Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Па да не не е он штитот случајно?
Он како татко реши да се жртвува себеси, само нас да не има. Ееееј, кој би го напраил тоа за нас?
Ако не па да го пуштиме од затвор, а?

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Зошто би плачел кога не си етнички македонец.Исто како мене што ме заболело за Косово или Чемерија.
Етнички сум и пак не допираш до мене.. тоа значи слабо, треба да се потрудиш повеќе и да звучиш поубедливо.
Сакам суштински да ми објасниш каква штета ќе претрпи обичниот човек од употребата на уште еден јазик. Што со луѓето кои сакаат да го научат.. од секакви интереси пред се, бизнис?
Не размислуваат сите ко тебе.. па ни пола.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.153
Поени од реакции
12.777
Тоа е тоа, направен е невиден преседан, и затоа сега во ред е се што прави господинот Заев, и промена на име и идентитет, и укинување на Македонскиот јазик како единствен официјален, и бришење на македонската историја.
Се е тоа дозволено сега.

Ахмети: Нека не се плаши никој, нема да бараме надомест за геноцидот врз Албанците, но ќе бараме осуда во парламентот
Ахмети: Нека не се плаши никој, нема да бараме надомест за геноцидот врз Албанците, но ќе бараме осуда во парламентот

Во Зајас во Кичево денеска беа погребани посмртните останки на Алабанци кои биле усмртени во масакри помеѓу 1913 година до Втората светска војна, информираат од ДУИ. Од таму додаваат дека овие останки биле пронајдени во неколку гробници.

На погребната церемонија се обрати лидерот на партијата, Али Ахмети, кој најави дека ќе побара од Собранието на Република Македонија осуда на злосторствата извршени пред 104 години.

-Барам солидарност од Македонците бидејќи и врз нив имало злосторства. Затоа ќе инсистираме да се носи резолуција во парламентот за осуда на геноцидот кој е направен врз Албанците пред 104 години. Нека не се плаши никој, бидејќи нема да бараме надомест. Нивните животи не можат со ништо да се надоместат-порача Ахмети.

Вицепремиерот, Хазби Лика, пред присутните рече дека со почитувањето на овие жртви се порачува никогаш повеќе да не се повторат вакви злосторства.

Министерот за дијаспора во Владата на Албанија, Пандели Мајко, пак, рече дека овие луѓе се убивани само затоа што зборувале албански јазик. Тој и се заблагодари на македонската Влада што овозможила да се одбележи овој настан.

На настанот во Меморијалниот центар „Албанска мајка“ во Зајас присуствуваа членови на владиниот кабинет од редовите на ДУИ, како и пратеници од оваа партија.

http://fokus.mk/ahmeti-neka-ne-se-plashi-nikoj-nema-da-barame-nadomest-za-genotsidot-vrz-albantsite-no-ke-barame-osuda-vo-parlamentot/

Ја мислам дека нема таков член, кој што Заев нема да може да го прими деновиве. Едноставно владее расположение сите да бидат задоволени.
Јас мислам дека најдобро би било постхумно да ги амнестираме извршителите на тие таканаречени злосторства од пред 104 години во името на мирољубивиот мултиетнички соживот.

Или во спротивно, пред да се осудат таканаречените злосторства од пред 104 години, да се започне прво со осудување на злосторниците од 2001 година, почнувајќи со барателите за осудување на тие таканаречени злосторства од пред 104 години.

Мислам дека на зајко кукурајко и на плавите жолтици нема да им претставува проблем, бидејќи и тие порано беа, а од 1 јуни 2017 повторно се` во коалиција со амнестираните терористи - кои делеа пари со пвеводбениците и со нивниот пастир кога беа со нив во коалиција, ама тоа беше порано, па не се важи сега - поради што мислам дека нема да им претставува проблем или да ги амнестираат злосторниците од пред 104 години, или да ги осудат во пакет со злосторниците од 2001 година.

На крајот на краиштата, Шутка не им бега и на стотици, ако не и илјадници други аболицирани и/или амнестирани борци за човекови права.

V

viktora

Гостин
Етнички сум и пак не допираш до мене.. тоа значи слабо, треба да се потрудиш повеќе и да звучиш поубедливо.
Сакам суштински да ми објасниш каква штета ќе претрпи обичниот човек од употребата на уште еден јазик. Што со луѓето кои сакаат да го научат.. од секакви интереси пред се, бизнис?
Не размислуваат сите ко тебе.. па ни пола.
Да беше малцинството од некоја скандинавска земја или од некој нормален народ и јас не би имал проблем да го изучувам.Вака со закани за етнички големи држави,величење на химна,знаме,јазик на туѓа држава и игнорирање на све што е македонско тешко ќе поверувам дека сето ова се случува за водење бизниси.И србите мислеа дека ќе биде од корист и ќе прошируваат видици и бизниси па го изгубија Косово.
Луѓето ако сакаат да го изучат албанскиот јазик можат приватно да се упишат или да се пријават во школо и да го изучуваат како втор странски јазик.
И ти не допираш со твоите аргументи до мене.А немаш и ни потреба.Ти пишав зошто уште во претходното мислење.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.542
Поени од реакции
85.099
Ако не па да го пуштиме од затвор, а?
Пишав претходно:
Не смее да се дозволи штитот в затвор да го пикнат илуминатите!!!!
Ајде нека не организираат спонтано да протестираме и да го спречиме тоа.[DOUBLEPOST=1511023102][/DOUBLEPOST]
Да беше малцинството од некоја скандинавска зема или од некој нормален народ и јас не би имал проблем да го изучувам.Вака со закани за етнички големи држави,игнорирање на химна,знаме,јазик на туѓа држава и игнорирање на све што е македонско тешко ќе поверувам дека сето ова се случува за водење бизниси.И србите мислеа дека ќе биде од корист и ќе прошируваат видици и бизниси па го изгубија Косово.
.
Карактеристично за тебе, одлично си запознаен со тоа како Србите го изгубија Косово.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Пишав претходно:
Ајде нека не организираат спонтано да протестираме и да го спречиме тоа.
Ако не па да го спречиме, а?

Член од
24 април 2008
Мислења
11.153
Поени од реакции
12.777
...

...
Сакаш да кажеш дека во Македонија е забрането учење на странски јазици ?

Од кога тоа ?

V

viktora

Гостин
Пишав претходно:
Ајде нека не организираат спонтано да протестираме и да го спречиме тоа.[DOUBLEPOST=1511023102][/DOUBLEPOST]Карактеристично за тебе, одлично си запознаен со тоа како Србите го изгубија Косово.
Не сум 100% сигурен за Косово но мора да е Грујо крив.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Таман си го засакав ФИРОМ се ќе ми го менувале тие белосветски бирократи и рекетари. Јас не знам што се нервирате кога за 100 години со ова темпо на наталитет и иселување ќе сме 200 000 макс. 800 000 илјади народ што е ништо.Дијаспората не ја бројам пошо секако втората генерација воопшто не се замара за Македонија а третата па и не знае од каде потекнува. Ова сите политичари го знаат многу подобро од нас. А знаете кога во една држава владее општа апатија секој гледа да си ја среди фамилијата да искраде и да ја пушти надвор да живее од Мкд. Вистината е болна но овој процес веќе е незапирлив затоа се краде на големо. Ќе си останеме енциклопедиска фуснота - историски куриозитет.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Добро ова со учебнициве и лекциите за Албанија, знаете дека само така седат во книгите и не ги предаваат професорите по историја, така? Уште јас кога бев средно имаше по цели поглавја па се скокаа.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Таман си го засакав ФИРОМ се ќе ми го менувале тие белосветски бирократи и рекетари. Јас не знам што се нервирате кога за 100 години со ова темпо на наталитет и иселување ќе сме 200 000 макс. 800 000 илјади народ што е ништо.Дијаспората не ја бројам пошо секако втората генерација воопшто не се замара за Македонија а третата па и не знае од каде потекнува. Ова сите политичари го знаат многу подобро од нас. А знаете кога во една држава владее општа апатија секој гледа да си ја среди фамилијата да искраде и да ја пушти надвор да живее од Мкд. Вистината е болна но овој процес веќе е незапирлив затоа се краде на големо. Ќе си останеме енциклопедиска фуснота - историски куриозитет.
Ако не па да си останеме, а?[DOUBLEPOST=1511023423][/DOUBLEPOST]
Добро ова со учебнициве и лекциите за Албанија, знаете дека само така седат во книгите и не ги предаваат професорите по историја, така? Уште јас кога бев средно имаше по цели поглавја па се скокаа.
Ако не па да ги скокаме пак, а?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom