Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ципрас: Отсега ќе биде јасно дека Македонија не може да претендира на „античкото грчко македонско наследство“
Грчкиот премиер Алексис Ципрас во дебатата со европратениците не одговори директно на прашањето на грчкиот европратеник од Нова Демократија, Манолис Кефалојанис, за тоа како ќе се нарекува јазикот и националноста на Македонија ако биде усвоен Преспанскиот Договор.

„Се надевам дека сѐ ќе оди по план и дека за неколку месеци земјата ќе го смени името и Уставот, дека ќе биде Северна Македонија“, изјави Ципрас.

Потоа тој го праша Кефалојанис „како досега ја нарекуваа државата во Европскиот Парламент"?

„Сите овие претходни години, кога беше претходникот на Заев на власт, господинот Груевски кога доаѓаше во Европарламентот, како го нарекуваа? Вашите колеги, како го нарекуваа? Дали мнозинството во ЕПП го нарекуваа „од Скопје“? Ова е Европскиот Парламент, не можеме да се однесуваме како во грчкиот Парламент и да ја сметаме оваа тема за табу, да ја закопуваме главата во песок. Знаете дека со години ја стававме главата во песок, 140 земји, меѓу нив и најмоќните како САД, Кина, Русија, ја признаа оваа земја под нејзиното уставно име, а тоа име е само Македонија. Сите лидери ја нарекуваа Македонија и никој не изгледаше иритирано. Не се жалите што и покрај тоа Заев и неговите граѓани доаѓаат во Грција, и тоа е добро што доаѓа на нашето крајбрежје и ја помагаа нашата економија, но влегуваа во Грција со пасош на кој стои Република Македонија. Ако ја смениме ситуацијата тие ќе доаѓаат како граѓани на Северна Македонија, рече тој.

Грчкиот премиер истакна дека “.

„Не знам дали е ова значајно, но со години Груевски, кој и припаѓа на националистичката екстремна десница ја наполни својата земја со споменици од Александар Велики, во секој град, на секој плоштад и многу други симболи на античка грчка Македонија. Во иднина никој нема да има право тоа да го прави, ни сегашниот, ни идните премиери нема да имаат право да велат дека Александар Велики е дел од нивното наследство. Нели е значајно ова за вас?“ му одговори Ципрас на Кефалојанис.

Уште поважно, како што посочи Ципрас, секој премиер на оваа земја ќе потврди дека неговата земја е словенска и неговиот јазик словенски. -Досега тоа не се случило, додаде грчкиот премиер.

https://www.mkd.mk/makedonija/cipras-otsega-kje-bide-jasno-deka-makedonija-ne-mozhe-da-pretendira-na-antichkoto-grchko

Член од
13 октомври 2009
Мислења
569
Поени од реакции
233
Кога ќе почнат пари да даваат донации,грантови, евтини креди,што ќе му правиме на парите?

Овај муабет дека некој пари ќе дава го слушаме години наназад, зарем мислиш некој уште верува во бајки?
А во што веруваш ти? Јас да речеме верувам во таа бајка, а ти во која веруваш? Еби им мајката на сите, сврти им грб на сите институции меѓународни и на соседи и на се, ставај блуза МАКЕДОНЕЦ ДО КОСКА и? И? Тоа прашувам од прееска? Во која бајка да верувам? Ќе дојде подобра власт? Ќе направи подобар договор? ШТО?

Јас верувам во бугарски пасош, вадиш и леташ одавде.

Последно уредено:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Ааааааааааааа ова не ти чине, сакаш да се ставам да бидам во реакција наместо во акција :icon_lol:. Да бидам ефект наместо причинител на нештата :icon_lol:. Како што имам споделувано, тука лесно се проверува. Види премиерот наш како е во дефанзива, се заебаваат за ајварот и овај е ефект на тоа вика ајвар, се гледа колку му се добри советниците. Можи јас да му дадам некој совет :icon_lol:?

Не бе супер, баш ме радува што се излегува во јавност и дека се дознава корупцијата, непотизмот итн. Нешто незамисливо пред неколку години.

Само така се прашував зошто те немаше никаде, не си черашен.

Член од
13 октомври 2009
Мислења
569
Поени од реакции
233
Прво нема сите да ни свртат грб.
Ако падне(а ќе падне) референдумот паѓа топтан и марионетската власт.
Тогаш треба да дојде власт која ќе нема вазалски однос кон нато-еу.
Промена на стратешките цели од запад кон исток.
Преговорите со името се затвораат, и од политичко се преоѓа кон јуристичко решавање на спорот.
Кој тоа ќе го направи? Која е таа партија што ќе го направи ова?

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Не бе супер, баш ме радува што се излегува во јавност и дека се дознава корупцијата, непотизмот итн. Нешто незамисливо пред неколку години.

Само така се прашував зошто те немаше никаде, не си черашен.
Па ти пишав последно гласање ми е 2011 година и политика и избори не ме интересираа, избегнував тема колку што можи, ама овде многу многу не можи :icon_lol:. И после референдумов нема да ме интересира ќе си бркам филозофија, психологија и економија и квантна физика :icon_lol:.

Член од
13 октомври 2009
Мислења
569
Поени од реакции
233
Прва реченица и престанав да читам... неможам да се носам со твојата иНтелегенција.

Чао
Реално немаш потреба да ми го мериш паметов, пошто поставив прашања. Ете, прорус си кажа се што очекува, иако ваљда знае дека е производ на некоја си длабока фантазија. Кажи само која е реалната алтернатива да се среди ова расипано општество според тебе. Каде да се бара надеж?

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Виц на годината на прогресивниот народ, НАТО и ЕУ не молат на коленици за да не извадат од гоВната хахахахахахахахаххаха :pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:

Најсериозно кажувам 100 пати попаметно е да веруваш дека ДПНЕ се патриоти отколку дека пази НАТО НЕ МОЛЕЛЕ ДА НЕ ИЗВАДАТ ОД ГОМНАТА!!!!

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Прати до кај се паднати во очај за цензура
На анал5 има анализа на која ќе имало излезност од 930000 граѓани од кои за ќе биле 470000, а против 460000. Демек ќе било за за ситница од 10000. Па тоа како народот ќе го иссилат да ја пробијат таа разлика. Кој очај.. бедници

sickjoce

Ненормален
Член од
30 јуни 2007
Мислења
1.233
Поени од реакции
338
Кога ќе почнат пари да даваат донации,грантови, евтини креди,што ќе му правиме на парите?

Овај муабет дека некој пари ќе дава го слушаме години наназад, зарем мислиш некој уште верува во бајки?
Дали знаеш колку пари користи Македонија од ЕУ фондови или така само лупаш безвезе? Јас сум сигурен дека Македонија како држава ќе беше уште многу поголема мизерија ако не примавме милиони и милиони ЕУ помош во годините после 1991 па до ден денес. Демек сега застанавме на нозе и кој ги ебе ЕУ, нашата економија ке претрпи катастрофа за помалку од една година ако ЕУ дигне раце од нас. Ама нели ти ќе останеш "Македонец" (А уствари пак ке останеш ФИРОМЕЦ).

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.184
Поени од реакции
3.431
Дали знаеш колку пари користи Македонија од ЕУ фондови или така само лупаш безвезе? Јас сум сигурен дека Македонија како држава ќе беше уште многу поголема мизерија ако не примавме милиони и милиони ЕУ помош во годините после 1991 па до ден денес. Демек сега застанавме на нозе и кој ги ебе ЕУ, нашата економија ке претрпи катастрофа за помалку од една година ако ЕУ дигне раце од нас. Ама нели ти ќе останеш "Македонец" (А уствари пак ке останеш ФИРОМЕЦ).
А ти знаеш ли колку пари немаше да се украдат, ако ЕУ и р’жеше на нашите политичари, напротив ЕУ се фали дека дала кредит за автопат, а тој автопат е трупло поскап од кинескиот, мора да се дава провизија за претходните, провизија за сегашните, провизија за Актор (нели СЈО имаше предмет за перење на парите), провизија за некој ЕУ бирократ итн.
Единствена корист има од грантовите, ама и таму видовме како ги делат, за печатница на Локвенец, за снаат на Цвета, за Геро, за Кочо и сл.
се на се, ако ЕУ сака да изгради правна држава, се знае прво почнуваш од Зајко и по ред сите политичари на црна листа, а не да довагаат да го целиваат.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom