Сите Албанци кај нас знаат македонски, а само 3 отсто Македонци знаат албански

Статус
Затворена за нови мислења.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Анкетата на „Дневник“ спроведена овој месец покажала дека 99 отсто од Албанците во Македонија го знаат македонскиот јазик, додека само 3 отсто од Македонците можат да комуницираат на албански јазик. Дури 84 отсто од Македонците, како што покажала анкетата, говорат и разбираат српски, а процентот на Албанци кои го говорат и разбираат српскиот јазик е 53 отсто.
Речиси сите Македонци одговориле дека кога се во Србија се чувствуваат безбедни, а најнебезбедно се чувствуваат во Косово, Албанија и Грција. Ситуацијата со македонските Албанци е сосема спротивна. Тие се безбедни во Косово и Албанија, но не се чувствуваат сигурни во Србија.
Единствена земја во регионов каде и Македонците и Албанците се чувствуваат безбедни е Турција, покажала анкетата на „Дневник

Како прво ова е ГАДНА ЛАЖГА дали 60% од Албанците разбираат македонски а тоа незначи дека знаат да зборат а за течно зборење нема ни 5% што знаат да зборат , а друго КОЈА ПОТРЕБА ја имаат Македонците да знаат АЛБАНСКИ o_O ? Шо е муабетот не спремаат за албанизација па сите да учиме Албански ?? Ова е Македонија и сите треба да знаеме Македонски , доколку бевме во Албанија би требало да знаеме Албански ама вака ?? ЗОШТО ?

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Течно знаат само Албанците староседелци коишто ги има во многу мал број и истите се цивилизиран народ, другиве абер немаат од течен, некои пак ни ич незнаат...
Друго, не ли гледате дека пак медиуми потпалуваат тензии? Како беше пред недела дена, готово војна ќе има, секој ден по 15 тепачки во медиуми нели? (тоа секој ден има тепачки, само што нормално по медиуми не се кажуваат) И оп, одеднаш ги снема тепачките. Така ќе биде и со ова, (како и methMKD така и јас го сфатив текстот како индиректно да ни напоменуваат дека и ние треба албански да учиме) ќе се развие дискусуја 50 страни и послем недела дена - темата комотно може да иде во канта.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Јас кога и да видам да интервјуираат некој Албанец од тетовските,скопските или кумановските села скоро сите зборуваат српски.
И што сега ако 3 % Македонци знаат албански???Треба да се срамиме???Националисти сме???Ги мразиме Албанците???
Ако има некој Македонец потреба да учи албански нека учи.Зошто да не.
Ама се си мислам друга е намената на статијава.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Течно знаат само Албанците староседелци коишто ги има во многу мал број и истите се цивилизиран народ, другиве абер немаат од течен, некои пак ни ич незнаат...
Друго, не ли гледате дека пак медиуми потпалуваат тензии? Како беше пред недела дена, готово војна ќе има, секој ден по 15 тепачки во медиуми нели? (тоа секој ден има тепачки, само што нормално по медиуми не се кажуваат) И оп, одеднаш ги снема тепачките. Така ќе биде и со ова, ќе се развие дискусуја 50 страни послем недела дена - темата комотно може да иде во канта.
Не ми се верува да се развие толкава дискусија не е толку атрактивно мислам дека ама ме интересира шо им е муабетов зошто лажат дека 99% Албанците знаат Македонски и зошто би требало Македонците да знаат Албански :/ Збунувачки ми е

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Чувството кога ке поминам до некој албанци и они .а та чивча ноне трокатра брзине моча чуто пате воице де путо ла лока корито. премногу се нервирам и сакам да ги разберам може ме пцујат..1 причина да научам албански.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Не ми се верува да се развие толкава дискусија не е толку атрактивно мислам дека ама ме интересира шо им е муабетов зошто лажат дека 99% Албанците знаат Македонски и зошто би требало Македонците да знаат Албански :/ Збунувачки ми е
Како што кажав пак мислам дека потпалуваат тензии како и со тепачките, само не знам со која цел.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Како што кажав пак мислам дека потпалуваат тензии како и со тепачките, само не знам со која цел.
Можеби можеби ама глупо ми е о.О работава е не тераат да учиме Албански во нашата држава :/ као демек СРАМНО било тоа што само 3% знаат албански :S
--- надополнето: 19 март 2012 во 20:03 ---
Чувството кога ке поминам до некој албанци и они .а та чивча ноне трокатра брзине моча чуто пате воице де путо ла лока корито. премногу се нервирам и сакам да ги разберам може ме пцујат..1 причина да научам албански.
Значи од страв да не ти се с`снат да те расчукаат :) :) интересно интересно од СТРАВ потекнува значи

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Добро бе дете, ќе престанеш ли да лечиш комплекси на форум?
Иди малце социализирај се, запознај албанци, па после треси глупости.

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Abe
Можеби можеби ама глупо ми е о.О работава е не тераат да учиме Албански во нашата држава :/ као демек СРАМНО било тоа што само 3% знаат албански :S
--- надополнето: 19 март 2012 во 20:03 ---

Значи од страв да не ти се с`снат да те расчукаат :) :) интересно интересно од СТРАВ потекнува значи
Абе или ке налеташ на некој клошари, или на некој со митролес на појасот :D
Или аш или беш нема тука...:D

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.737
Поени од реакции
4.492
Тој што ја правел анкетава очигледно не живее во Македонија.
Во Македонија може 99% разбираат ама по два три збора највеќе.Здраво ,чао и пријатно.
Ако е така тогаш и дедо ми зборува англиски.

За албанците во македонија треба да е морално пошто македонскиот е државен јазик треба 100% ,а не 99% да го знаат како во секоја нормална држава.

А за македонците и албанскиот јазик мислам дека кој сака може да го учи ,но нема смисла да биде задолжителен.

Јас како особа многу сакам јазици и моментално зборувам и пишувам 3 јазици течно и уште 2-3 не во толкава мера.

Ако во идинина имам време и прилика би го изучил и албанскиот јазик ,а зошто и да не еве пример татко ми има пријател од албанија и он зборуваше македонски.
Нема ништо лошо сите македонци да го научат албанскиот јазик ,но тоа треба да биде доброволно ако не присилно пошто сепак прв и државен јазик во Македонија е Македонскиот ,а сите останати треба да се изучуваат по желба на поединецот.

S

Sheldon Cooper

Гостин
Никогаш не е на штета да знаеш некој јазик плус. Така нема да се бедираш кога ќе се мислиш што кажале албанците до тебе т.е дали искоментирале нешто за тебе :D Малку ми е тапа што албанците не разбираат а ние нив не.

Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398
Добро бе дете, ќе престанеш ли да лечиш комплекси на форум?
Иди малце социализирај се, запознај албанци, па после треси глупости.
Секој втор пост твој е во вид на навреда,те знаат од дома дека си олку опнат? o_O

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.887
Поени од реакции
23.292
зошто би знаел кога официјален е македонскиот.на цела територија и за мене и за нив.
онаму каде е и албанскиот официјален пак треба да знаат македонски.
значи не 99% туку 100% треба да го владеат македонскиот јазик и неговото кирилично писмо.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
да живеев у албанија па да го научев јазикот ( сакал несакал ке го научев ) ама кога сум у македонија што барам да учам албански?

кај нас околу 50 60 проценти од албанците го знаат јазикот ДЕЛУМНО колу да се разберат ( сепак е нешто ) - оние по селана незнаат да гукнат македонски камо ли реченица да сврзат

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom