Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Ахa.Сaмo сaм си плaќaм.Не сум кo ти дa дрaпaм мaдињa нa фoрум дa oдрaбoтувaм зa пaртијa зa дa ги зaдржaт тoвите дa рaбoтaт 3 сменa у Кирo Дaндaрo,дa не ги избркa Дрaгaн.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.343
Поени од реакции
24.016
па кажи дека криеш, нема зошто да се заебаваш.
кажи не сакам да кажувам и готово! :)
Зошто би криел, да не ми го земиш. Не е ова државно па на први плата која однапред знаеш колку е. Зависи од многу фактори колку една кошница ке даде мед. Прво мајка природа дали ке замеди, па временски прилики, па знаење и способност на пчелар, па пашни услови, квалитет на матица итн итн итн. Можи да не извадиш ич од некое друштво а од друго на иста локација да извадиш и 30кг мед. И сега ај како да ти пресметам. Пчеларството е цела наука не е плукни залепи.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Не ми е нешто по кеф ама фала, ако се попишманам знам кај да те најдам. И ти како задоволен, работно време, пари, слободни денови како? Стапчиња имате за во WC или преку палуба мочате.
Не се токми никако со млаџи референт кај нас, со милиција или сл, за нешто раководител по сектор и инспекции не прам муабет, не е за платата за „хонорарите“ е. Ветена земја ако знајш како треба е кај нас, ама ако знајш без тие етички и морални кочници на поштеноста шо ги спомна претходно.
Мене нема шо да ме бараш, Мајоми-Успињача посао Скопје ќе ги бараш, пари бериќатверсан, посебно во споредба со поштени плата кај нас, работно време регулирано, си има тач скрин монитори низ цел брод за пред должност да се клокираш и исто после должност, не смееш никако без тоа, храна, смештај униформи и се тоа платено...стапчиња нема за во WC, а нема ништо преку палуба оверборд фрлање, без исклучок. Не прашват од која партија си, а и доста се чека за работа, скоро сите од МКД шо ги сретнав беа високообразовани, со одличен англиски и плус уште еден странски јазик, чудно како тука се бара работна сила а тие таму, ама не му се работи а и не се патриоти, домаќини сигурно, зато така.

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Зошто би криел, да не ми го земиш. Не е ова државно па на први плата која однапред знаеш колку е. Зависи од многу фактори колку една кошница ке даде мед. Прво мајка природа дали ке замеди, па временски прилики, па знаење и способност на пчелар, па пашни услови, квалитет на матица итн итн итн. Можи да не извадиш ич од некое друштво а од друго на иста локација да извадиш и 30кг мед. И сега ај како да ти пресметам. Пчеларството е цела наука не е плукни залепи.
јас не те прашав за други. те прашувам за тебе. еден просек. колку од прилика, во просек се вади. јас појма немам од тоа. 30 кг е многу е малку незнам, затоа прашувам.
ама ако не ти се кажува нема проблем.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.343
Поени од реакции
24.016
Не се токми никако со млаџи референт кај нас, со милиција или сл, за нешто раководител по сектор и инспекции не прам муабет, не е за платата за „хонорарите“ е. Ветена земја ако знајш како треба е кај нас, ама ако знајш без тие етички и морални кочници на поштеноста шо ги спомна претходно.
Мене нема шо да ме бараш, Мајоми-Успињача посао Скопје ќе ги бараш, пари бериќатверсан, посебно во споредба со поштени плата кај нас, работно време регулирано, си има тач скрин монитори низ цел брод за пред должност да се клокираш и исто после должност, не смееш никако без тоа, храна, смештај униформи и се тоа платено...стапчиња нема за во WC, а нема ништо преку палуба оверборд фрлање, без исклучок. Не прашват од која партија си, а и доста се чека за работа, скоро сите од МКД шо ги сретнав беа високообразовани, со одличен англиски и плус уште еден странски јазик, чудно како тука се бара работна сила а тие таму, ама не му се работи а и не се патриоти, домаќини сигурно, зато така.
Фино, бравос. Како што реков не ми е нешто по кеф.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Ccccccc....

ГРУЈО И ЗАЕВ ЌЕ ЛЕТУВААТ ВО ИСТ ХОТЕЛ ВО ИСТО ВРЕМЕ!!! ЌЕ ПАДНЕ ПАРТИЈА ТАБЛА

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски чиј што пасош е одземен и треба еднаш неделно да се јавува во Судот, денеска заедно со својата фамилија е забележан во хотел Инекс Горица во Охрид.Охрид годинава, според соопштението на владата, ќе биде место за одмор и за премиерот на Република Македонија, Зоран Заев и неговата фамилија.
[DOUBLEPOST=1501766110][/DOUBLEPOST]
Фино, бравос. Како што реков не ми е нешто по кеф.
Многу прашваше ако не ти е по ќеиф, сеедно.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.343
Поени од реакции
24.016
јас не те прашав за други. те прашувам за тебе. еден просек. колку од прилика, во просек се вади. јас појма немам од тоа. 30 кг е многу е малку незнам, затоа прашувам.
ама ако не ти се кажува нема проблем.
Па тоа и ти кажвам цело време. Лани просек беше - 10кг од друштво. Наместо да вадам им носев за да преживеат. Оваа година отприлика +15 од друштво на цел пчеларник. Некои извадија многу повеќе, некои ич. Просек 15. Со оглед како и колку излегоја од зимата задоволен сум. Јас не очекував ич ама ете замеди маслената и сончогледот. Се друго го фати мразот ви Мај и му еба матер на се. Задоволен сега?

S

silmarillion

Гостин
Европска Унија и НАТО е заедничка цел и на Албанците и на Македонците, тоа ја држи државата споена.
Сите националистички и сепаратистичи движења се ставаат на мирување кога има јасна цел како ЕУ. Во ЕУ нема граници секој може слободно да живее и работи каде сака, така што менување на граници губи било каква смисла. ЕУ е измислена како проект што создава мир, и 70 години веќе тоа го обезбедува.

Додека сме надвор од ЕУ и НАТО ние де факто сме на гранцица, на први линии на фронтот помеѓу Запад и исток (Русија). Тоа де факто значи постојано мешање од сите страни, немир и конфликт на различни интереси.
Како што сме биле од секогаш во историјата.

Буквално како и да се погледне ЕУ и НАТО за нас значат стабилизација.
Глеј го клипов погоре што го поставил Клин. Мислиш дека влез во ЕУ ќе му ја смени матрицата на овој?

Нејсе, викаш заедничка ЦЕЛ е на нас и на Албанците влез во ЕУ и НАТО. Дефакто 2.8 од 3ца не знаат што се придобивки и која е цената за влез во ЕУ и НАТО. Дефакто ЕУ и НАТО нема да ни дадат мозок ни на нас ни на нив. И дефакто, кад тад пак ќе има тензии и пиздарии затоа што разликите се преголеми. Модулот на соживот не е ЕУ и НАТО, за жал, тоа ќе биде привремено решение. Дефакто ние во ЕУ нема да влеземе, дефакто тоа го кажа и Јункер. Соживот неможат да имаат една Словачка и Маџарска пример што се во ЕУ па никому ништо, не па ние овде што сме на раб да се заколеме ради примитивниот мозок што го имаме.

Кога никој не се одважи на балканските простори интелектуално да се натпреварува, секогаш ќе одиме на сила. Такви сме, јебига.

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Соживот неможат да имаат една Словачка и Маџарска пример што се во ЕУ
ама немаат ни војна ;)
може нема да го смени менталитетот на тие што растеле во други системи, но најважно, ќе го промени менталитетот кај новите генерации.

S

silmarillion

Гостин
ама немаат ни војна ;)
може нема да го смени менталитетот на тие што растеле во други системи, но најважно, ќе го промени менталитетот кај новите генерации.
Џабе, менталитет не се мења со влез во ЕУ и НАТО. Тоа е привремено смирување на страстите и исполнување на нечие его као ете влеговме во ЕУ (читај Бугарија) а у суштина си останал истиот шконтер. Ама и тоа е пролазно затоа што во генот имаш нешто клето, нешто што ги тера и бугарите иако влезени во ЕУ да дојдат тука да солат памет, да се понаша нивниот цариник на Деве Баир ко ѓубре белосветско, да ставаат копар сегде кај што не му е место...

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Влезот во НАТО и во ЕУ не значи и 100% решавање на сите проблеми на државата, општеството, поединецот... напротив интеграцијата во Евро-Атлантското семејство значи еден куп на отстапки, реформи, закони, прилагодувања од наша страна кои треба да станат исти/слични со оние во западните земји !
Поголемиот дел од Балканците(оние кои што уште не се интегрирани во ова семејство) да ги прашаш ќе ти одговорат дека сакаат нивните земји да станат дел од ЕА семејство, но притоа не знаат што ги чека, мед и млеко никаде не тече, напротив влезот во ова семејство значи и ред и дисциплина, почитување на закони, поголема бирократија, повисоки даноци и стоп за сивата економија и нелегалните бизниси (шверц-комерц) кој голем број на Балканци (особено брачава наши од запад) традиционално си ги тераат !
Епа во ЕУ нема шверц-комерц црни бизниси, царината мора да биде ефикасна, а не лесно и селективно пропустлива и неможе во ЕУ да си и да имаш гигантска нерегулирана црна економија во државата, арно ама истите тие со полна уста се за ЕА интегрирање !

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.519
Поени од реакции
18.363
Како и да е, влезот во ЕУ и НАТО на сите балкански земји е единствената гаранција за траен мир на Балканот. У секој случај боља опција него да останеме црни дупки со константна закана и опасност од нови војни. И менталитет се мења, само што за тоа е потребна децениска работа.

S

silmarillion

Гостин
Како и да е, влезот во ЕУ и НАТО на сите балкански земји е единствената гаранција за траен мир на Балканот. У секој случај боља опција него да останеме црни дупки со константна закана и опасност од нови војни. И менталитет се мења, само што за тоа е потребна децениска работа.
Не е гаранција за траен мир на Балканот. Еве стај ги Србите и Хрватите у ист сојуз, и отиди у Книн или Вуковар (не ми текнуваше други градови/села од тоа време) и кажи им ајде изгушкајте се едни со други и заборавете на се што се десило и ве молам немојте да ви навираат љути спомени дека вашите блиски биле скинати ко коковчиња од овие другиве. Или отиди помири ги Србите и Косоварите, нас и цел свет. Нема шанса бе. Црна дупка остануваш и ако влезеш во НАТО и ЕУ и ако влезеш во таа некоја си замислена Еуроазија или како и да е. Црна дупка се раѓаш и остануваш ако нејќеш сам да се промениш. А промената не доаѓа автоматски со влез во некој сојуз.

Менталитет се мења кај Германец и Фанцуз, кај нас не. Нашиот клет инат нема да дозволи така лесно 5вековно турско да биде заменето.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom