Континуиран проблем на Република Македонија општо како млада држава и демократија е моќта на лидерите на политичките партии, заради што последниве неколку дена позади завеса се одржуваат средби далеку од очите на јавноста, која се фаќа ко слеп за стап за буквални смешни манипулации и методи за одвраќање на вниманието, преку разно-разни судски случаи за 27ми,ослободување на обвинетите од монструм, изјави на Бејли, конгреси на вмро,ДИК, смешни и потценувачки за интелигентниот човек предмети на СЈО - како што се "шамарите у центар" (види за каков идиотски случај направија криминалистичка фама за груевски, при украдени милијарди ејјјј). Мијалков - мозокот на режимот,од друга страна у овој момент делува као Ескобар, нечепнат и лабав.
Да се паметни овие од ДПМНЕ ( а не се нажалост... ) на Силвана Бонева би и удриле клоци уште пред Грујо да го избркаат. Жената е буквално бунар без дно, како се изнакраде овие 11 години, еве се смени власта и сеуште продолжува со истата песна. ПУ да ти ебам чавката која живее врз маката на граѓаните, ни срам ни перде, зинала само за зема.
И потоа ќе ми продаваат демагогии за Ќосето и компанија.... да беше тој жив денес, гробот немаше да им се знае на "патриотиве"
Мочковци.
Баш ми е жал што никако не сваќате дека сите овие проблеми настанаа откако воведовме "демократија"
Кај нас не е проблемот една партија или друга, кај нас е проблем
Системот. Кажете ми колку од оние што ги познавате влегле во партија за да променат нешто,
а колку од нив влегле за да ќарат нешто или пак да се збогатат, да лапнат некоја привилегија, итн?
Значи нашиот демократски систем мотивира ликови како Бонева, Чичаковски итн. За да е ситуацијата полоша, на странскиов фактор (кој што не треба да биде фактор)
му одговараат вакви ликови и вакво општество, затоа што таквите ликови се најлесни за контрола. За секој окупатор примарно е да има контрола на окупираната територија,
а дали таа ќе функционира како што треба, тоа е од секундарно значење.
Ако сакаме навистина да станеме држава, затрулениов демократски систем треба да го замениме со Националистичка меритократија.
Зашто Националистички? Затоа што само Национализмот е идеологија која бара да се грижиш за доброто на некој друг освен самиот себе.
Комбинирај го тоа со меритократскиот систем, власта да ја имаат оние кои што се способни и доблесни, тогаш ќе видите вистински промени на подобро.
Кај нас треба да има едно тело што ќе врши надзор на партиите и нивните функционери во администрацијата, независно од тоа која партија е на власт.
Се најде ли некој најмал траг на корупција, злоупотреба или кражба, ова тело ќе му нареди на судството да го процесуира случајот.
Доколку се заташка работата, ова тело ја превзема улогата на суд, го вади чеканот и ги удира во чело сите инволвирани.
Овој систем ќе ги демотивира паразитите, а ќе ги мотивира способните и чесните, и нашето општество ќе пркне.
Се друго е осудено на пропаст и вртење во круг, каде што ќе има Боневи, Заевци, Груевци, Чичаковци.