Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
И според она што го читам ти припаѓаш на спротивната страна. Испрани мозоци и на двете страни.
Не припаѓам на ниедна страна, ама неможе мене Арнаути, Турци, да ми солат памет јас што да градам во моја држава.
Колку е независна Соња Исмаил чиј татко е Ѓунер Исмаил, а?Тие архитекти ги организираше стар комуњар на архитектонски факултет .Ништо не е случајно.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Тито никогаш не градел, туку градел македонскиот народ за твоја информација.Тој одел и си се возел по јахти, си бркал швалерки.За твоја информација Македонија е земја во којашто е најмалку инвестирано во Југославија заедно со Косово.Најзапустени и најнеразвиени.

Последните 5 години се отвори штипскиот универзитет којшто е дом на преку 7 000 студенти, се гради студентски дом во Штип, се отворија дисперзирани факултети, се купија нови апарати за болниците, почна изградба на нов клинички центар и милион други работи така да немој да сереш непотребно и да шириш дезинформации.Не можеш ти нешто што е запуштено да направиш рај за 5 години.

Мизерија , а сите имате интернет, мизерија , а сите студирате, мизерија, а сите ќе летнете на одмор оваа лето, мизерија, а сите имате по 3-4 телефона и тоа скапи, мизерија , а се возат еден куп скапи коли, мизерија, а на секое ќоше никнува зграда и се распродаваат станови како алва..Македонија не е Шведска, ама немој да се просераваш и да не правиш Зимбабве.Проблемот е што сите сакате да живеете како Доналд Трамп, епа тоа никаде го нема во светот.

Како од толку мизерија имате интернет, кола, студирате, одите на одмор, имате мобилни телефони, кафаните и кафичите се преполни цел ден, а?
Не не споредува со Зимбабве туку со Иран,Венцуела,Јужна Африка и Шпанија.

Сите 4 земји ги имаат истите "луксузи" што ги наброја ти кај нас и повеќе со тоа што ситуацијата на Иран и Венецуела е иста како ние да сме под ембарго на ЕУ а Шпанија ни е комплетно надвор од кокуренција зошто они имаат една од најдобрите инфраструктури во Европа само што отидоа во банкрот градејќи ја.Сепак патиштата,аердромите,пристаништата и железницата ќе им останат откако ќе банкротираат и ќе им помогнат и да излезат побрзо од рецесијата

Во Јужна Африка имауште полоша социјална ситуација од кај нас ( црнците и белците).Па пак имаат и помалце невработени и дури имаа пари Светско да организираат.Ние регионално во пинг понг не би можеле да си дозоволиме.

closertb

Пластичен
Член од
23 октомври 2011
Мислења
895
Поени од реакции
1.060
Како прво, многу детски муабет, а како второ немам што да коментирам.
Научи првин да разликуваш ДРЖАВЕН СИСТЕМ И ТАТКОВИНА, па тогаш може да дојдам и да дискутирам со тебе.
Македонија не ја сочинуваат Груевски, Црвенковски, Бошковски, туку земјата, планините,реките, црквите, манастирите, народот, селата, убавите девојки, менталитетот, животот, темпераментот, тоа е МАКЕДОНИЈА.Ние тоа ниту знаеме да го почитуваме, а најмалку да го сакаме.Плукаме по сето тоа.Владите се менуваат, луѓето си заминуваат, остануваме јас, ти, тој, таа што ќе оставиме подобра иднина за нашите деца.Ние патиме заради грешките на нашите претходни генерации што дозволија да бидат тотални безнационални амеби.Не направија секаде каде што одиме да се срамиме од она што сме и да кршиме јазик пред Срби и Хрвати.

Да, и последните години почна пополека да се гради некој националине идентите кој го изгубивме за време на комуњарите.На некого тоа очигледно му смета што се градат споменици на МАКЕДОНЦИ, а не на ХРВАТИ, СРБИ, БОСАНЦИ што за нив курот ме боли.

Некого очигледно му смета што почна да се свири, игра и пее македонска музика по свадби, родендени, концерти. На некого очигледно му смета што на стадионите има се повеќе македонски знамиња, дресови, што почнаа да се ставаат стари македонски имиња на девојчиња и машки , а не да слушам секое второ дете да се вика НЕМАЊА, МИЛОШ, МИЛАН, СВЕТЛАНА, МИЛИЦА, ЛУКА, ТЕО
и разни куротересини.

Националниот идентитет се гради пополека.

Едни Грци, Бугари 30 пати повеќе ја сакаат Македонија отколку самите Македонци.Тоа е проблемот.Кога младото Македонче ќе биде задоено со македонизмот тогаш ќе одиме напред, а не со БОКИ 13 И ЦЕЦА.
Се согласувам. Но дали моментално можеме слободно да кажеме Груевски и владата се Македонија? Они ни градат национална совест, измислуваат Александровци, знамиња, штитотви, измислуваат НОВА ИСТОРИЈА, ИСТОРИЈА КОЈА ШТО НЕ СМЕ ЈА ИМАЛЕ(?); или пак сме ја имале, ама нашиот народ за жал не оставил ништо.
Моето дете ќе има македонско име.
На мојата свадба ќе оди македонска музика.
Јас се гордеам со вистинските македонски херои.
Јас се гордеам со македонската етно музика.
Јас се гордеам со се` што е македонско!

НО КАКО ДА СЕ ГОРДЕАМ СО НЕШТО ШТО Е ИЗМИСЛЕНО, ШТО НЕ Е НАШЕ?
ЗНАЕШ, МОИТЕ ФРУСТРАЦИИ СЕ ТОЛКУ ГОЛЕМИ ОД СЕВО ОВА, ШТО КОГА БИ ДОШОЛ НА ВЛАСТ БИ СРУШИЛ СЕ`, ТОТАЛНО СЕ!

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.724
Поени од реакции
13.455
Имаше архитекти на чело со Соња Исмаил и Милчни платени и пратени од Сдсм да прават политичка пропаганда yeap.
И за тоа да се тепаат младиве архитекти, не? Ајде....

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Се согласувам. Но дали моментално можеме слободно да кажеме Груевски и владата се Македонија? Они ни градат национална совест, измислуваат Александровци, знамиња, штитотви, измислуваат НОВА ИСТОРИЈА, ИСТОРИЈА КОЈА ШТО НЕ СМЕ ЈА ИМАЛЕ(?); или пак сме ја имале, ама нашиот народ за жал не оставил ништо.
Моето дете ќе има македонско име.
На мојата свадба ќе оди македонска музика.
Јас се гордеам со вистинските македонски херои.
Јас се гордеам со македонската етно музика.
Јас се гордеам со се` што е македонско!

НО КАКО ДА СЕ ГОРДЕАМ СО НЕШТО ШТО Е ИЗМИСЛЕНО, ШТО НЕ Е НАШЕ?
ЗНАЕШ, МОИТЕ ФРУСТРАЦИИ СЕ ТОЛКУ ГОЛЕМИ ОД СЕВО ОВА, ШТО КОГА БИ ДОШОЛ НА ВЛАСТ БИ СРУШИЛ СЕ`, ТОТАЛНО СЕ!
Кирил и Методиј измислени ли се, Гоце Делчев, Јане Сандански, Питу Гули , Ченто, Вмро измислени ли се?Александар Македонски и Филип Македонски измислени ли се?Што е измислено?Театарот и други градби кои постоеле порано?
--- надополнето: 12 јуни 2012 во 16:18 ---
И за тоа да се тепаат младиве архитекти, не? Ајде....
Јас не ја видов Соња Исмаил со скршен нос и ниту еден друг.Кај виде дека се тепани?Тоа што лесно паѓате на пропаганда и сте лесно умни тоа е друга работа.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.724
Поени од реакции
13.455
Кирил и Методиј измислени ли се, Гоце Делчев, Јане Сандански, Питу Гули , Ченто, Вмро измислени ли се?Александар Македонски и Филип Македонски измислени ли се?Што е измислено?Театарот и други градби кои постоеле порано?
--- надополнето: 12 јуни 2012 во 16:18 ---

Јас не ја видов Соња Исмаил со скршен нос и ниту еден друг.Кај виде дека се тепани?Тоа што лесно паѓате на пропаганда и сте лесно умни тоа е друга работа.
Но затоа малдине деца го јадеа ќутекот, не? Па држава ли е ова или...

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Но затоа малдине деца го јадеа ќутекот, не? Па држава ли е ова или...
Покажи ми еден со слика што е тепан ?Да видам модрици, нос.Немој да бидеш како рамковните арнаути во Нерези што некој им тепал жени и деца, а од тие тепани жени и деца нема ни траг.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055

Античка Македонија нема никаква улога во нашата модерна држава или влијание во нашата историја.Помеѓу таа Македонија и идејата за модерна Македонска држава има скоро 2000 години дупка која се пробува да се пополни со налудничави теории.

Ова што ние го правиме е исто како кога модерните Французи би земале да ја градат својата модерна историја на Келтско/Галските племиња.Да тие имаат простор во нивната историја, но во никој случај не се основачите или на каков начин биле главното влијание при создавањето на модерната четврта француска репбулика.Колку би било само смешно Французите сега да почнат да градат статуи на Vercingetorix во центар на град колку Ајфеловата кула и да се викаат синови на Vercingetorix кога тој човек немал никаква улога во создавањето на модерната Француска држава.Или пак ако арапските египќани тврдат дека се синови на Рамзес и како он ја создал модерната Египетска држава.

Модерната Македонска држава како идеја за национална држава е почната при крајот на 18 век и почеткот на 19 век и тука нема ништо лошо ниту пак ништо срамно.Али пробувајќи да пишуваш историја на назад е навистина глупо.Денес се враќаме со градби од 16 век покасно ајде ќе градиме нешто од 12-13 ( Тврдини ќе обновуваме и цркви со византски стил на градба ) па после ајде римските патишта,аквадути и амфитеатар ќе ги обновуваме исто така секој град ќе треба да има амфитеатар.И така се додека не се поврземе некако магично со кралство од пред 2000 години.

closertb

Пластичен
Член од
23 октомври 2011
Мислења
895
Поени од реакции
1.060
Кирил и Методиј измислени ли се, Гоце Делчев, Јане Сандански, Питу Гули , Ченто, Вмро измислени ли се?Александар Македонски и Филип Македонски измислени ли се?Што е измислено?Театарот и други градби кои постоеле порано?.
Кирил и Методиј живееле во IX век, не во XVI, Александар и Филип најверојатно не се измислени (не можам да тврдам), ама не се наши т.е. немаме докажано, а и нема да докажеме. Вмро е основано во XIXвек, па така се што е македонско постои од заседанието на АСНОМ, затоа што тогаш добиваме македонски стандарден (литературен) јазик, а до тогаш речиси да немаме ништо.
Тогаш, КАКВА Е ПОВРЗАНОСТА НА МАКЕДОНИЈА СО БАРОКОТ ОД XVI ВЕК?

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.724
Поени од реакции
13.455
Покажи ми еден со слика што е тепан ?Да видам модрици, нос.Немој да бидеш како рамковните арнаути во Нерези што некој им тепал жени и деца, а од тие тепани жени и деца нема ни траг.

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Античка Македонија нема никаква улога во нашата модерна држава или влијание во нашата историја.Помеѓу таа Македонија и идејата за модерна Македонска држава има скоро 2000 години дупка која со перење на мозок се пробува да се пополни.

Ова што ние го правиме е исто како кога модерните Французи би земале да ја градат својата модерна историја на Келтско/Галските племиња.Да тие имаат простор во нивната историја но во никој случај не се основачите или на каков начин влијаеле на модерната француска репбулика.Колку би било само смешно Французите сега да почнат да градат статуи на Vercingetorix во центар на град колку Ајфеловата кула и да се викаат синови на Vercingetorix кога тој човек немал никаква улога во создавањето на модерната Француска држава.

Модерната Македонска држава како идеја за национална држава е почната при крајот на 18 век и почеткот на 19 век и тука нема ништо лошо ниту пак ништо срамно.
Мене ме заболе за Французите што ќе градат или не.Нивна земја и што сакаат нека си градат многу едноставно.Зошто морам јас секогаш на нив да се огледувам?Зошто?

Во Кина цели градови фотокопираат, па некој ги урна или?Рве изградија исто австриско село, изградија Ајфелова кула и слично.

Имаш уште милион примери, книги и докази каде што Македонци уште во 19 век се восхитувале на Александар и го сметале за свој.Ова не е од вчера

И не постојат Антички или Словенски Македонци, туку само Македонци.Тоа Античка Македонија и Антички Македонци е чиста измислица и пропаганда на Сдсм, а истите тие сакале претходно да прават споменик на Александар.Македонците одсекогаш и секаде си имале приврзаност со Александар Македонски така да не лупетај глупости.Имаш Македонци што живеат по 4-5 генерации на Запад и ширум светот, па се горди на него.Тоа не го измисли Вмро Дпмне, туку само го реализира вековниот сон на Македонецот без разлика на тоа што на некои не им смета споменик на Темпо, ама на Александар им пече во очи.

Јас не сум ниту Антички, ниту Словенски Македонец, туку само Македонец.

Во Македонија да изградеа Ајфелова кула никој немаше да се буни, али кога се гради нешто македонско на сите тоа им е трн во око.
--- надополнето: 12 јуни 2012 во 16:38 ---
Ти тука виде тепачка и повредени?Ај жити се не се бламирај друже.Изгледа никогаш не си се тепал во животот.Тепачка беше на Калето и во Нерези.Тоа беше тепачка, а не овие смешни случки жити се.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.724
Поени од реакции
13.455
Мене ме заболе за Французите што ќе градат или не.Нивна земја и што сакаат нека си градат многу едноставно.Зошто морам јас секогаш на нив да се огледувам?Зошто?

Во Кина цели градови фотокопираат, па некој ги урна или?Рве изградија исто австриско село, изградија Ајфелова кула и слично.

Имаш уште милион примери, книги и докази каде што Македонци уште во 19 век се восхитувале на Александар и го сметале за свој.Ова не е од вчера

И не постојат Антички или Словенски Македонци, туку само Македонци.Тоа Античка Македонија и Антички Македонци е чиста измислица и пропаганда на Сдсм, а истите тие сакале претходно да прават споменик на Александар.Македонците одсекогаш и секаде си имале приврзаност со Александар Македонски така да не лупетај глупости.Имаш Македонци што живеат по 4-5 генерации на Запад и ширум светот, па се горди на него.Тоа не го измисли Вмро Дпмне, туку само го реализира вековниот сон на Македонецот без разлика на тоа што на некои не им смета споменик на Темпо, ама на Александар им пече во очи.

Во Македонија да изградеа Ајфелова кула никој немаше да се буни, али кога се гради нешто македонско на сите тоа им е трн во око.

Ти тука виде тепачка и повредени?Ај жити се не се бламирај друже.Изгледа никогаш не си се тепал во животот.Тепачка беше на Калето и во Нерези.Тоа беше тепачка, а не овие смешни случки жити се.
Полицајците како такви не смеат да дигаат на руља која освен збор, нема употребено ниту едно друго орудие. Ама ај сеа кого ќе жалиме. А тепачките на кале не сакам да ги отворам пошто тука се замешани многу прсти.
--- надополнето: 12 јуни 2012 во 16:41 ---

Полицајците како такви не смеат да дигаат рака на руља која освен збор, нема употребено ниту едно друго орудие. Ама ај сеа кого ќе жалиме. А тепачките на кале не сакам да ги отворам пошто тука се замешани многу прсти.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.327
Поени од реакции
26.277
Протестов колку што се сеќавам беше против изградбата на црквата на плоштадот, не против СК 2014 во целост. А протест против верски објект може да навреди чувства на многу верници.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Saladin Пи*ка му мајчина, требаше да се кладиме, ќе ти земев 1000-рче :pos:
God only knows Тебе во школо бајаги ти се улетувале со нога во кичма, а?

Kajgana Shop

На врв Bottom