Што подразбираш под слободна волја и дали воопшто постои некој нерелигиски систем или уредување кој е продуктивен а да не ја ограничува слободната волја на луѓето?
Brate omere,toj pod slobodna volja podrazbira,da pravi se' sto mu e volja. Toj samo veli deka slobodna volja za nego e koga pravi po volja ama da ne mu nasteti na drugite. A ne razbira deka koga mu e volja nesto togas stetata na drugite ne ja razbira,ako nekoj ne go spreci.
Ima luge koi sakaat da imaat ama da ne rabotaat,pa kradat. Moze li da ja oseti lopovot bolkata na ograbeniot ?
Toj veli deka za nego postoi VOZDRZUVANJE,ama ako mu kazes deka treba da se vozdrzi od ona sto mu e po volja (a ne svaka deka povreduva drugi) kriva mu e religijata. Ako mu se kaze deka nemu edinstveno anarhija bi mu odgovaralo,bezzakonie,povtorno ne se slozuva.
Veli deka e normalno toa sto go pravi sreken. Na nekogo drogata go pravi sreken,,, toa e za nego normalno i volja slobodna. Neznae deka,ne sto sam se ubiva,tuku po nego ke pocnat da se ubivaat so red.... Vo Amsterdam koga homoseksualcite bea tajni,tolku bea,ama koga se usvoi vo zakonot,uste i vo moda go donesoa,sega brojot ne im se znae i ne samo na toa,na mnogu grozomorni raboti. Za nego nepostoi prostitucija i ne znae sto se podrazbira pod toj poim.
Gangsterite od vremeto,kako Laki Luciano,Don Korleone i kompanija... so Viski svercuvaa vo vremeto. Vo vremeto viskito bese kako denes drogata. Sto e denes viskito,na tezga mozes da go kupis. Toa ke bide drogata vo idnina.... pa neka im e normalno. Neka gi pravi "srekni". Bidejki na deteto sreken go pravi drogata,no na roditelot go pravi nesreken.
Ako ne postoi eden vodis,ne samo nadvor tuku i po doma,ako ne postoi staresina,fakt e deka nema napredok od taa kukja.Moze da ja zamislite taa anarhija,kade sto sekoj pravi sto ke mu tekne. Ne svaka nekoj deka na dalinskiot upravuvac moze krv da padne koj sto da gleda na tv. da ne zboruvam i za drugi detali. So koja pamet na glava mozat vakvo nesto da poddrzuvaat ne mi e jasno. Prasanjevo sto podolu go postavuvas,Ipsissimus,tebe nekolku pati ti go postaviv:
Што е тоа што е во конфликт со правилото кое го посочив? Кажи ми! Во Македонија и сличните земји каде што се практикува овој тип на демократија, дозволено ти е се што не повредува некого и не прави штета!
Sto e vo konflikt i koe versko pravilo so tvojata volja. Jas licno nekolku ke ti nabrojam od drzavata,megjutoa,toa e zakon... moram da go sledam,bidejki znam deka ne e samo za mene tuku e i za tebe.
Nasradin im rekol polesno e vie mene da me svatite odkolku jas da ve svatam na vas site. Nevesta koga ke zemes,taa treba da se prilagodi na sredinata i na novite karakteri a ne familijata cela da se prilagodi na nea.
Da prajme muabet sto ne ti se dopagja od Zakonot vo Religiite... a za slobodnata volja,belkim resivme.