Сите (а)теизми на едно место. Каде си ти?

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Оваа теорија ти паѓа во вода, затоа што начинот на постоењето на универзумот, и да земеме поблиску, на земјата ....покажува дека се еволвира, се е во некој напредок, така да враќање назад нема...постојат варијанти само за напредок.
Ако де усовршувај ја ја не ти бранам ајде вколопи го ова што го кажа во тоа(тао) погоре и ќе видиш дека си одговараат едно со друго...;)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Немој ги уби со ова сега... (y) Не дека немаме душа(колку глупо ми е ова со немаме или имаме душа како тоа да е нешто плус во нас а ние нешто трето, значи ќе го викам свест) туку имаме некоја минимум свест која ако не се развива и расте ќе остане таква и ќе си исчезне по смрта, како дошла така и отишла... финтата е да се кристализира(малце во твој зборови:)) целосно пред да умре телото... да се стане способен да останеш буден т.е. свесен дури и кога умот и телото спијат... за да кога смрта дојде да не те онесвести тотално туку да ја набљудуваш и неа на крај како што си го набљудувал и живото и со тоа да станеш свесен дека уствари нема смрт само промена...(y)
--- надополнето: 21 септември 2012 во 20:51 ---

..
Еве ќе ти откријам уште една тајна....можеш да го наречеш и Волја и Его.
Сега Ставрогин се заеба, рече дека нема душа а со самото тоа и дека нема ни его ни свест (ништо лично Ставрос, тебе те земам како преставник на атеистиве)......а Хепта пак нема Воља....ни обична а нели пак Слободна....:pos:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Сега Ставрогин се заеба, рече дека нема душа а со самото тоа и дека нема ни его ни свест (ништо лично Ставрос, тебе те земам како преставник на атеистиве)......а Хепта пак нема Воља....ни обична а нели пак Слободна....:pos:
Браос бе синко. Умниот тој на татко, се си знае, најумен на форумов. Така така подбери ги...:D

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Ова свеста е God of the gaps во неврологијата. Човек ќе почне да се надева дека ќе направиме машини што ќе можат да предвидат дали детето ќе биде нов Дипак Чапра, па таквите одма да ги фрламе во бунари.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Нон стоп ме фаќаш во контрадикции. :icon_lol: Заради тебе ќе престанам да пишувам на форумот, не можам да му се спротивставам на твојот моќен интелект.

Каква врска имаат душата со свеста или со егото? Душата е религиски концепт, свеста филозофски, егото психолошки.

Не е само истреси нешто, размисли малку од малку...

Макар што морам да те пофалам денес, не си 100% трол како обично...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Браос бе синко. Умниот тој на татко, се си знае, најумен на форумов. Така така подбери ги...:D
Брат, абе кажи нешто паметно...не ме тролај само.
Ти вака како постар, кажи и од тебе нешто да научиме.....
Поби ме ако си во ситуација тоа да го сториш. Гледаш јас давам некои мои видувања за поимите душа,свест, его ,воља.....кажи нешто и од тебе да видиме зошто си остарел...дали џабе или ...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Брат, абе кажи нешто паметно...не ме тролај само.
Ти вака како постар, кажи и од тебе нешто да научиме.....
Поби ме ако си во ситуација тоа да го сториш. Гледаш јас давам некои мои видувања за поимите душа,свест, его ,воља.....кажи нешто и од тебе да видиме зошто си остарел...дали џабе или ...
Млаѓима свет остаје синко, треба да научиш и повеќе од мене, ама слабо си научил.
Барем симни си го тоа накарадно име на профилот ионака ниту појма имаш за него нити па следиш негови учења, па ќе разговараме. Продужи си натаму со тролањето....

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Нон стоп ме фаќаш во контрадикции. :icon_lol: Заради тебе ќе престанам да пишувам на форумот, не можам да му се спротивставам на твојот моќен интелект.

Каква врска имаат душата со свеста или со егото? Душата е религиски концепт, свеста филозофски, егото психолошки.

Не е само истреси нешто, размисли малку од малку...

Макар што морам да те пофалам денес, не си 100% трол како обично...
Прво кажи дали се согласуваш со ова, не ми бегај од темата.
Budizmot e edna od najgolemite religii na svetot, znaci toa e utvrdeno bez razlika na nekoj dali mu se svigja ili ne.Nema potreba ateistite da ni dokazuvate deka Budizmot e neshto drugo, so toa samo go dokazuvate vasheto nerazbiranje na poimot religija.
Toa deka go smetate Budizmot za praksa i filozofija e samo pogreshna pojdovna tocka, zatoa shto ako pojdesh od taa osnova, togash i hristijanstvoto i islamot se praksa i filozofija.
Vo Budizmot taa praksa se narekuva joga i meditacija, a vo monoteistickite religii se narekuva molitva. Ke ti nabrojam 1 000 primeri kade monoteistickite religii osven shto se svrteni kon Boga (kako entitet nadvor od covekot) se svrteni i prema samite sebe (zapoznaj se samiot sebe i ke go zapoznaesh Bog). edinstvena razlika od Budizmot e vo toa shto kaj nego se srekava samo vtoriot del od monoteistickite religii (zapoznaj se samiot sebe)no vo razlicna forma (zapoznaj se samiot sebe zatoa shto Ti si Bog)

.
--- надополнето: 21 септември 2012 во 21:22 ---
Млаѓима свет остаје синко, треба да научиш и повеќе од мене, ама слабо си научил.
Барем симни си го тоа накарадно име на профилот ионака ниту појма имаш за него нити па следиш негови учења, па ќе разговараме. Продужи си натаму со тролањето....
А што е тоа НАКАРАДНО?

Ај ќе те замолам да ми кажеш кој има поим од Г. баш ме интересира.Па јас со години тражам таков.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Прво кажи дали се согласуваш со ова, не ми бегај од темата.

--- надополнето: 21 септември 2012 во 21:22 ---

А што е тоа НАКАРАДНО?

Ај ќе те замолам да ми кажеш кој има поим од Г. баш ме интересира.Па јас со години тражам таков.
Накарадно = грдо, неубаво и непристојно, срамно.
А што толку ли си цинцар? По буква ли плаќаш интернет?
Што ти е тоа Г.? Гурабија, Го.но, Геврек, Гајба, Грк?
Или се срамиш името да му го напишеш? Па и за срамење е, што се п.... не раѓа. Бог да чува и да брани.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Или се срамиш името да му го напишеш? Па и за срамење е, што се п.... не раѓа. Бог да чува и да брани.
Абе море Г го викал неговиот ученик Оспенски затоа... а го викал Г оти го напуштил на некој начин изгубил доверба и респект кон Гурџиеф... ај Gurdjieff нека ти објасни подетално мене ме мрзи...:)
--- надополнето: 21 септември 2012 во 21:36 ---
И да ако не си прочитал барем малку за Гурџиеф и ако не си го сватил не мора да го плукаш без причина...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Со тоа Г. сакав да видам дали имаш барем една книга од него прочитано. Најверојатно немаш па затоа и не можеш да разбереш што сакав да кажам со Г. а не го ставам целото име.
Тоа не е ни битно во дискусијава.....беше само една моја проверка на твоето непознавање со Г.
Не ми кажа на кого да се обратам, кој го има разберено...или само трескаш. Имаш пиво од мене кога ќе дојдам во Скопје, ако ми кажеш барем еден таков...чесен пионерски збор.
Како можеш да разбереш што јас знам за Г. кога ти поима немаш?

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Со тоа Г. сакав да видам дали имаш барем една книга од него прочитано. Најверојатно немаш па затоа и не можеш да разбереш што сакав да кажам со Г. а не го ставам целото име.
Тоа не е ни битно во дискусијава.....беше само една моја проверка на твоето непознавање со Г.
Не ми кажа на кого да се обратам, кој го има разберено...или само трескаш. Имаш пиво од мене кога ќе дојдам во Скопје, ако ми кажеш барем еден таков...чесен пионерски збор.
а мене пиво...? :eek:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Абе море Г го викал неговиот ученик Оспенски затоа... а го викал Г оти го напуштил на некој начин изгубил доверба и респект кон Гурџиеф... ај Gurdjieff нека ти објасни подетално мене ме мрзи...:)
И да ако не си прочитал барем малку за Гурџиеф и ако не си го сватил не мора да го плукаш без причина...
Ошо, не мора да одиш толку во детаљи...остави ги нека се прчат дека знаат нешто.
--- надополнето: 21 септември 2012 во 21:42 ---
а мене пиво...? :eek:
Ќе мора ти да дојдеш кај мене...(y)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Затоа Оспенски многу „убаво“ пишува за него после тоа, абе ај не зезај....:D
Веројатно некое од другите Г е во прашање.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Затоа Оспенски многу „убаво“ пишува за него после тоа, абе ај не зезај....:D
Веројатно некое од другите Г е во прашање.
Траењето како да го сватам?
Тоа ли е демократија...кога ќе те прашат нешто да не одговараш, а во меѓувреме може да се трола....
Нешто и Ставрос го однема....типично за атеисти
Ете затоа не заслужувате конкретни одговори...кога ќе видите дека сме во право, траете како п..ки

Kajgana Shop

На врв Bottom