Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
telma prodolzuva vo nejzin stil da gi faktorizira uckite. vo emisija so ustavni sudii go vika talat
ili gi degradira sudiite na nivo na ucka ili uckata go kreva na nivo na ustaven ekspert.
kako i da e, telma si tera svojata agenda.
p.s.
nesto slicno pravea pred parlamentarnite izbori 2016
na telop prikazuvaat istrazuvanje so 2 makedonski i 3 albancki partii. togas im bese bitno da ja promoviraat BESA. ostanatite partii bea navedeni vo `drugi` iako imase makedonski partii sto imaa povekje procenti od BESA. ali bitno da se vrtat parite.

Последно уредено:
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
На крајот на денот ова е жално. кога еден таљат со средно ноќно му објаснува уставно право на екс претседател на Уставен Суд, ех мојата чудесна земја...
Види, сите иаме мржња према таљат ама он е далеку од некој со „средно ноќно“, напротив, има завршено воена гимназија и воена академија во Белград како одличен ученик и стеудент и магистрирано а има специјализирано односно мастер во Скопје во иста бранша. Клет, ваков таков, каков сака нека е ама не е необразован.

Иначе да, сфе да му умре.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.450
Поени од реакции
87.178
Имал завршено воена академија, воена гимназија, ЈНА, АРМ, курци-палци....

И прв дезертираше во 2001 :свиркам:

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Јас право не сум учел, само ги читам законите. А во законот (правилникот) пишува дека за неодење на училиште се добива изостанок, оправдан или неоправдан. Учениците се должни да посетуваат настава. Не се тие работници па синдикално да штрајкуваат. Нема закон за штрајк на ученици. Учениците може да бојкотираат за да нема испрашување, писмени работи... Тие се деца. Не им се учи, особено математика. Сакаат без учење да стекнат некаква диплома и да се вработат в канцеларија. Генерално, секако дека има и исклучоци.
Наставниците, директорите може да се казнат (ако е законски предвидено) ако не ја работат работата стручно и како што треба. Дали сме сиромашни, тоа нема врска со темава. Ниту Груевски има врска со темава.
Слабо од тебе. Пишуваш неиздржано. Што на ум, тоа на друм.
Ти пишуваш глупости. Дали во Законот, во било кој, стои дека ако некој протестира (мирно) ќе сноси некакви последици? Да, како казна можеш да отпуштиш 2% вработени, но тоа е за работни односи, а не за образование. Башка тоа што со извесен број оправдани се полагаа крајни испити. И тоа е лек, но отпуштањето на цели генерации е идиотизам. Истото можеш да го пишеш и работниците не сакаат да работат па протестираат! Колку протести имале средношколците во Р.М. последниве 20 год.!? Ако целта им беше само да не учат, тогаш секоја година ќе протестираа. Башка тоа што имаше закани од директорите, па и затварање на врати, но тоа е во склад со Уставот и никој за тоа не треба да зборува, нели? Истото се однесува и за студентите, но не секаде се обврзани да посетуваат предавања. Дали студентите протестираа само затоа што не сакаа да учат!?
Груевски нема врска со темава? Кој беше претседател на Влада? Кој вниманието го пренасочуваше или со неговите УМС изјави или со бојкотирање на тие настани од медиумите кои ги водеше на поводец?
Седи кец. Дојди на поправен, ама научи барем нешто, затоа што вака истите глупости ги моташ и пак ќе паднеш на истата финта. :)

Член од
12 март 2009
Мислења
20.173
Поени од реакции
16.304
Ах бе гомнари едни.Еден живот сте имале не ви се војувало,па Грујо и Бране биле криви....еве што е патриот и како изгледа.Поточно она што не сте вие и што никогаш нема да бидете и на жалост никогаш нема да дознаете.

Анкета на грчка телевизија: Не сум Грк, Македонец сум! (видео)

http://republika.mk/896991
штом вика ОХИ грк е :D

кажа еден грчки министер пред 4-5 години, само научете грчки и нема никаков проблем..
Е сега почнува и кај нив црвот; еден опозициски лидер ја пушти неодамно бувата дека некој грчки граѓани од грчка Македонија се чувствуваат македонци, а владата тоа никако не го прифаќа; демек не постои национална припадност македонец
( затоа и не дозволува држава со назив Македонија)
Не е проблем антиката, проблем е само македонскиот идентитет; немаат они страв од нас, туку евентуално утре, поради економската криза да не им дојде ним внатре иредентизам, како македонски така и друг, атински, спартански, тесалиски... итн

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
За дпне нема да гласам до крај на живот. Протестирав против корупција, корумпирано судство, распаднато здравство, катастрофално образование, отселување на население, насилничко градење и уништување зеленило...за мене шарената револуција и тогаш беше патетична камуфлажа, сдс го киднапираше отпорот, ама не ми беше страв да излегувам, за разлика од многу (не како тебе, на тебе ти беше убаво) што си мислеа дека паторот ќе владее to the end of ages со репресии и заќутување. На кратко - јас сум на тоа да престане да се ебе народов, а ти си да се смени ебачот, поточно да се врати стариот....не сме на иста таласна дужина. Сеа ти смета што го критикувам сдс? Да не планираш таму да се префрлиш?
Ima li nekoja drzava od poranesniot komunisticki blok bez ovie problemi? Zarem moze tolku tele da bides pa da glasas za komunjarskata stoka so se istoriski potvrdeno olicetvorenie na najgolem del od napisanoto? I sto sega se smeni? Osven toa so ja preebaa i se pomocaa na drzavata od sekoj aspekt?

Последно уредено:

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.702
Поени од реакции
21.201
Другите од ВМРО додека одмараат во мечкина дупка, оние малкумина кои им вредат во партија пуштаат од време на време глас:
Попоски: Спорот со името може да се реши само доколку е во интерес на Македонија

Поранешниот шеф на македонската дипломатија и актуелен пратеник од ВМРО-ДПМНЕ Никола Попоски, во вчерашното гостување во емисијата Топ Тема на Ваша страна потенцираше дека спорот со името може да се решава само доколку е во интерес на Македонија, а не треба да се реши за некоj да се прави среќен.

Попоски смета дека доколку владата на СДСМ не ги известила претседателот на државата и опозицијата за разговорите кои ги води со Грција докажува само дека оваа влада нема никаква стратегија за да го реши спорот со името.

-Доколку сме согласни дека ЕУ е инструмент за наш напредок каде што ќе имаме систем, ред, поредок, правна држава дајте да ги поправаме тие работи и да напредува. А, да не дозволиме ситуација во која ветуваме дека тоа ќе го испорачаме а првата жртва на реконструкција во владата ви е министерот за правда или ветувате дека ќе направите системски промени во тој дел, а веќе 10 месеци немате испорачано конкретен резултат. Не е време за политиканство, кажа Попоски.

Екс министерот за надворешни работи посочи дека сега има влада која што 10 месеци ветува живот, а нема испорачано ниту еден од оние параметри кој што ги ветуваше, како што кажа тој тоа го велат сите сериозни аналитичари кои се провладино настроени.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.863
Не ми се верува дека цел ден помина а ниеден шкљ сајт не фабрикува “екслузивна и шокантна“ сторија дека инцидентот со војниците не е обична несреќа од невнимание.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Ima li nekoja drzava od poranesniot komunisticki blok bez ovie problemi? Zarem moze tolku tele da bides pa da glasas za komunjarskata stoka so se istoriski potvrdeno olicetvorenie na najgolem del od napisanoto? I sto sega se smeni? Osven toa so ja preebaa i se pomocaa na drzavata od sekoj aspekt?
Уште кога паторот ја објави снимката од неговата канцеларија со наводната „спогодба“ во која Заев му се заканува дека има докази за негов криминал и му нуди мирно повлекување - беше се' повеќе од јасно. Заев тогаш го амнестираше вашето боксерско педерче. Барај ги коментарите мои од тогаш - и тогаш и денеска тврдам дека народ требаше да им пресуди и на двајцата - за политички deal, за амнестија на криминал. Што добивме од тоа? Вие што редовно му го дудлате на паторот на форумов, од тогаш, поради огромната кампања против заев, го замрзевте уше толку, а такозваната опозиција влезе во онаа мизерија со кампирања, антикампирања и слични мизерни форми на „отпор“, тоа не е ни отпор. Да беше паторот насилно сменет, мислам на комплетно ликвидирање - е малку потешко дека заев ќе станеше премиер и уште потешко дека ќе ни праеше вакви спрдачини као сеа.

Јас не гласав за сдс на парламентарните избори, а на локалните не ни бев во Скопје, меѓутоа немаше за копиљов да гласам у ниеден случај. Сите ми се качуете на к***в пошо сум ви го напаѓал фараонот, а тоа шо го критикував отпорот, нормално не сте ни го читале, пошо куп говна имате у главите место мозок. Сакаш да ти барам постови од пред 2-3 години кога зборам за „киднапирање на отпорот“? Барај си сам.

Историски потврдено е дека твоите сопартијци се волови including yourself.
Бтв, тие што уште праите разлика меѓу дпне и сдс у план ми е да ве серам у темава колку можам (а ме казнуваат редовно). Не сум исселен трајно, со осум генерации што не си го виделе родното село, што не го помирисале усмрдениот скопски воздух и смог, што крпеле месец со месец, што не се возеле у 57-ца накај Бутел, што не бил накај Тетово у живот.....ниту пак имам бугарски пасош (како овој ланс шупаков што глуми часна сестра овде и не одговорил на ниедно прашање, а е суштински тешка п***а - пола од постовите за бугарски пасош во темана се негови, ама не ја читате).

Ти живееш у странство. Продај таму ако имаш нешто имот, па дој овде да опрааш што „згрешиле комуњарите“. Оди лечи си ја фамилијата на клиника, со пацови, бубашваби и полуписмени учкари лекари, па тогаш продавај ми патриотизам.
За твоја информација у дијаспора, Скопје не е некој си споменик на плоштад, Скопје не е ни некоја гипсана фасада од странине на фејсбук (стаи лајк за Македонија), Скопје не е она од бајките на КУРир...
Скопје јас што го знам се млади луѓе што се разбегаа по Германија, Малта, по бродови....Скопје е населби со стари луѓе, со изгубени случаи, со кладионици, со астри...не Скопје, туку Македонија не е ништо од тоа шо беше.
Не ми ги јадете ј****та и ти и оној маде „кој напраил помалку, а кој повеќе“. У иста тиква прдите, у исти шупаци се колнете и им палите кандило.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.173
Поени од реакции
16.304
Не ми се верува дека цел ден помина а ниеден шкљ сајт не фабрикува “екслузивна и шокантна“ сторија дека инцидентот со војниците не е обична несреќа од невнимание.
чекаат СЈО да го превземе случајот:icon_mrgr:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.018
Поени од реакции
83.414
Одма на фејсбук имаше тоа.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.018
Поени од реакции
83.414
Зар имаше, и шо викаат обид за убиство, немаат видено инфомакс или слични, кога ќе видат одма ќе го преземат
Било пукано на наши војници во Тетово.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Ти пишуваш глупости. Дали во Законот, во било кој, стои дека ако некој протестира (мирно) ќе сноси некакви последици? Да, како казна можеш да отпуштиш 2% вработени, но тоа е за работни односи, а не за образование. Башка тоа што со извесен број оправдани се полагаа крајни испити. И тоа е лек, но отпуштањето на цели генерации е идиотизам. Истото можеш да го пишеш и работниците не сакаат да работат па протестираат! Колку протести имале средношколците во Р.М. последниве 20 год.!? Ако целта им беше само да не учат, тогаш секоја година ќе протестираа. Башка тоа што имаше закани од директорите, па и затварање на врати, но тоа е во склад со Уставот и никој за тоа не треба да зборува, нели? Истото се однесува и за студентите, но не секаде се обврзани да посетуваат предавања. Дали студентите протестираа само затоа што не сакаа да учат!?
Груевски нема врска со темава? Кој беше претседател на Влада? Кој вниманието го пренасочуваше или со неговите УМС изјави или со бојкотирање на тие настани од медиумите кои ги водеше на поводец?
Седи кец. Дојди на поправен, ама научи барем нешто, затоа што вака истите глупости ги моташ и пак ќе паднеш на истата финта. :)
Слабо се разбираш. Се водиш од емоции, типично за млади „кадрови“ кои мислат дека знаат.
Децата ако сакаат може да протестираат, пред или после наставата. Или финтата е да „губиме“, а? Немаше реална причина за протестирање, причина беше дека не сакаат да учат математика, сакаат да не се мачат, а државата да ги плаќа за седење в канцеларија. Ако учениците не бидат заведени како отсутни во дневникот, тоа е работа која може да предизвика сериозни последици. На пример, некој не е на училиште (часови), не е заведен како отсутен, а направи некое прекршочно дело. Тој може да се брани со фактот дека бил на училиште. Како ќе докажеш дека не бил кога не е запишан како таков.
Види, ти си имаш политичка ориентација кон СДСМ, а со тоа автоматски значи омраза кон Груевски. Ама не значи тоа дека имале лоша иницијатива. Напротив, учењето математика многу позитивно влијае на развојот (умствен) кај луѓето, од маркетинг и политички науки општеството не живее, ниту од филозофија. Се живее од инженери, реални работници, па потоа се останато...
Треба да знаеш дека штрајкот на работниците е законски утврдена работа, преку синдикат. Таму е пропишано што смее, а што не. На пример, ако си член на синдикат, а синдикатот прогласи штрајк, тогаш НЕ СМЕЕ ДА ОДИШ НА РАБОТА.
Има работи кои допрва треба да ги научиш во животот. ОК, млад си, ќе научиш. Пред да скокаш со емотивен одговор, прво добро прочитај ги работиве што ги напишав.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom