Сите (а)теизми на едно место. Каде си ти?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Воопшто не ме интересира ти да ми го објаниш тоа. Се ми е познато. Само факт дека ти појма немаш што е атеизам.
Ме интересира само четвртиот пат, ќе ми објасниш за тоа?
Си почнал да го читаш тој пат....:pos:
Сите атеисте ќе станете верници ако одите по тој Пат...:P

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Си почнал да го читаш тој пат....:pos:
Сите атеисте ќе станете верници ако одите по тој Пат...:P
Од идиоти грци не читам, што ти паѓа на памет. :pos:
Јес да е полу грк ама нема везе, грк си е грк. Ти демек се исфали го знаеш ама т’нка работа, џабе си му го зел презимето.

П.С. Ти реков еднаш што да прочиташ, да не се лажеш по такви неписмени ко тој гркот. Читај нешто корисно тука.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Од идиоти грци не читам, што ти паѓа на памет. :pos:
Јес да е полу грк ама нема везе, грк си е грк. Ти демек се исфали го знаеш ама т’нка работа, џабе си му го зел презимето.
Барем разбра од каде ми е името...шпанско село беше тоа на форумов до скоро...:cool:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Барем разбра од каде ми е името...шпанско село беше тоа на форумов до скоро...:cool:
:pos: хахаха, добар си добааааар. Барем успеа да ме насмееш, да не пукнеш.
За многумина можеби....

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
П.С. Ти реков еднаш што да прочиташ, да не се лажеш по такви неписмени ко тој гркот. Читај нешто корисно тука.
Брат....тунгузиски секти не ме занимаат...тоа со Хепта зборувајте....кој во која секта е.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Брат....тунгузиски секти не ме занимаат...тоа со Хепта зборувајте....кој во која секта е.
Тебе знам што те занима. Ништо. Само да тролаш и да се играш мајтап и да отвараш 100 профила, ама прочитан си. Ако тоа ти прави ќеиф, терај. Нека биде волјата твоја.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Тебе знам што те занима. Ништо. Само да тролаш и да се играш мајтап и да отвараш 100 профила, ама прочитан си. Ако тоа ти прави ќеиф, терај. Нека биде волјата твоја.
Neka bide voljata Tvoja i neka dojde carstvoto Tvoe.....more Ti skrishen vernik si bil a....
Ne me interesira nishto zatoa shto Vistinata e edna....a za razlika od tebe jas ja znam...:P
Vo sekoe vreme mozesh da me prijavish za lazni profoli.....a do sega 100 pati kje go napraveshe toa ako imashe osnova...
Koga kje naucish shto e demokratija .......i shto se lazni optuzbi?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Neka bide voljata Tvoja i neka dojde carstvoto Tvoe.....more Ti skrishen vernik si bil a....
Ne me interesira nishto zatoa shto Vistinata e edna....a za razlika od tebe jas ja znam...:P
Vo sekoe vreme mozesh da me prijavish za lazni profoli.....a do sega 100 pati kje go napraveshe toa ako imashe osnova...
Koga kje naucish shto e demokratija .......i shto se lazni optuzbi?
Лажни оптужби нема, нека ти служи на чест, па уште и наивен се правиш. Јас за разлика од тебе не правам ништо скрушум и не глумам најпаметен. А шо ќе праиш, верник сум во луѓето, дека се морални и доблесни.... ама сум се зезнал. Но ќе продолжам да верувам. Исклучоци од правилото секогаш имало и ќе има.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Јас сум Будист и не верувам во задгробен живот.Верувам во реинкарнација.

По тебе, атеист ли сум?
Аман не ме провоцирај по толку, цел се избунив.

:icon_lol:

Постојат само два митови за животот после смрта. Двата се базираат на концептот на двојник, односно душа. Првиот вели дека после смртта двојникот односно душата оди во друг свет. Дали подобар или полош, тоа зависи од поведението на таа душа тука на земјата. За таа варијанта е потребен Бог како судија, и овој мит е всушност религиозниот мит во најтесна смисла на зборот.

Вториот мит, митот за реинкарнацијата, вели дека душата после смртта на телото се сели во друго тело, но овде на земјата. За оваа варијанта не е потребен Бог, затоа што душата се сели од едно во друго тело се додека по пат на некоја пракса, носителот на душата се ослободува од вечниот круг и постигнува нирвана. Дали е ова религија, зависи од тоа како ќе го поставиме концептот на религија, и во суштина е чисто терминолошко прашање. Јас би рекол дека е повеќе пракса и филозофија, отколку религија. Но ако ти е толку страв од поимот атеист, ти можеш овој мит исто да го нарекуваш религија...

Што не е во ред со овие два митови?

Не постои теков ентитет како што е душата, јеби га. Но не се лоши како утеха за духовно посиромашните.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

Постојат само два митови за животот после смрта. Двата се базираат на концептот на двојник, односно душа. Првиот вели дека после смртта двојникот односно душата оди во друг свет. Дали подобар или полош, тоа зависи од поведението на таа душа тука на земјата. За таа варијанта е потребен Бог како судија, и овој мит е всушност религиозниот мит во најтесна смисла на зборот.

Вториот мит, митот за реинкарнацијата, вели дека душата после смртта на телото се сели во друго тело, но овде на земјата. За оваа варијанта не е потребен Бог, затоа што душата се сели од едно во друго тело се додека по пат на некоја пракса, носителот на душата се ослободува од вечниот круг и постигнува нирвана. Дали е ова религија, зависи од тоа како ќе го поставиме концептот на религија, и во суштина е чисто терминолошко прашање. Јас би рекол дека е повеќе пракса и филозофија, отколку религија. Но ако ти е толку страв од поимот атеист, ти можеш овој мит исто да го нарекуваш религија...

.
Prviot e jasen kako den.

Vtoriot del.....
Koj e toj shto odlucuva shto e religija?.....
Budizmot e edna od najgolemite religii na svetot, znaci toa e utvrdeno bez razlika na nekoj dali mu se svigja ili ne.Nema potreba ateistite da ni dokazuvate deka Budizmot e neshto drugo, so toa samo go dokazuvate vasheto nerazbiranje na poimot religija.
Toa deka go smetate Budizmot za praksa i filozofija e samo pogreshna pojdovna tocka, zatoa shto ako pojdesh od taa osnova, togash i hristijanstvoto i islamot se praksa i filozofija.
Vo Budizmot taa praksa se narekuva joga i meditacija, a vo monoteistickite religii se narekuva molitva. Ke ti nabrojam 1 000 primeri kade monoteistickite religii osven shto se svrteni kon Boga (kako entitet nadvor od covekot) se svrteni i prema samite sebe (zapoznaj se samiot sebe i ke go zapoznaesh Bog). edinstvena razlika od Budizmot e vo toa shto kaj nego se srekava samo vtoriot del od monoteistickite religii (zapoznaj se samiot sebe)no vo razlicna forma (zapoznaj se samiot sebe zatoa shto Ti si Bog)
Не постои теков ентитет како што е душата, јеби га. Но не се лоши како утеха за духовно посиромашните.
Da znaesh samo kolku si vo pravo...toa deka nemame dusha jas go tvrdam dolgo vreme ama nikoj ne mi veruva.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844

Има и трета теорија... таа не е поврзана ни со задгробен живот рај и пекол... ниту со реинкарнација... туку да речеме дека секој од нас сите луѓе, сите животни, сите инсекти, растенија итн... се само манифестација на (наречи го бог ако сакаш, наречи го свесност, наречи го универзум, космос, самото постоење, она што било пред биг бенгот итн итн... како сакаш наречи го не е битно), т.е. се самото изразување на таа празнина, на суптилноста која се изразува и искусува и ја игра космичката игра преку материјалниот свет, така да ти или јас од кога ке умреме т.е. кога ќе ни умре телото ние исчезнуваме какви што сме сега нели рацио-чувствителни битија и ја завземаме првобитната состојба ... уствари никаде и не одиме ниту доаѓаме само во моментот таа суптилност која била пред биг бенгот го искусува ова искуство како човек и тоа е тоа во глобала... умира телото и ништо таа свеснот која е суптилна ништо не губи ниту добива... само таа материја која се рападнала се враќа во првобитните елементи за да може да се создаде нешто друго од неа за да може да се искуси некаква свест низ таа материја било тоа човек, растение или нешто друго... незнам дали бев доволно јасен ама нема везе ионака не е битно ич...:) Само сакав да кажам дека има и друга теорија без твоите двојници и митови... можда има и четврта сеуште не ми текнало за неа ако ми текне нешто ново ќе те известам без гајле...:D

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Има и трета теорија... таа не е поврзана ни со задгробен живот рај и пекол... ниту со реинкарнација... туку да речеме дека секој од нас сите луѓе, сите животни, сите инсекти, растенија итн... се само манифестација на (наречи го бог ако сакаш, наречи го свесност, наречи го универзум, космос, самото постоење, она што било пред биг бенгот итн итн... како сакаш наречи го не е битно), т.е. се самото изразување на таа празнина, на суптилноста која се изразува и искусува и ја игра космичката игра преку материјалниот свет, така да ти или јас од кога ке умреме т.е. кога ќе ни умре телото ние исчезнуваме какви што сме сега нели рацио-чувствителни битија и ја завземаме првобитната состојба ... уствари никаде и не одиме ниту доаѓаме само во моментот таа суптилност која била пред биг бенгот го искусува ова искуство како човек и тоа е тоа во глобала... умира телото и ништо таа свеснот која е суптилна ништо не губи ниту добива... само таа материја која се рападнала се враќа во првобитните елементи за да може да се создаде нешто друго од неа за да може да се искуси некаква свест низ таа материја било тоа човек, растение или нешто друго... незнам дали бев доволно јасен ама нема везе ионака не е битно ич...:) Само сакав да кажам дека има и друга теорија без твоите двојници и митови... можда има и четврта сеуште не ми текнало за неа ако ми текне нешто ново ќе те известам без гајле...:D
Оваа третата теорија, преведена на обичен јазик, НЕ ЗНАЧИ НИШТО.

:)

За четвртата, чувствувај се слободно да не ме информираш...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Budizmot e edna od najgolemite religii na svetot,
:pos: оф мори мајко нели научи кои религии се најголеми. Која е трета религија не ми кажа.
Ево ти за твои очи само и да не тролаш.
rel_pie.gif

И со бројки
  1. Christianity: 2.1 billion
  2. Islam: 1.5 billion
  3. Secular/Nonreligious/Agnostic/Atheist: 1.1 billion
  4. Hinduism: 900 million
  5. Chinese traditional religion: 394 million
  6. Buddhism: 376 million
  7. primal-indigenous: 300 million
  8. African Traditional & Diasporic: 100 million
  9. Sikhism: 23 million
  10. Juche: 19 million
  11. Spiritism: 15 million
  12. Judaism: 14 million
  13. Baha'i: 7 million
  14. Jainism: 4.2 million
  15. Shinto: 4 million
  16. Cao Dai: 4 million
  17. Zoroastrianism: 2.6 million
  18. Tenrikyo: 2 million
  19. Neo-Paganism: 1 million
  20. Unitarian-Universalism: 800 thousand
  21. Rastafarianism: 600 thousand
  22. Scientology: 500 thousand

Погледни кои се најголемите религии

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Prviot e jasen kako den.

Vtoriot del.....
Koj e toj shto odlucuva shto e religija?.....
Budizmot e edna od najgolemite religii na svetot, znaci toa e utvrdeno bez razlika na nekoj dali mu se svigja ili ne.Nema potreba ateistite da ni dokazuvate deka Budizmot e neshto drugo, so toa samo go dokazuvate vasheto nerazbiranje na poimot religija.
Toa deka go smetate Budizmot za praksa i filozofija e samo pogreshna pojdovna tocka, zatoa shto ako pojdesh od taa osnova, togash i hristijanstvoto i islamot se praksa i filozofija.
Vo Budizmot taa praksa se narekuva joga i meditacija, a vo monoteistickite religii se narekuva molitva. Ke ti nabrojam 1 000 primeri kade monoteistickite religii osven shto se svrteni kon Boga (kako entitet nadvor od covekot) se svrteni i prema samite sebe (zapoznaj se samiot sebe i ke go zapoznaesh Bog). edinstvena razlika od Budizmot e vo toa shto kaj nego se srekava samo vtoriot del od monoteistickite religii (zapoznaj se samiot sebe)no vo razlicna forma (zapoznaj se samiot sebe zatoa shto Ti si Bog)

Da znaesh samo kolku si vo pravo...toa deka nemame dusha jas go tvrdam dolgo vreme ama nikoj ne mi veruva.
Немој ги уби со ова сега... (y) Не дека немаме душа(колку глупо ми е ова со немаме или имаме душа како тоа да е нешто плус во нас а ние нешто трето, значи ќе го викам свест) туку имаме некоја минимум свест која ако не се развива и расте ќе остане таква и ќе си исчезне по смрта, како дошла така и отишла... финтата е да се кристализира(малце во твој зборови:)) целосно пред да умре телото... да се стане способен да останеш буден т.е. свесен дури и кога умот и телото спијат... за да кога смрта дојде да не те онесвести тотално туку да ја набљудуваш и неа на крај како што си го набљудувал и живото и со тоа да станеш свесен дека уствари нема смрт само промена...(y)
--- надополнето: 21 септември 2012 во 20:51 ---
Оваа третата теорија, преведена на обичен јазик, НЕ ЗНАЧИ НИШТО.

:)

За четвртата, чувствувај се слободно да не ме информираш...
Ок нема гајле прво ти ќе бидеш информиран баш оти не те интересира за да те замарам...:P
Инаку за третава... беше на обичен напишана ама изгледа и тоа не го разбираш ти, тебе ти треба изгледа да ти нацртам како на малине деца па можда ќе разбереш со сликички во боја... ќе ти се шаренее и ќе ти биде интерсно... ух убав на мајка...:tapp:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Оваа теорија ти паѓа во вода, затоа што начинот на постоењето на универзумот, и да земеме поблиску, на земјата ....покажува дека се еволвира, се е во некој напредок, така да враќање назад нема...постојат варијанти само за напредок.

Kajgana Shop

На врв Bottom