Ние баравме и на крај добивме двојна формула. Republic of North Macedonia за себе и за сите, Republika Severna Makedonija за Грција.
Мене не ми е јасно како може некој македонец да го поддржи ова. Ја не сум партиски определен и еднаш во живот сум гласал иако сум ја имал таа можност 12 години. Прилично либерален сум и да е само Северна Македонија името, некако ќе се помирам. Ама сите овие други точки, да се откажувам од малцинства, да морам да си ја менувам дипломата што сум ја добил од универзитет, организации да менуваат имиња и се друго. Тоа е лудост. ЕУ и цел свет пропагира самоопределување, демократија, а тука поддржуваат поголем да силеџува помал и да му кажува како ќе се вика и што е он?!
Па во САД и Велика Британија и други земји, прогресивни, почнаа да им прават WC-a на луѓе што не си го определуваат полот. Има WC за машки, женски и неопределни. Толку буткаат права за транс луѓе, луѓе што менуваат пол, што не се определуваат со пол, а тука ние не може да си се викаме како сакаме. Може такви слободи да се поддржуваат, самоопределување, ама за идентитет, не. Лицемерија невидени.
Ама ај, Грција е помоќна, па треба да го проголтаме ние ова и се што ќе ни сервираат.
Кај се принципи и достоинство? Некој ќе рече од достоинство не се живее, ама прашање е дали сакаш да живееш на колена или да умреш на нозе.
Мене достоинство ми е битно. Разбирам дека економски напредок значи многу за се, за образование, здравство. Ама во овој случај ништо не е гарантирано, а очекуваат да си го продадеме г'зот за лажна надеж, за потенцијал за нешто што многу реално може и да не биде.
Не сум некој националист, ама не може како народ да го примиме овој срам.