албански (што е наведено дека им следува во Уставот уште од 2001), па дури и парите да станеле двојазични, како се тоа го менува уредувањето на Република Македонија?

Зошто со вакви ефтини бедни спинови?
Во Струмица и Штип, Кочано.. има регионални институции.. судови, полиции, школи, „ниверзитети“... Према најавите на слените сеалбански коалиционери, ако еден од странката е шќиптар, процесот ќе се води и на шќиптарски јазик. Ова е редефинирање на МК, а ти брани ја албанската коалиција на чело со Зоуран... Твое право. Ама македонците довербата ја дадоа за ВМРО ДПМНЕ (и победи на изборите) и не се согласуваат со албанската агенда на Зоран & Со.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Збориме кој го смени знамето на Вергина т.е. која влада и како а не кој го изгласал .Имаше ли тогаш референдум или гласање со 2/3 мнозинство?.Кој потпиша ФИРОМ лажејќи не дека е само за неколку месеци а до ден денешен во Обединети Нации и останати меѓународни институции се водиме под тоа срамно име.
Знаме донесено со законска процедура е ова денешното. Јас би сакал да знам пред ова знаме које беше званично знаме на Македонија усвоено и одредено со закон?
А ние не сме ФИРОМ, ние сме република македонија, исто ко шо Грција е Елада, Германија е Дојчланд, Aлбанија е република Шќиперисе... Остај ти некој надвор како те вика види ти уставно и законски овде како е дефинирано

Член од
28 март 2006
Мислења
17.747
Поени од реакции
12.205
Гледам, мои написи си посочил. Каде сум разубедувал .
на сила се правиш наудрен или не, читај се
Ако не направат победниците влада (ДУИ и ВМРО ДПМНЕ) можно е да има големи немири во РМ.
според „наметнатото правило“ на состав на влада последниве години.
и самиот не знаеш што си пишувал. За повеќе објасни му на @jamajka што и како, не ме замарај мене со вакви "наивни" постови

Последно уредено:
Член од
21 мај 2008
Мислења
10.979
Поени од реакции
11.619
И сега странка во судски процес може да бара судски преведувач.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Па грујо само во прв круг победи али во финалето победил Заев. То ти е бе како фудбал, пример си тепал на полуфинале али си изгубил на финале.
Победникот прави влада, другите седат во опозиција.
Лет, не се прави паметен. Победник на изборите е ВМРО ДПМНЕ, а тој што ќе состави влада станува власт, останатите опозиција. Ако Зоќи сега состави влада и МК ја направи двојазична (што е многу веројатно), па уште некои други работи ги направи кои што ги најавува... може на клоци да биде избркан не само од владата, туку од Македонија. Тогаш победник ќе биде? Глупости. Како можеш да се инаетиш како мало дете твдејќи дека тој што победил не победил. Смеа жива си, „шанкуре“.. или „кабадаија“? ;)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Лет, не се прави паметен. Победник на изборите е ВМРО ДПМНЕ, а тој што ќе состави влада станува власт, останатите опозиција. Ако Зоќи сега состави влада и МК ја направи двојазична (што е многу веројатно), па уште некои други работи ги направи кои што ги најавува... може на клоци да биде избркан не само од владата, туку од Македонија. Тогаш победник ќе биде? Глупости. Како можеш да се инаетиш како мало дете твдејќи дека тој што победил не победил. Смеа жива си, „шанкуре“.. или „кабадаија“? ;)
а шо праи победник на избори?
добива пехар?
добива наградно патување?
освојува ваучер за техномаркет?
добива пакет приоизводи на витаминка?
Добива бесплатен третман во бјути салон?

Член од
21 мај 2008
Мислења
10.979
Поени од реакции
11.619
а шо праи победник на избори?
добива пехар?
добива наградно патување?
освојува ваучер за техномаркет?
добива пакет приоизводи на витаминка?
Добива бесплатен третман во бјути салон?
Или можда добива Сано сокови?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom