Na krajot od sekoe patuvanje se dobivaat nagradite na zivotot, a ne na pocetokot; ne mi e sudeno da znam kolku cekori se potrebni za da ja postignam celta.Co neuspehot mozam da se soocam i na iljaditiot cekor, a sepak uspehot se krie zad sledniot sviok na patot.Nikogas nema da znam kolku sum blisku do celta ako ne svrtam zad agolot.Pak ke napravam uste edne cekor.Ako toj cekor ne e korisen ke zacekoram uste ednas i pak uste ednas.Odenjeto cekor po cekor e najlesno i najdolgo.
Se ke napravam za da uspeam.
Otsega sekojdnevniot napor ke go smetam samo kako edne tap udar na moeto secilo vo mokniot dab.Od prviot udar drvotot moze da ne se zatrese, a nitu od vtoriot nitu od tretiot.Sekoj udar sam za sebe moze da bide beznacaen i da izgleda deke nema da dade rezultat.Sepak, od tie detski udari dabot na krajot ke padne.Taka ke se sluci i so moite katadnevni obidi.Ke prilegam na kapka dozd sto ja mie planinata;na mrava sto ke izede tigar; na zvezda sto ke ja osvetli zemjata; na rob sto ke gradi visoka piramida.Taka ke izgradam zamok kamen po kamen, bidejki znam deka samo malite nesta moze da napravat golemi dela.
Otsega ke gi zaboravam zborovite: ne moze, nesposoben,nevozmozno,ne doaga predvit,neverojatno,neuspeh,neizvodlivo,beznadezno i povlekuvanje zasto tie se zborovi na nesposobnite.Ke zaboravam na ocajot, no ako ovaa bolest na umot me zarazi togas ke rabotam vo ocaj.Site prepreki ke gi prebrodam.Nema da mislam na raboti sto mi go zabavuvaat cekorot , a ocite ke mi bidat vpereni vo celite nad mojata glava, zasto znam deka tamu kajsto zavrsuva pustinata, raste zelena treba.
Se ke napravam za da uspeam....